≫ 

Moja mrsna, pravoslavna, krajiška svadba: Dragana i Radoslav iz Knina venčali se u narodnoj nošnji (FOTO) (VIDEO)

Mnogi mladenci se trude da poštuju običaje i ono što je red, ali venčani par obučen u tradicionalnu narodnu nošnju zaista čini posebnu razliku

  • 42

Bili su deca kada su izbegli iz Krajine te 1995. godine. Kolona, izbeglištvo, neimaština, teško detinjstvo i mnogo rada. Dragani i Radoslavu sudbina je bila slična, a sada, 23 godine kasnije, odlučili su da se venčaju i to u krajiškoj nošnji.

- Upoznali smo se 2012. godine, živeli smo u istom kraju. Brzo smo se razumeli jer smo se rodili u Krajini, selo do sela. Imamo slična interesovanja, nekoliko meseci kasnije započeli smo i vezu. Maštali smo o istim stvarim - istakla je Dragana Šorgić za naš portal.

Hrvati su moju porodicu proterali iz Knina, mislili su da sam mrtva, granate su padale, a krvavi ljudi ležali pored puta: Moji su se vratili u zapaljenu kuću. Želim da znam šta tačno "gospoda" slavi?

Radoslav i Dragana Šorgić venčali su se u krajiškoj narodnoj nošnji Foto: Fotoblic

Te 2016. godine zajedno su otišli u Krajinu. Posetili su manastir Krka i tada su shvatili da je vreme da svoju ljubav krunišu brakom. Uprkos modernom vremenu, rešili su da u brak stupe po starim običajima.

- Ušli smo u manastir, pomolili se i pogledali. Tada smo znali da je vreme za neki novi korak. Doneli smo odluku da se venčamo u našoj krajiškoj narodnoj nošnji. Ne zbog neke fore ili zabave, nego zbog vere i tradicije. Hteli smo precima da se odužimo za sve što su učinili za nas - dodala je Dragana sva ponosna na svoje poreklo.

Radoslav Šorgić Foto: Fotoblic

Mnogi mladenci se trude da poštuju običaje i ono što je red, ali venčani par obučen u tradicionalnu narodnu nošnju zaista čini posebnu razliku.

Pre crkveni oltar su izašli 29. jula. Pucalo se u jabuku, kupovala se mlada, a čak je i torta bila ukrašena na poseban način.

Radoslav i Dragana Šorgić Foto: Fotoblic

- Bilo je veselo, pevalo se i igralo. Igralo se naše "Gluvo" kolo. Devojke ga igraju bez muzike, čuju se samo udarci tabana o pod i zveckanje dukata oko vrata. Srećni smo i ponosni što nam je svadba bila takva - ističe Dragana.

Ovaj mladi par trudi se da sačuva tradiciju i ne žele da zaborave svoje poreklo i običaje. U svoj zavičaj odlaze često, a jednog dana će i svoju decu upoznati sa svojim rodnim krajem.

Radoslav i Drgana Šorgić trude se da sačuvaju svoju tradiciju Foto: Fotoblic

VIDEO: Mlade u Srbiji na svadbu limuzinom! U Indiji slonom

(Kristina Bezbradica - k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSK

    2. septembar 2018 | 17:41

    KRAJIŠNICI SVAKA ČAST!!! ČESTITAM!!!!

  • Ivica

    2. septembar 2018 | 20:10

    Mnogo ste mi lepi i tako mi nesto lepo oko srca kada sam ovo citao.Zivi bili vi i vasa porodica od svega srca vam zelim.

  • Bojan

    2. septembar 2018 | 15:32

    Kakve su to komentare? Ovde pise clanak o tome kako se vole dvoje mladi ljudi, kako drze do obicaje svojih krajeva a vas komentar je da ih terate odavden. A da nisu dosli ovee mozda nebi bili zivi danas. Sram da vas bude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA