≫ 

Dejan je otišao iz Jagodine u Švajcarsku da bi napravio nešto od života: Sada je najtraženiji fotograf, zahvaljujući jednoj posebnoj ženi (FOTO)

Svima koji se dvoume da li da se oprobaju u inostranstvu, Dejan daje dragocene savete

  • 17

Dejan Mihajlović (40) iz Jagodine pre 16 godina otišao je u Švajcarsku i zaposlio se kao mesar. Danas je uspešan fotograf i snimatelj, a klijentima na slavljima nudi i spektakularno osvetljenje, dekoraciju prostora i ketering, čitav paket usluga. Dejan je primer uspešnog Srbina u inostranstvu, ali do toga nije stigao lako. Pristao je da ispriča šta je bilo presudno za uspeh van Srbije.

- Biljana! Moja supruga. Ako nemate osobu koja će biti uz vas, taj drugi stub koji će nositi celu konstrukciju, ne možete ništa da uradite - kaže Dejan i tek onda počinje svoju priču.

Čuveni američki fotograf traži prelepu Milijanu sa Kosova, koju je fotografisao 1989: Objavio je njenu sliku posle 29 godina (FOTO)

Mihajlović kaže da je lepo živeo i u Srbiji. Bavio se ugradnjom rashladnih uređaja, bio karatista, član reprezentacije Jugoslavije, terner karatea. Onda je upoznao Biljanu koja je već živela u Švajcarskoj, zaljubio se, i u 25. shvatio da će postati otac. Bez ikakvih planova stigao je u Švajcarsku i zaposlio se kao mesar.

- Radio sam svašta na početku, i u fabrici koja pravi armature za građevine i kao obezbeđenje diskoteke. Lutao sam dosta, ali oduvek sam voleo fotografiju i nisam to "puštao". Jeftino sam kupio sajt i počeo na njega da postavljam fotke koje sam iz hobija slikao u diskotekama i na kulturno-umetničkim zabavama. Naši iz Švajcarske su počeli da me angažuju za privatna slavlja. Međutim, nisam bio kompletan. Falio mi je video, snimanje kamerom. Ali, odakle meni para za kameru? Sećam se da sam čak uradio vizit karte i na njima napisao da sam i kamerman, da vidim šta će biti. Počeli su da zovu. A ja, niti znam da snimam, niti imam kameru. Izmišljao sam da sam zauzet. Nisam smeo da se usudim i krenem u to - iskren je Dejan.

Foto: Privatna arhiva

Posle 16 godina u Švajcarskoj, čini se da se Dejan tada poslednji put uplašio kada je posao u pitanju. Jer ima Biljanu.

- Jednog dana Biljana reče: "Je li bre ti, dokle ćeš da se reklamiraš kao kamerman, a ne snimaš". Kažem joj da nemamo para za opremu. Ona odvrati da nema problema, podići ćemo kredit. Bila mi je tada, a i sada je, najveća podrška, jer u poslu ako nemate tu bolju polovinu, suprugu da vas "gura", šanse nema da uspete. Imam mnogo kolega koji kada treba da kupe bolji objektiv, žena im se "popne na glavu" i ne kupe. To nisu male sume - objašnjava Dejan.

ULAŽI U OPREMU I SEBE

On danas kaže da ne sme ni da preračuna kolika je vrednost opreme koju ima, ali da je to ulaganje uslov razvitka posla.

Foto: Dejan Mihajlović

- Neki delovi nameštaja koje smo skoro obnovili bili su stari 20 godina. Naši prioriteti su razvoj posla, ne nameštaj i slično. Ja sam noćima sanjao objektiv 70 200, koji košta gomilu para, ali njime mogu sa 20 ili 30 metara da uhvatim pogled mladoženje i osmeh mlade koji nikada ne bih mogao dok držim aparat ispred njih.

To su meni neprocenjive fotografije, a mladencima će za 20 godina tek biti. Ali, postoji još jedno isto tako važno ulaganje - u znanje. Noći i dane sam proveo učeći o fotografisanju i snimanju, o obradi snimaka. Još učim i nikada neću prestati - naglašava Dejan.

A onda je počeo da širi posao i na dekorisanje sala za slavlja, svetlosne efekte, ketering. I tada je naučio još nešto - šta ne znaš, predaj onome ko zna.

Foto: Privatna arhiva

- Krenem sa dekoracijom i dođem u situaciju da se po ceo dan dopisujem sa mladama oko boje cveća, balona i slično. Nije mi išlo. Bio sam spreman da odustanem. Tada je uskočila Biljana i od toga napravila umetnost. A onda smo timski krenuli dalje, da pravimo čaroliju svetlosnim efektima, pa se povezali sa poslovnim partnerom koji radi ketering za slavlja. Sada nudimo paket usluga i moram reći da nam nema ravnih - kaže Dejan.

RADNI DAN - I PO 24 SATA

Ali, pitanje o radnom danu ovog para celu priču dovodi do ivice neverovatnog. I Dejan i Biljana su zaposleni u tuđim firmama preko radne nedelje. Dejan radi kao bravar i paralelno oficijelni fotograf za svoje preduzeće. Biljana je poslovođa u velikoj firmi koja se bavi proizvodnjom hrane. Od petka poslepodne rade u svojoj firmi, na slavljima.

Foto: Dejan Mihajlović

- Ako je u pitanju venčanje, u petak uveče radimo dekoraciju sale i postavljanje opreme za rasvetu. U subotu počinjemo oko pet ili šest ujutru, naši klijenti su svuda oko Ciriha, a mi živimo u Bernu, treba stići. Ujutru je fotografisanje mladenaca i porodice, takozvani fotošuting. Onda slikamo i snimamo venčanje u crkvi. Zatim sledi snimanje i fotografisanje u sali i to traje do sitnih sati. Kada svi odu, pakujemo opremu. Znači, jednu svadbu radimo 24 sata, od subote u šest ujutru, do nedelje u šet ujutru. A nekada imamo dva slavlja za vikend - razjašnjava Dejan.

On i Biljana imaju sina Veljka, petnaestogodišnjaka, i velike planove za razvoj biznisa.

TAJNE USPEHA

Na pitanje kako je od momka bez plana stigao do uspešnog fotografa, Dejan kaže da je možda najbitnije to što nije radeći ono što mora zaboravio šta je ono što voli da radi. Potrebno je, naravno, i mnogo rada.

Foto: Dejan Mihajlović

- Ako voliš to što radiš, bićeš posvećen ideji da to radiš najbolje moguće. Tada nećeš ulagati u kola i satove, nego u opremu i znanje. Postaćeš najbolji, klijenti će to videti. I ne posustaješ, ja sam imao trenutak da plačem od muke, pa sam još žešće krenuo dalje. A kada ti krene, ne zaboravi one koji su ti pomagali na putu do uspeha, ostani čovek. Kada sam kupio onu prvu kameru, jedno kulturno - umetničko društvo mi je pružilo prvu šansu da ih snimam, a na tom snimanju sam zakazao prvu privatnu tezgu. To kulturno - umetničko društvo sam pomagao godinama. Nije sladak uspeh ako ga postigneš kao nečovek - zaključuje Dejan Mihajlović, švajcarski fotomaestro iz Jagodine.

VIDEO Pozirala je fotografu a zatim se propisno obrukala:

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fića

    28. avgust 2018 | 22:33

    Prvo žena ti je iz švice i to je najbbolja podloga,dobio si papire mogo si da radiš gde ima posla i naravno da si uspeo,da si otišo bez papira ko ja onda bi te pitao da li bi uspeo i kroz šta bi sve prošao.

  • Ali

    28. avgust 2018 | 22:31

    Prvi papiri,prvi smestaj,jezik - to nas zanima za pocetak jer ne moze se bas tako lako otisnuti u Svicu.Sto se tice posla,svaka vam cast.

  • Jagodinac

    28. avgust 2018 | 21:51

    A zvali smo ga Dejan ludi!😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA