Još jedan pakleni vikend na graničnim prelazima: Na Batrovcima moguća čekanja i više od 7 sati, jer Hrvati proveravaju sve ove detalje

Bilo bi dobro da se putnici prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima ii izaberu neki od manjih prelaza

  • 7

Nepregledne kolone vozila od ranog jutra, čiji putnici čame sedam sati u kolima na plus 30 stepeni Celzijusovih scena je koja je juče tokom celoga dana bila aktuelna na Batrovcima. Nikakve utešne vesti ne stižu od nadležnih jer se danas i sutra, poslednjeg avgustovskog vikenda, prognozira još gora situacija, piše Blic.

Zanimljivo je da su se juče saobraćajni policajci, koji to vrlo retko rade, uključili u rešavanje tog problema i vozila preusmeravali ka Šidu, ka jednom od alternativnih prelaza na granici sa Hrvatskom.

Mali: Ne vrede nam brzi auto-putevi, kad nam roba stoji

Naš AMSS saopštio je juče da su zadržavanja na Batrovcima bila višečasovna, dok je iz Hrvatskog autokluba (HAK), pandan našem AMSS, stigle informacije da se na graničnom prelazu Bajakovo-Batrovci čekalo čak sedam sati. U AMSS procenjuju da se isti scenario očekuje i za ovaj vikend.

Već sad se na prelazima Horgoš i Kelebija čeka oko dva sata, a na Batrovcima oko jedan sat. Na ostalim graničnim prelazima za sada nema dužih čekanja od 30 minuta za putnička vozila.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

DANAS HAOS, ZA SUTRA JOŠ NEIZVESNO

- Gužve u ovom periodu nisu neuobičajene, očekuje se da će potrajti do kraja meseca, a razlozi su povratak zaposlenih stranaca sa Balkana i iz regiona u zapadne evropske zemlje u kojima su zaposleni. Istovremeno, približava se početak školske godine u septembru, kada i njihova deca, baš kao i naša, kreću u škole - objašnjavaju u AMSS.

Kako dodaju, bitno je da vozači znaju da će gužvi svakako biti u subotu, dok za nedelju ne mogu da daju tačne procene.

- Može da se ponovi situacija od proteklog vikenda kada su duge kolone vozila bile na Batrovcima u petak, subotu i noći između subote i nedelje, a onda je u nedelju ujutru sve bilo prazno! Nije bilo nikakve logike. Izgleda da su svi krenuli na put u isto vreme - navode oni i apeluju na vozače da, pre nego što krenu na put, pogotovu na Batrovce, prethodno se informišu o stanju na tom prelazu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Isto to savetuju iz Uprave carina Srbije.

- Bilo bi dobro da se putnici prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima i po potrebi izaberu neki od manjih prelaza u blizini onih najfrekventnijih i najopterećenijih - naveli su iz "Carina".

ALTERNATIVNI PRELAZI

Ako znate da je na Batrovcima gužva, a isto ste shvatili i za granični prelz Tovarnik - Šid, ostaje vam da pokušate da u Hrvatsku uđete na alternativnim prelazima - Batina - Bezdan, Erdut - Bogojevi, Ilok - Bačka Palanka, Ilok - Neštin, Principovac - Sot ili Ptincipovac - Ljuba, Svi ti granični prelazi rade 24 sata dnevno.

U HAK-u su juče potvrili da se na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo čekalo sedam sati, ali, kako su nam rekli, nisu znali za razlog tolike gužve i uputili nas na pograničnu policiju Hrvatske u Bajakovu. Tamo navode da nisu menjanje porcedure prelaska granice, da se sve obavlja kao i dosad, ali da veliki broj vozila stiže iz Srbije na taj granični prelaz.

Hrvati obavljaju rigorozne kontrole, Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić

RIGOROZNE HRVATSKE KONTROLE 

Sa druge strane, kako saznajemo, nije problem samo ogroman broj vozila koji idu u tom pravcu, već i to što su Hrvati veoma rigorozni i zagledaju svaku sitnicu, s obzirom na to da su je to granica i sa Evropskom unijom.

Zato je veoma važno da znate šta sve smete, a šta ne da prenesete preko granice ove zemlje, kako ne biste bili izloženi neprijatnostima, sama konrola trajala duže i eventulano vas još i vratili sa granice.

- Na granici sa Hrvatskom strogo se poštuje procedura šta osoba može da unese u tu zemlju. Ukoliko imate cigarete, dva boksa biće maksimum koji možete da unisete u tu zemlju. To se provera. Takođe, tražiće vam da vide da li imate više od litre alkohola, ukoliko vam u kolima nađu bocu tog pića. Od hrane možete da imate hleb, kolače, keks, čokolade, slatkiše i slaniše, pod uslovom da ne sadrže meso. To se, takođe, proverava, jer su takvi propisi - kažu nam u AMSS.

Kako dodaju, malo se komplikuje priča ukoliko je sa vama i kućni ljubimac. Za njega će vam tražiti pasoš, dokaze da je vakcinisan protiv besnila besnila, kao i da je mikročipovan. Od novca vam tolerišu, na onosvu važećih propisa, sumu koja ne sme da prelazi 10.000 evra.

(Telegraf.rs/Blic/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Letim avionom

    25. avgust 2018 | 09:12

    Rade carinici svoj posao, gde je problem? I sto svi čekaju petak i vikend? Zašto ne putuju utorkom? Da bi bili veće face u svom selu sa donetih 500eura od regresa za godišnji odmor...

  • lea

    25. avgust 2018 | 09:16

    Pa sto to jednom ne sredite kao sve zemlje na svetu celi svet prodjemo i samo na srpskoj granici cekanje do deset sati pa ko je tu lud .

  • Petar

    25. avgust 2018 | 09:08

    Moja deca idu u skolu jos od 6 avgusta....Tako da ne pocinje svima skola kad i nama....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA