≫ 

Srbija je ovog leta u velikom problemu: Pčele, ose i stršljenovi napunili ambulante, a evo gde ubod najviše boli (FOTO) (VIDEO)

Dragan iz Zemuna kune se da najviše boli kada pčela ubode ispod noktiju i u gležanj. Bajro tvrdi da "Kad ga bocne iznad stopala, žigne ga rame"

  • 3

Sigurno ste se pitali na kom delu tela najviše boli ubod pčele. Najkompetentniji da govore na ovu temu, pčelari sa Balkana, polemisali su na Fejsbuku o tome koji ujed je njih najviše boleo.

Rasprava o najbolnijem mestu uboda počela je na Fejsbuk grupi koja okuplja pčelare sa celog Balkana. Pa i o tome mislite kada procenjujete da vam je cena meda previsoka.

Evo šta prvo MORATE da uradite ako vas ubodu PČELA ili OSA

Rasim svedoči da je najbolniji ubod u nos.

Možda cena meda i nije toliko skupa; Foto: Marija Raca

- Međutim, i jako koristan kod blaže prehlade, začepljenosti nosa pa i kod upale sinusa - piše Rasim, dok njegove kolege pčelari komentarišu da se nakon ovakvog ujeda kija i plače oko pola sata, uz žestok bol.

Mersudin tvrdi da su najbolniji ubodi u uvo. Danielu iz Aleksandrovca najteže je pao ubod pčele u meki deo uha, resicu.

- Znači, da se upiškiš od bola- napisao je Daniel.

Ivan kaže da je najmučnije kad ubode "dole". Njegove kolege nabrajaju- broj jedan je u nozdrvu, broj dva uvo i gornja usna, na trećem mestu penis i testisi.

Bajro tvrdi da "Kad ga bocne iznad stopala, žigne ga rame"; Foto: Marija Raca

Dragan iz Zemuna kune se da najviše boli kada pčela ubode ispod noktiju i u gležanj. Bajro tvrdi da "Kad ga bocne iznad stopala, žigne ga rame". Pčelar Ivica je rečitiji i on objašnjava da je svuda "dobio" osim ispod nokta i pod pazuh.

- Čitajući komentare za ta mesta, imam osećaj da je u rangu s porođajnim mukama. Iskusio sam i ubod  "tamo dole", ali to je ništa. Doslovce ravno ubodu komarca. Najviše me bolelo u skočni zglob, gležanj. Kad kažem "najviše" mislim i najjače i najdulje. Bol je krenula tek sutradan na poslu i trajala još drugi dan. Nisam mogao stati na nogu. Bol je bila do vrha glave, nisam bio u stanju raditi u preduzeću, osećaj neuračunljivosti. Ono, ubijte me! Ili ću ja nekog! - bio je detaljan Ivica na Fejsbuku dodajući da ujed u zadnju stranu vrata ne boli dugo, ali boli kao da te neko "zvekne letvom svom snagom".

Ivičin otac mu je rekao da najviše boli u vrh nosa. A on na to kaže "pih".

Ivan kaće ubod u jagodice prstiju; Foto: Marija Raca

- I to sam dobio, tri komada... Malo suze, par minuta tog nekog klasičnog osećaja i to je to - opisao je Ivica.

Šumadinac Ivan vraća se na priču o ubodima u jagodice prstiju, "pogotovu ako ujede ispod nokta".

- Inače, nervozne su za medalju, večeras nismo uspeli da damo prihranu jer jednostavno čim podigneš poklopac bukvalno kuljaju od leta ka poklopcu. Nikad mi se ovo nije desilo do sada. Ne pomaže ni oprema, ništa - kaže Ivan.

Najduže boli zglob na nozi, po nekoliko dana; Foto: Marija Raca

Bojan piše da je jezik najbolnije mesto za ujed pčele. Miljan svedoči da ga je za dan izujedalo više od 30 pčela.

- Dvadesetak za levu, a desetak za desnu nogu. I bol je veoma jak i intenzivan- kaže Bojan.

Stanko svedoči da "Najviše boli nozdrva, trenutni bol, a najduže zglob na nozi, po nekoliko dana".

A pčelar Dragan piše - kada pročitam komentare, ispada da mnogi gologuzi rade u pčelinjaku! Kolega Dejan mu odgovara- Druže, lakše izdržim 50 uboda nego odelo na 40 stepeni.

Foto: Marija Raca

Iskustva pčelara sa Balkana "poklapaju" se sa istraživanjem Majkla Smita, studenta postdipomca sa Univerziteta Kornel u Njujorku. On je pre nekoliko godina napravio pomalo bizaran eksperiment, namazao se medom i izazivao pčele da ga ubodu - pet puta dnevno punih 38 dana.

Cilj mu je bio da izmeri gde najviše boli ubod. Najbolniji ubod je po Smitu u nozdrve, dok je na njegovoj skali bola na drugom mestu ujed u gornju usnu, a na trećem ubod u penis. Najmanje su ga boleli ujedi za nadlakticu, srednji prst na nozi ili lobanju, preneli su svetski mediji.

VIDEO Užasni stršljen upao u Telegraf! Evo kako smo ga izbacili:

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klipa

    23. avgust 2018 | 09:51

    Koliko se uskukali ispada da pčela boli više od metka.

  • Rokaj posast

    23. avgust 2018 | 11:58

    Pa tamanite strsljenove.Ah da,oni su zasticena vrsta i kazna je milion dinara ako ga roknem ako se ne varam?Koliku kaznu on plati kada usmrti coveka?

  • seljak

    24. avgust 2018 | 19:54

    Izgleda sasavo ali radi. Kada vas ujede pcela izvadite zaoku izadjete na put nadjete kamen, uzmete ga protrljate ubodeno mesto,kamen vratite na put u polozaj kakav je imao pre uzimanja. Bol vrlo brzo prodje otoka nema, promena na kozi nema. To mi je rekao jedan stari pcelar,vise puta probao i radi. A kako, stvarno mi nije jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA