≫ 

Imam 31 godinu i ovo su moji razlozi zbog kojih ne mislim da sam išta propustio jer nisam išao u vojsku

Vojska ne bi trebalo da služi samo za prevaspitavanje tatinih sinova...

Obavezni vojni rok, koji će možda biti na snazi već za dve godine, nije me toliko iznenadio koliko sve te tate, nekadašnje vojničine, koji već unapred spremaju svoga sina za to veliko prevaspitavanje zvano JNA, pardon Vojska Srbije.

Da li će se Srbija "lomiti" oko razloga za i protiv obaveznog vojnog roka i da li je i ženama mesto u vojsci? (ANKETA)

Svi ti nevaljali sinčići, koji znaju samo da tipkaju u mobilni, povuku koji dim "lake droge", koji spavaju po ceo dan, a onda idu u kladionicu postaće, konačno, ljudi!

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

A tek ženidba! Pa ko prođe vojsku taj se sigurno i ženi, jer, kako je izvesni Ljubiša napisao u komentaru na jedan naš tekst: ko nije sposoban za vojsku,od njega i devojke beže. Dakle, vojska će tatine sinove ne samo dovesti u red (ono, da znaju da nameste svoj krevet i to) već i potvrditi njihovu muškost.

Jer... ko izdrži da se kupa samo jednom nedeljno, ko ume da puca iz puške ili baci bombu, ko mora da ustaje u cik zore, brije se u roku od pet minuta i preživi ceo dan uz disciplinu koju tata nije imao srca da mu nametne - taj je stvarno muško, nije pekmez i - oženiće se!

A da, beše i žene idu u vojsku? I rade to isto... mislim sve to sem brijanja. Da... I one se će se, valjda, udati.

Foto: Telegraf, Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije, Foto: mod.gov.rs

Sve te tate, koji možda nisu bili kadri da vaspitaju svoju decu kako su hteli, koji brinu za muškost i sposobnost svojih sinova da zasnuju brak, posalo bih na vojne vežbe, da i oni malo ojačaju. A one njihove sinove koji takođe misle da im je u vaspitanju nešto nedostajalo i da im treba jedan disciplinsli šok da ih prođe mladalačko ludilo odmah na VMC. Na pregled, od glave do pete. A onda uniforma i pravac Sombor, Kraljevo, Batajnica...

E sad da vidimo šta ćemo sa ostatkom, onih problematičnih muškaraca. Ma to su mekušci, nesposobnjakovići, ne daj bože pe..ri. Sve ih poterati pod iskusne ruke starešine vojnog, pa da odvojimo žito od kukolja.

Foto: Milena Đorđević

Ja sam Mateja Beljan, imam 31 godinu i ne mislim da sam nešto propustio jer nisam bio u vojsci. Ne volim oružje, nisam spretan i ne čini mi se da bi kasarna od mene napravila nešto većeg čoveka. Morao bih da pauziram posao, da bez mnogo volje radim nešto što mi nije u krvi. Ne kažem da ne bih pokušao, niti da ne bih želeo da otadžbi dam deo svog života.

Ali, teško bi to išlo. Ja se trgnem i kad pukne balon, a ne bomba. Verovatno bih morao da izaberem civilno služenje. Ali, kakva je to onda vojska. Da civili bar služe pri vojsci, a oni sede kao portiri u nekoj ustanovi gde radnika već ima na pretek. Moguće je da je obaveza služenja vojnog roka potrebna Srbiji i to prihvatam. Kako će izgledati, proceniće Ministarstvo odbrane. Ali, govorim o realnim potrebama i bezbednosnim izazovima, a ne o prevaspitavanju tatinih sinova.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Ta buduća vojska bi trebalo, po mom mišljenju, da bude po svačijoj meri. Momci i devojke koji žele kompletnu vojnu obuku, to bi trebalo i da dobiju i da za to imaju odgovarajući stimulans. Oni koji to ne žele u kasarnama će samo stvarati pometnju i rasipati energiju. Ali, mnogo je poslova pri vojsci za koje su potrebne ruke. Uz neku osnovnu pešadijaku obuku mnogi bi mogli da rade pri kasarnama, baš kao i civili koji bi bez oružja mogli da obavljaju neke zaista korisne poslove, umesto sedenja u nekoj ustanovi samo da bi zadovoljili formu.

Naravno, vojska je vojska, obaveza je obaveza, od toga se ne može pobeći, ali od tih budućih vojnika i civila svakako je potrebno izvući najviše što su oni realno sposobni da daju.

A, to nema nikakve veze s tim da li su muškarci, žene, depilirani, dlakavi, da li u civilu nose roze ili bele majice. Tate i mame bi morali da znaju da će i kvalitet neke buduće vojske pre svega zavisiti od toga kako će da vaspitaju svoju decu. Taj posao neće umesto njih raditi starešina.

Pred ovim ženama drhte i najhrabriji muškarci:

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TNT

    27. avgust 2018 | 19:19

    Dragi Mateja evo da ti objasnim svoj pogled na tvoj stav.Gradjani Srbije imaju razna gradjanska prava.Pravo na skolovanje,pravo da glasaju itd.Isti ti gradjani imaju i obaveze kao sto je placanje poreza pa i sluzenje vojnog roka.Uivot je uzimanje i davanje a ne samo jedno od ta dva.Ne ispunjavas obaveze nemas ni prava razumes.Po meni svako ko ne bi ispunio obavezu sluzenja vojnog roka trebalo bi da izgubi i gradjanska prava zagarantovana ustavom.U Svajcerskoj mirnoj bogatoj zemlji koja nije ratovala stotinama godina vojni rok je obavezan.Neces ok civilna zastita.Neces ni to placas kao kredit dugi niz godina.Tako da me zaista tvojom pricom nemozes ubediti da je to nepotrebno i da nisi nista propustio.Praveci se pametan neuspesno pokusavas da prikrijes cinjenicu da si kukavica.Ako nisi spretan sa oruzijem budi kuvar, magacioner, brica.Nismo svi za ratovanje ali vojska je institucija gde su mnogi profili potrebni.Nakaslji se pogledaj se iskreno u ogledalo i priznaj sebi istinu.

  • Vlada

    27. avgust 2018 | 14:42

    Budi ti sine spokojan, neće tebe u vojsku ni primiti. Nije nam vojska bas toliko očajna.

  • Miki Barca

    27. avgust 2018 | 15:51

    Pa,po svemu što sam pročitao,tebi momče je vojska neophodna. Da siguran sam da ne bi vojska od tebe napravila čoveka,jer ti nemaš ništa što te čini muškarcem. Još te nije sramota da izneseš svoju nesposobnost. Čuj,trgneš se kad pukne balon?!?!?!? Pa trgnem se i ja,nekad odlutam mislima,pa kad se čuje nešto ja se trgnem,ali sam i išao u vojsku,pucao,bacio bombu. Naučio mnogo,upoznao mnogo ljudi,spavao sa 20 momaka u spavaoni i ne nije me vojska napravila muskarcem,ali me jeste mnogo naučila. Radna navika,obaveza ustajanja u 6,da poštujem oca koji svakog dana 40 godina ustaje da meni obezbedi hleb,majku koja mi slaže stvari da ja to ne radim. A onda,izadješ iz vojske i shvatiš kakav si gotovan,lenčuga bio,pa promeniš sve to. Pa spremiš sebi da jedes,opereš stvari,složiš iste,pa shvatis,ej pa ovo jeste posao i težak fizički rad. Vojska nije zato da bi nekog napravila muškarcem ili mu oduzela muskost,već da se nauče stvari,disciplina,neke radne navike,a usput i da za ne daj Bože budeš bar upoznat sa svime. Shvatiš da moraš biti timski "igrač" ili radiš strojev korak do 1-2 noću. E moj dečače od 31 godinu,nisi ti zreo za život.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA