≫ 

Ove kapsule reklamiraju kao lek koji pomaže obolelima od kancera: Šta je prava istina?

Reklama za ovaj preparat mnoge je stavila pred pitanje "Da li to oni tvrde da su našli lek za rak?"

  • 21

Teško da se u Srbiji može naći familija koja nije barem jednog svog člana izgubila zbog raka. Svaka od tih porodica zna napamet priče o hemoterapiji, ali i o uljima, travama i pečurkama na koje su, tražeći spas za najmilije, davali debele pare.

Tek kada se sve završi, mnogi od njih shvate da su sve to vreme samo kupovali nadu, dok su im nadrilekari i nadrifarmaceuti prodavali maglu i koristili njihov očaj za sopstvenu korist.

Preminula nakon što joj je lažni lek za rak pojeo tkivo dojke (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Zbog takvih slučajeva sve je teže poverovati u priče u kojima se reči „kancer“, „pomoć“ „lek“ i „po ceni od“ međusobno mešaju.

DA LI JE OVO LEK ZA RAK?

Čitaoci Telegrafa nedavno su tako zastali pred reklamom za preparat GE132, koja se vrtela na TV-u, i obratili nam se sa pitanjem „da li ovo oni tvrde da prodaju lek za kancer?“.

U pomenutoj reklami korisnica Zorica Tomić opisuje tegobe sa kojima je, nažalost, morala da se nosi od rane mladosti.

- Prvi put sam imala kancer štitne zvezde sa 26 godina, onda se posle pojavilo na materici, posle osam meseci na debelom crevu – počinje ona, u pratnji dramatične muzike.

Odmah potom, bez ikakvog objašnjenja, kreće da objašnjava koliko je GE132 sjajan.

Nedorečena reklama zbunila gledaoce Foto: Telegraf

- Sad, hvala Bogu, evo sad je prošlo već sedam i po godina kako ja koristim GE132. Meni je to mnogo pomoglo, ja bez njega stvarno ne mogu da živim. Ujutru svako jutro, znači pre doručka, obavezno popijem jednu kapsulu i mogu da funkcionišem ceo dan, da imam snage, čuvam unučiće. On meni stvarno, stvarno pomaže, ja bez njega ne mogu da živim – ubedljivo završava korisnica.

Nisu njena ispovest, već nedorečenost reklame, montaža koja je ostavila mnogo praznog mesta da u kapsulama svako vidi ono što mu treba, probudili zbunjenost kod gledalaca.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Ne razumem, da li se žena izlečila zahvaljujući tim tabletama? Je li uopšte išla kod lekara – zapitali su se gledaoci koji su se obratili našoj redakciji.

Ni posle nekoliko pregleda ta zabuna ne bledi. Ni pomena hemoterapije ili zvanične medicine, kao ni objašnjenja da li je GE132 lek ili preparat. Postavlja se i pitanje na koji način on pomaže, jer „ja bez njega ne mogu da živim“ daje čitav spektar opcija, od toga da korisnica bez tableta nema apetit, do toga da one zaista uništavaju bolest koja godišnje u Srbiji odnese oko 20.000 ljudi.

Nije rečeno da GE132 leči rak, ali nije i da ne leči i to je izazvalo problem.

ZID ĆUTNJE OKO PREPARATA

Sa pitanjem zbog čega su ovako nedorečenu reklamu pustili da se emituje na televiziji, ekipa Telegrafa obratila se kompaniji "International Health", koja distribuira i u Nemačkoj proizvodi GE132, Ministarstvu zdravlja, koje je nadležno za kontrolu oglašavanja lekova i medicinskih sredstava, kao i Regulatornom telu za elektronske medije, koje bi ovu reklamu, ako ona krši Zakon o oglašavanju, trebalo da sankcioniše.

Svi su dobili da komentarišu ovaj proizvod Foto: Pixabay.com

Sve na šta smo našli je zid tišine.

Ni nakon dve nedelje i četiri zahteva Ministarstvo zdravlja se nije oglasilo. Pitanje da li je ovaj preparat uopšte prošao ikakve provere nadležnih tela, ostalo je otvoreno.

Nije nam razjašnjeno ni kako to da GE132 nema u zvaničnom Registru dijetetskih proizvoda (ažuriranom u junu), kada u promotivnim pamfletima, koji se dele kupcima, on predstavlja kao registrovan od strane Ministarstva pod brojem 1643/2011. Kako nije dijetetski proizvod, gde je onda registrovan?

Odgovori nisu stigli ni od REM-a, a istovremeno je čak i firma "International Health", koja je isprva bila voljna da javnosti objasni šta to prodaje, prekinula svaku komunikaciju.

Ni na mejl, ni u poruci odgovore na svoja pitanja nikada nismo dobili Printskrin: Telegraf

Jedini odgovor na naše konstantno navaljivanje, bilo je to da je sporna reklama promenjena. Nekoliko dana kasnije nju je zamenila nova i duža, u kojoj je izbrisana većina stvari koje su naši čitaoci zamerili.

Ista korisnica sada objašnjava da joj preparat navodno daje energiju, te gledaoce više nije lako zbuniti da je reč o tobožnjem leku za rak.

Inače, GE132 košta i do 8.000 dinara, zavisno od mesta prodaje Foto: Pixabay

Dodat je i doktor, Petar Borović, koji je i ranije reklamirao te tablete. Njegova pojava i izjava „gde je medicina, tu je i priroda“ verovatno bi trebalo da poruči gledaocima kako GE132 podržavaju i lekari, ali što je bitnije, barem više nikoga ne zbunjuje da su preparati koji se izdaju bez recepta dovoljni sami po sebi.

Ono što i dalje fali jeste upozorenje da pre upotrebe ipak treba konsultovati lekara, mada se ta preporuka nalazi na štampanim promo materijalima. Da li je to dovoljno, s obzirom da papiri stižu do mnogo manjeg broja ljudi, nego reklama, svako neka sam prosudi.

KAPSULE KOJE NIKO NE KONTROLIŠE

Budući da GE132 nije lek, upozorenje "Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo..." ne mora da ga prati, obavestili su nas iz Apotekarskog jezgra.

Farmaceutska industrija je privreda i cilj joj je profit, što je legalno i legitimno Foto-ilustracija: Pixabay

- Lekovi koji se izdaju bez recepta mogu se reklamirati samo uz navođenje tog upozorenja, ali ova odredba se ne odnosi na dijetetske suplemente, dodatke harani, kozmetičke proizvode... To nije samo naša, već globalna praksa, koja je kod nas usaglašena sa EU zakonodavstvom - kaže apotekar Vukosava Stevanović iz Apotekarskog jezgra.

Ona dodaje da farmaceutska industrija nigde u svetu, pa ni kod nas, nije u obavezi da u okviru reklame upozori pacijenta.

Šta je unutra zna samo proizvođač Foto: Pixabay.com

- Još je veći problem to što se ovim proizvodima nigde u svetu, pa ni kod nas ne kontroliše deklarisani sadržaj, već samo higijenska ispravnost. Tako se u promet puštaju proizvodi sa deklarisanim sastavom i količinom koju garantuje proizvođač. Njemu se veruje na reč, a mi kupujemo mačku u džaku. Zato se i kod nas, i u svetu dešava da se u dodacima ishrani ili dijetetskim proizvodima nađu supstance koje su zabranjene - ističe Stevanović.

Nije u pitanju samo jedan, već gomila suplemenata koji se reklamiraju tako da je nejasno jesu li lek ili ne, kaže ona.

Niko ne kontroliše sastav kapsula, kažu apotekari Foto-ilustracija: Pixabay

- Ne sme se zaboraviti da su za farmaceutsku industriju lekovi, dijetetski proizvodi, dodaci hrani, kozmetički proizvodi samo roba koju treba prodati. Legitimni i legalni cilj te industrije je profit, koji je iznad interesa pacijenta i važniji od čoveka. Sve dok je njihova reklama u skladu sa zakonom, oni ne smatraju da je stvaranje utiska da je reč o leku prevara i ne opterećuje ih zabluda u koju dovode pacijente. Sve izgleda kao da su i zdravstveni radnici i javne ustanove zdravstvenog sistema države popustile pred moćnim lobijem - smatra ova apotekarka.

No, postoji izlaz.

Raspitati se o posledicama, ne samo o dobrim stranama preparata, uvek je preporučljivo Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak / Vitamini i suplementi koji su bespotrebni

- Da bi sebi pomogli, pacijenti moraju da realno sagledaju ove procese u društvu. Nema potrebe za ljutnjom. Dovoljno je razumeti da kroz cenu proizvoda plaćamo i reklamu i lobiranje za donošenje zakona koji pogoduju ostvarenju profita. Za početak je možda dobro, pre odluke o kupovini agresivno reklamiranog leka ili kakvog drugog proizvoda, pročitati pesmu "Ciganin hvali svoga konja" - zaključuje ona.

UDRUŽENJE POTROŠAČA: OTVORITE ČETVORE OČI

- Malo je reći "otvorite četvore oči, ne verujte svim reklamama". Vrlo često se u njima pominju "klinički ispitani" suplementi, što bi trebalo da im da težinu, a zapravo samo znači da su preparati dati Kliničkom centru na analizu imali li u njima štetnih materija. To je jedna velika obmana. Cunami je lažnih reklama na našim televizijama, što niko ne kontroliše, iako su po Zakonu o oglašavanju za dovođenje gledalaca u zabludu odgovorni i oglašivač i medijska kuća koja je te reklame pustila u etar - rekao je za Telegraf.rs Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

VIDEO: Prevare vrebaju na svakom koraku, dokaz tome je i ovaj socijalni eksperiment u kom je ekipa Telegrafa koliko lako možete prevariti ljude sa lažnim lekovima:

(Dunja Savanović/d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djape ja

    17. septembar 2018 | 09:26

    Objaviti javno sve lazne lekove,i njihove proizvođace,i povuci iz prodaje,sve sto je otrovno i stetno po zdravlje ljudi

  • Djole

    17. septembar 2018 | 10:22

    Ljudi farmaceutska Mafia proizvodi sve i svasta za debeo profit, bole njih uvo za narod dali ce nekome pomoci ili ne!!!

  • Toni

    17. septembar 2018 | 10:58

    Farmaceutsko nadrilekarstvo. Narod srbije je zrtva farmaceutske mafije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA