≫ 

Virus Zapadnog Nila seje smrt po Srbiji: Obolele 54 osobe, samo za nedelju dana umrlo šestoro

Bolest prenose zaraženi komarci, a po broju obolelih u Evropi prednjače Italija i Grčka

  • 5

U poslednjih nedelju dana u Srbiji od groznice Zapadnog Nila umrlo je šestoro ljudi, dok su od te bolesti obolele 54 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ubice dolaze sa zujanjem: 10 opasnih i smrtonosnih bolesti koje mogu da vam prenesu komarci

Nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u evropskim zemljama radi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. Njihovi podaci kažu da po broju obolelih i umrlih u evropi prednjače Italija i Grčka.

Foto: Pixabay.com

Evropski centar još nije objavio podatke za poslednju nedelju, ali u poslednjem izveštaju objavljenom 23. avgusta saopšteno je da je za nedelju dana najveći broj obolelih prijavljen u Italiji 60, Grčkoj 31, Rumuniji 25, Mađarskoj 19, Francuskoj dva, dok je van teritorije EU u Izraelu registrovano 49 slučajeva, a u Srbiji 33 obolela.

U istoj izveštajnoj nedelji prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti najveći broj smrtnih slučajeva registrovan je u Grčkoj- sedam, Rumuniji- pet, Italiji - tri, dok su u Srbiji registrovana četiri smrtna ishoda, navedeno je na sajtu Batuta.

Najviše obolelih i umrlih od groznice Zapadnog Nila Srbija je imala 2013. godine kada je obolelo 303 ljudi, a umrlo 35 pacijenata.

Bolest prenose zaraženi komarci, a ove godine prvi oboleli pacijenti registrovani su dve nedelje ranije u odnosu na prethodnu sezonu, a tome su pogodovali klimatski uslovi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar Popovic

    29. avgust 2018 | 16:09

    Izgibe nam narod kao usred rata! A komarci-ubice se i dalje razmnozavaju i sire epidemiju. Zivim u Beogradu, u blizini jednog od zarista-Banjicke sume i be vidim da u ovaj kraj stizu epidemioloske ekipe.

  • Kalimero

    29. avgust 2018 | 22:13

    Zar se nismo u stanju izboriti sa komarcima? Kako u Evropi nema ovoliko komaraca i ovoga irusa? Po ovima što su zaprašivali komarce ispade da nam je Beograd i Srbija neka prašuma i dzungla. Kako bi se onda borili sa komarcima da je zaista tako? Trebo pod hitno pokažnjavati ove što su nedovoljno zaprašivali komarce i poduzeti dodatne mere za uništavanje komaraca. I tako spašeni i jedan jedini ljudski život vredi toga truda.

  • Милан

    29. avgust 2018 | 22:16

    И јели ико одговарао због смрти тих људи и ширења вируса? Док не падне нечија глава због јавашлука у раду неће се изгледа схватити озбиљност ситуације.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA