0

Bliži se rok za prijavu na konkurs: Studentski domovi bogatiji za oko 200 brucoških mesta

- U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja kreće se od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, dok samofinansirajući studenti na tržišno ekonomskim mestima izdvajaju za smeštaj od 6.840 do 9.560 dinara mesečno - kažu u Ustanovi studentski centar "Beograd"

Najveći broj studenata koji ostane bez mesta u domu je upravo među studentima prve godine. Samo najbolji đaci dobijaju mesto u nekom od studentskih domova. Ministarstvo prosvete je prepoznalo potrebu za većim brojem mesta, čime će ove godine obradovati 200 studenata više. Tačnije, odlukom direktora Ustanove studentski centar "Beograd", u školskoj 2018/19. godini planirano je povećanje broja "brucoških" mesta za oko 20 odsto.

Po Konkursu koji je raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za školsku 2018/2019. godinu predviđeno je 9.558 mesta za smeštaj u studentskim domovima.

- Iako je prošle godine na državne fakultete upisano manje studenata nego prethodnih godina, za smeštaj u domu konkurisalo je 1962 brucoša - približno isti broj kao ranije. Od broja onih koji su konkurisali njih 715 ostalo je "ispod crte", odnosno – nije dobilo mesto u domu - kažu u Ustanovi studentski centar "Beograd".

Čitaonica Studenstkog doma Foto: Milena Đorđević

Prijava na konkurs za studente prve godine počinje 3, a završava se 18. septembra, dok će studenti starijih godina osnovnih akademskih i strukovnih studija potrebnu dokumentaciju moći da predaju od 19. septembra do 31. oktobra, a studenti drugog i trećeg stepena studija od 1. oktobra do 5. novembra 2018. godine.

Za mesto u domu od presudnog je značaja ostvareni uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice kandidata. Tako je najniža prosečna ocena iz srednje škole za devojke koje su dobile dom prošle godine bila 4,84, a za mladiće 4,76. Studentima starijih godina broj bodova se računa po osnovu uspeha na fakultetu. Dodatno mogu ostvariti jedan bod na materijalni status (ukoliko prosečna primanja po članu porodice studenta u periodu januar-jun 2018. godine ne prelaze 50 odsto prosečne neto zarade po zaposlenom u Republici Srbiji).

Prijavnica Studentskog centra Foto: Milena Đorđević

- Nasuprot brucošima, prošle godine su prvi put svi studenti starijih godina, koji su konkurisali za smeštaj u domu, dobili mesto. Tome je doprinela bolja organizacija raspodele mesta, kao i pojačane i nanajavljene kontrole studentskih domova. Prodaja i kupovina mesta u domovima je skoro iskorenjena, što je doprinelo da veći broj studenata dobije dom redovnim putem - objašnavaju u studentskom centru.

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za prijem u ustanovu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis ima kandidat: koji je ostvario veći broj ESPB bodova, koji ima manji broj godina studiranja, koji ima veću prosečnu ocenu i koji ima manji prihod po članu porodice.

KO SVE IMA PRAVO

Pravo na smeštaj u studentskim domovima imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Srbije, koji imaju državljanstvo Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju.

Na smeštaj u studentskim domovima po budžetskoj, regresiranoj ceni, mogu konkurisati samo studenti koji se finansiraju iz Budžeta Republike Srbije, ali i samofinansirajući studenti, kao i do sada, mogu konkurisati, na tzv. tržišno ekonomska mesta.

Studentska menza Foto: Milena Đorđević

- U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja kreće se od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, dok studenti na tržišno ekonomskim mestima izdvajaju za smeštaj od 6.840 do 9.560 dinara u toku meseca - kažu u Ustanovi studentski centar "Beograd".

POTREBNA DOKUMENTA

Prijave sa potrebnom konkursnom dokumentacijom kandidati podnose Službi smeštaja u Studentskom domu "Karaburma", ul. Mije Kovačevića 7b. Ostali kandidati za prijem u ustanovu podnose prijavu s potrebnom konkursnom dokumentacijom studentskoj službi visokoškolske ustanove na kojoj studiraju. Potrebna je:

- prijava na konkurs;
- uverenje da je prvi put upisana I godina studija na teret budžeta Republike Srbije i svedočanstva o završenom I, II i III, odnosno IV razredu srednje škole, originale ili overene fotokopije – za studente I godine studija;
- potvrda sa visokoškolske ustanove o toku studiranja, koja treba da sadrži sledeće podatke: prosečnu ocenu u toku studija, godinu upisa osnovnih studija, broj ostvarenih ESPB bodova, da se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije i podatak koliko traju studije (kod studenata produžene godine osnovnih studija obavezno naglasiti status produžene godine) – za studente ostalih godina i studente sa produženom godinom;
- uverenje o završenom prethodnom stepenu studija i godina upisa I godine drugog stepena studija – za studente I godine drugog stepena studija;
- uverenje o završenom I i II stepenu studija i godina upisa I godine trećeg stepena studija - za studente I godine trećeg stepena studija;
- uverenje o prihodima po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine, nadležnog opštinskog organa iz mesta prebivališta kandidata;
za studente drugog i trećeg stepena studiranja, za uslov da nisu u radnom odnosu: izvod iz evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje ili potvrdu nadležnog organa, kojom se potvrđuje da student nije u radnom odnosu i ličnu kartu, odnosno potvrdu o prebivalištu.
- Potrebno je da kandidat, radi provere podataka, ličnu kartu i indeks pokaže na uvid službeniku koji prima konkursnu dokumentaciju.
- Student prilikom useljenja u ustanovu dostavlja lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju (ne starije od 30 dana).
- Student prilikom useljenja u ustanovu dostavlja potvrdu visokoškolske ustanove, potpisanu od strane odgovornog lica, da se u tekućoj školskoj godini njegovo studiranje finansira iz budžeta Republike Srbije.

Mladi s invaliditetom Foto: Telegraf

KANDIDATI IZ OSETLjIVIH DRUŠTVENIH GRUPA

Do 10 odsto smeštaja u ustanovi namenjeno je studentima iz društveno osetljivih grupa (iz materijalno ugrožene porodice, studenti bez roditeljskog staranja, iz jednoroditeljskih porodica, iz romske nacionalne manjine, sa hroničnim bolestima, izbeglice...).

- Kandidati iz osetljivih grupa biće proporcionalno zastupljeni (rangirani) u odnosu na broj prijavljenih - navode u studentskom centru "Beograd".

U prošloj školskoj godini, svi prijavljeni studenti iz društveno osetljivih kategorija su dobili mesto.

(S.Vasić)

Tagovi: Brucoši, Studenti, Studentski centar, studentski domovi

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Srpkinja sa bebom od 9 meseci nije imala dovoljno novca za boravak u Holandiji, pa su im zabranili ulazak i poslali ih u centar za migrante

4 dana agonije u pribojskoj bolnici: Dragina (60) je pala sa drveta, slomila dva pršljena, lečili su je pogrešno, pa joj je zakazana hitna operacija?!

Da li je preljuba najveći i najgori srpski greh, a ne ubistvo?

Ponovo su se javile neke LGBT osobe koje je sramota pojedinaca sa Prajda: Da li je moguće da to rade na ulici i da samo sebi skaču u stomak?

Srbi igraju kolo nasred Tirane: Nastup naših folkloraša u Albaniji je pod znakom pitanja, ali to ih nije sprečilo da se uhvate za ruke i opletu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 20. septembar 2018. godine

Napravila sam leksikon i odnela ga u školu: Deca su pisala iskreno o abortusima i seksualnim iskustvima, pa su odabrala starlete za idole (FOTO)

Jovana sa Mlave i Milesa iz Ljiga dobile ozbiljnu konkurenciju: Zgodni momci iz Koceljeve su u top formi i treniraju za seoske olimpijske igre (VIDEO)

Oni su naša budućnost: Broj IT odeljenja u gimnazijama povećan 5 puta

Zbog jednog dečaka zlostavljača 1.000 učenika ne sme da ide u školu: Ministar Šarčević alarmirao pola države da se to reši

Sva deca u vrtićima moraju da jedu isto, osim u ova tri slučaja

Srpski i rumunski "migovi" krilo uz krilo: Lovci i bombarderi rame uz rame u zajedničkoj vežbi (FOTO) (VIDEO)

Predstavile su se kao Ostroga i Vlažena Marija, a provocirale su i pozivale samo na jedno: "Majka i ćerka" koje su zapalile Prajd (VIDEO)

Dolaze da povećaju usne i ispeglaju bore, a nemaju zube: Stomatolozi stavljaju botoks umesto plombi

Fina Nišlijka se smuvala sa mladićem u klubu u Beču, pa joj je na usnama izašao užas: Kada mu je policija upala u stan, zatekla je samo smrt (AUDIO)

Beograd je oblepljen oglasima za učesnike rata 1999. godine: Pozvali smo broj i otkrili ko treba da dobije 80.000 dinara (FOTO)

Misteriozno stvorenje se pojavilo u Debeljači, niko ne zna šta je: Meštani slute najcrnje - beli šakal, kentaur, drekavac ili čupakabra? (FOTO)

Žena preminula od posledica groznice Zapadnog Nila

Kada ostanete zarobljeni na ostrvcetu između dva semafora, da li čekate ili pretrčavate na crveno?

Vozačima kamiona nikad nije bilo gore: Čekaju na prelazima i do sedam sati

Avion Er Srbije "Goran Bregović" bezbedno sleteo u Hurgadu: Let iz Egipta ka Srbiji kasniće bar osam sati

Zapalio se avion Er Srbije: Hitno sleteo na Kipar, putnici od dima ništa nisu videli

Najodvratniji plakat osvanuo na banderama po celoj Jagodini: Grad bruji o ženi čiji je lik završio na "stubovima srama". Zorica drolja, lopov, lažov... (FOTO)

"Halo, može jedno vozilo" - više neće biti realno: Taksisti polako prelaze na aplikacije, ali jedna stvar će biti zabranjena

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 19. septembar 2018. godine

Telo mu je ležalo na krovu auta, glava je visila u vazduhu: Tinejdžer iz Kikinde skočio sa zgrade nakon raskida sa devojkom?

Ovako izgleda kad roditelje petoro dece odbiju za dodatak: Razlog nije mogao da bude bizarniji

Čuo se jak udarac i stakla su popucala: U centru Jagodine posle udesa ostao prevrnut auto i neviđen zastoj (FOTO)

Kristina (28) je batalila diplomu Ekonomskog fakulteta i sela za traktor: Dok se njena generacija provodi, ona gaji kupus (FOTO)

Počinje nesnosnim svrabom, a onda se pojave kraste po celom telu: Srbi u inostranstvu u panici zbog zarazne kožne bolesti

Drugi strani jezik sada je izborni predmet, a evo kako će se ocenjivati: Nastavnici zbunjeni, đaci još više zbog novine u školstvu

Vlasniku kafane "Kod Sentu" prvo udarili, pa zapalili auto, zatim su mu razbili kafanu, a onda je na red došlo i vozilo njegovog sestrića (FOTO)

Radojica je bio rudar, a ostao je paralisan posle nesreće na motoru: Sada je dobio električna kolica i namirnice za mesec dana (FOTO)

Sepsa je ubila Ognjena (8) za nekoliko dana, jer niko nije hteo da ga pregleda?! Brat blizanac neutešan, majka kidala čaršave

Počinje lutrija za američku vizu: Potpuno je besplatna, a nekoliko stvari morate da znate da ne biste bili prevareni

Rade Roki živi sa stršljenovima, non-stop su mu oko glave, a on zna kada su nemoćni: Oni lete, a ja meljem grožđe, čuje se samo "bzzzzz" (VIDEO)

Naručio je dve turske kafe, čorbu, lepinju i vešalicu, a kada je dobio račun, frapirao se! (FOTO)

Posle jake eksplozije izgoreo stan u Novom Sadu: Komšije spasavale muškarca u plamenu, devojčica se nagutala dima, vatrogascu pozlilo (VIDEO)

Ljiljana ne može da poseti unuka u Kanadi, zato što je radila u vreme vladavine Miloševića, iako nikada nije imala bilo kakav kontakt sa njim

"Zapošljavali" trudnice kako bi im uzimali naknadu za porodiljsko odsustvo: Više od 100 agencija varalo i državu i mlade mame

Pravoslavni vernici danas slave sveca koji je svoju krv dao za život sina

Gazda Buđa je svoj BMW pretvorio u mangalo: U njemu peče prase duplo brže, a zaradi toliko da školuje četvoro dece (FOTO)