Poražavajuća statistika: Srbija najviše na svetu prijavila broj umrlih od malih boginja

Smrtni slučajevi su zabeleženi u još šest zemalja evropskog regiona SZO

  • 5

Srbija je prijavila najveći broj smrtnih slučajeva povezanih sa malim boginjama, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO). U našoj zemlji je ova zarazna bolest odnela 14 života.

Srbija na crnoj listi, na jakom 6. mestu: Broj obolelih od malih boginja u Evropi porastao za 400 odsto (TABELA)

A smrtni slučajevi su zabeleženi u još šest zemalja evropskog regiona SZO - Francuskoj, Gruziji, Grčkoj, Italiji, Ruskoj Federaciji i Ukrajini. Epidemija malih boginja najteže je pogodila Ukrajinu u prvom polugodištu ove godine.

Najveći broj zaraženih od malih boginja registrovan je prošle godine - 23.927, Foto-ilustracija: Profimedia

Više od 41.000 dece i odraslih u evropskom regionu SZO bilo je zaraženo malim boginjama u prvom polugodištu, što je značajno više od broja zaraženih u praktično svakoj godini u protekloj deceniji.

NAJMANJE 37 PREMINULIH

Najveći godišnji broj zaraženih od malih boginja, u periodu od 2010. do 2017. godine, registrovan je prošle godine - 23.927, a najmanji 2016. godine - 5.273.

Mesečni izveštaji pokazuju i da je najmanje 37 ljudi preminulo zbog malih boginja u dosadašnjem toku godine.

- Posle 2016. godine i tadašnjeg najnižeg broja zaraženih u deceniji, uočavamo drastičan porast infekcija i širenja epidemije - izjavila je direktorka Evropskog regionalnog biroa SZO Žužana Jakob. - Pozivamo sve zemlje da odmah sprovedu sveobuhvatne, odgovarajuće mere kako bi sprečile dalje širenje zaraze - istakla je ona.

SZO: Pozivamo sve zemlje da sprovedu sveobuhvatne mere kako bi sprečile dalje širenje zaraze, Foto: Shutterstock

Iz SZO poručuju i da virus malih boginja može biti sprečen i da su dve doze vakcine, efektivne kod 95 posto vakcinisanih, potrebne iz godine u godinu u svakoj zajednici.

VIDEO/Matić, Gobeljić, Simonović, Čović jednoglasno: Podržavamo vakcinaciju

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    20. avgust 2018 | 22:42

    A ko vakciniše migrante u Srbiji?!?!?!??

  • Realno

    20. avgust 2018 | 20:47

    One "dobre" vakcine.

  • Klimt-Bec

    21. avgust 2018 | 07:35

    Ranije se znalo cim u komsiluku neko dete dobije Boginje, deca iz cele ulice koja nisu prelezala Boginje odlaze da se igraju sa njim! Tako da je 90% dece vec u manjem uzrastu prelezali male Boginje, zauske i td! Kasnije se u Skolama deca vakcinisala protiv drugih zaraznih bolesti... Bogu hvala zato smo bili svi zdravi i pravi, Sport nam je bila glavna preokupacija. Cinimi se da je danas postalo pomodarstvo da se deca ne vakcinisu, neko provali da su vakcine ne ispravne i svi poveruju u to! Pa sto onda imamo Drzavne Institute???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA