Počinje Kurban-bajram: Muslimanski vernici prinose žrtvu na ovaj praznik, a evo kojom rečenicom ga čestitaju

Kurban-bajram ili Hadži bajram je praznik prinošenja žrtve koji se slavi četiri dana, a počinje dva meseca i 10 dana nakon Ramazana

  • 5

Povodom islamskog praznika Kurban-bajrama koji počinje danas, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead Nasufović poručio je da je Bajram prava prilika da čovek prekine samoću i započne pravi život - život u zajedništvu.

Nasufović je u bajramskoj poslanici naveo da je čovek danas, više nego ikada ranije, izložen stalnom pritisku da odustane od susreta sa čovekom, te da se danas spas traži u samoći.

(UZNEMIRUJUĆI FOTO I VIDEO) MASAKR U ŠUTKI: Reke krvi preklanih životinja tekle ulicama - poslanik donirao meso za Kurban bajram

On ističe da u istoriji islama nije zapisano da je ikada iko sam klanjao Bajram namaz niti da je ikada iko sam izvršio obrede hadža.

Meso se za ovaj praznik dodeljuje svima; Foto: Petar Lazović

- Za susret i prijateljstvo jeste potrebna ispravna odluka i žrtva, za rastanak i neprijateljstvo dovoljna je samo pogrešna odluka, a nepotrebne žrtve dolaze same po sebi. Danas su sve hadžije sveta na jednom mestu, u istoj odeći ihramima, sa istom odlukom i sa istom žrtvom. Hadž nas uči lepoti zajedništva, lepoti susreta i jednakosti - poručio je za Tanjug Nasufović.

Kako je rekao, rijaset Islamske zajednice Srbije ove godine je organizovao odlazak na hadž za 415 vernika, a u organizaciji drugih zajednica sa područja Srbije hadž će obaviti više od 230 vernika.

Nasufović je naveo da su glavne aktivnosti islamskih vernika u danima Bajrama svečano klanjanje Bajram ramaza prvog jutra i klanje kurbana (žrtve).

Glavne aktivnosti islamskih vernika u danima Bajrama svečano klanjanje Bajram ramaza prvog jutra i klanje kurbana (žrtve); Foto: Tanjug / AP

Kada je reč o doniranju kurbana tokom Bajrama, on je rekao da je danas poslednji dan da vernici prilože novac za kupovinu kurbanskog mesa.

- Cilj je da svaki vernik bez ozbira na materijalne mogućnosti može da kupi kurbansko meso. U tradiciji islama kurbansko meso se ne deli samo muslimanima već svima bez razlike, i zato ga poklanjamo svim javnim ustanovama u kojima postoje kuhinje - rekao je Nasufović.

Kurban-bajram ili Hadži bajram je praznik prinošenja žrtve koji se slavi četiri dana, a počinje dva meseca i 10 dana nakon Ramazana.

Čestita se rečenicom "Bajram šerif mubarek olsun" što u prevodu znači "neka bude čestit i blagosloven Bajram".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DVADESETDVOJKA

    21. avgust 2018 | 09:35

    Bajram Šerif Mubarek Olsun svima koji slave

  • samo realno i ne boj se

    21. avgust 2018 | 09:31

    Srecan Bajram svima koji ga slave!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA