≫ 

Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj se koriste dva pisma, a zbog jedne logične stvari potpuno ukidanje latinice je neizvodljivo

Sve aplikacije koje se koriste u poštama, kao i aplikacija za prijem i štampu telegrama, trenutno su podešene na srpski jezik i latinično pismo

  • 18

Povodom uvođenja ćirilice kao obaveznog pisma podigla se velika prašina, jer postoje sektori privrede i društva koji još uvek nemaju generički urađen prenos sa ćirilice na latinicu.

To je slučaj sa Poštom Srbije, koja bi u ovom slučaju imala probleme sa slanjem telegrama, jer je njih, za sada, nemoguće poslati na ćirilici.

Svi mediji moraju da budu na ćirilici: Ako ne ispune jedan uslov, platiće paprenu kaznu

Tokom protekle godine poslato više od 250.000 telegrama preko JP "Pošta Srbije" i svi su bili na latiničnom pismu. To dalje znači da bi u ovom slučaju 250.000 poruka bilo neisporučeno.

Nazvali smo Poštu Srbije da nam objasni kakvi su planovi ako se ovaj zakon bude usvojio.

Teško je izvodljivo prebaciti baš sve softvere i programe na ćirilicu; Foto: Telegraf.rs

- Imajući u vidu da telegram može biti za unutrašnji i međunarodni saobraćaj, iz tehničkih razloga za sada nije moguće izvršiti preslovljavanje teksta na ćirilicu, kao ni na jezike nacionalnih manjina, tako da je iz navedenih razloga u aplikaciji podešeno srpsko latinično pismo - rekla nam je PR služba Pošte Srbije.

Takođe su rekli da su upoznati sa tim da su najavljene izmene Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama. Kada one budu stupile na snagu, Pošta Srbije će, kao društeno odgovorno preduzeće, prilagoditi svoje poslovanje odredbama Zakona.

Sve aplikacije koje se koriste u poštama, kao i aplikacija za prijem i štampu telegrama, trenutno su podešene na srpski jezik i latinično pismo.

Osnivač, vlasnik i glavni urednik časopisa Taboo, Žozef-Ivan Lončar, "borac" je za opstanak identiteta srpske nacije, koji ujedno uključuje i uvođenje ćirilice kao obaveznog pisma.

- Ćirilica je naše zvanično pismo, ne vidim razlog zbog kog bismo mi ustupali mesto nekom drugom pismu. Zapustili smo malo našu nacionalnu identifikaciju, u koju spada i jezik i pismo, grb, zastava. Dajemo prostora strancima, umesto našem bogatstvu i to je najveći problem - rekao nam je Lončar i dodao da je on apsolutno za uvođenje ćirilice kao jedinog pisma.

Ustavom je propisano korišćenje ćirilice; Foto-ilustracija: freeimages.com/kristja, Wikimedia/Крушевљанин Иван

Manje poznata činjenica je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ravnopravno koristi dva pisma, iako je Ustavom Srbije drugačije propisano.

Latinica svakako odgovora svim računarskim sistemima i programima, jer je napravljena od kombinacije brojeva i slova na tom pismu.

Ukoliko do najavljenih izmena dođe, država će morati da potraži rešenje kojim će sve strane biti zadovoljne, a zakon ispoštovan.

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    26. avgust 2018 | 22:27

    Mi Srbi imamo dva pisma ravnopravno i ćirilicu i latinicu i time treba da se ponosimo a samo neko nebulozan i nepismen može to osporavati i proglašavati ćirilicu za jedino pravo Srpsko pismo. To nije istina a ni potreba. Naše bogatstvo jezika i pisma srozati na jedno pismo i to ćirilično? Zašto? Ja ih koristim oba jednako i volim i ponosim se time što Hrvati a i niko drugi to nema.

  • Adi

    26. avgust 2018 | 20:28

    Nije samo Srbija. Po Ustavu Bosne i Hercegovine ravnopravna su pisma cirilica i latinica.

  • Inkvizitor

    26. avgust 2018 | 21:50

    Pa da se vratimo na hijeroglife ili klinasto pismo jer smo mi Srbi daleko stariji od ćirilice a i glagoljica nam nije strana. Ama dosta, piši kojim hoćeš pismom ako se sa njima možeš sporazumeti a u razgovoru dajem blago ako mi neko dokaže kojim pismom govorim. Od sve ove naše muke još da se razilazimo i oko nekakvih pisama koje jedino kod nas stvaraju zbrku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA