Roditelji besni: Morali da kupe deci nove udžbenike za peti razred, pa shvatili da se od starih razlikuju samo u jednoj strani

Nadali su se da će moći da koriste knjige od starije dece ili jeftine polovne udžbenike

  • 50

Roditelji koji su, zbog menjanja nastavnog programa za prvi i peti razred osnovne škole, morali da kupe nove udžbenike besni su, jer se neki od njih od prethodnih razlikuju samo u jednoj strani.

Na to se na jednoj društvenoj mreži požalila i majka jednog petaka koja se nadala da će njen sin moći da koristi udžbenike od starijeg brata.

Đaci od 1. septembra dobijaju nove knjige i škole (za 22 predmeta 286 novih udžbenika): Šarčević rekao da se za nastavnike bori kao lav

- Trošak za školske knjige uopšte nije mali. Kada su nam rekli da se menja nastavni program, nismo imali kud, morali smo da kupimo nove. Suprug i ja smo ih prelistali da bismo videli šta je to toliko drugačije i šokirali se kada smo videli da se čitav udžbenik engleskoj jezika razlikuje u samo jednoj strani - objašnjava ona i dodaje da se razlikuju i korice, jer je na novom izdanju margina široka oko dva centimetra.

Na njenu objavu na jednoj društvenoj mreži nadovezalo se mogo drugih majki koje su slična iskustva imale i sa mnogim drugim udžbenicima.

- U udžbeniku iz istorije razlikuju se samo korice, koliko sam uporednim listanjem utvrdila, a unutar knjige su fotografije drugačije raspoređene, ali je sadržaj ostao isti - priča druga majka.

Udžbenik s erazlikuje u jednoj strani, Foto: Čitalac Telegrafa

Umesto da koriste udžbenike od starije dece ili da za male pare kupe polovne na ulici, ove porodice su morale da odreše kesu i da za novi komplet daju oko 15.000 dinara, što je za mnoge polovina plate.

- Najgore od svega je što smo ih pitali da li mogu bar neki stari udžbenici i rekli su da ne mogu - žale se roditelji.

Kao što je bilo najavljeno, plan i program za peti razred ove je godine izmenjen i zbog su štampane nove knjige.

U važećem zakonu o udžbenicima, ali i novom, čije se usvajanje čeka, navedeno je da nastavnici biraju udžbeničke komplete svake četiri godine, ali da je to moguće učiniti i ranije, ukoliko dođe do promena nastavnog plana i programa.

Dodatnu zabunu unosi i činjenica da se ne zna da li će novi udžbenici za peti i prvi razred koje nastavnici izaberu ove godine važiti i naredne četiri godine ili će to biti samo prelazno rešenje na putu do novog kompleta.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    2. septembar 2018 | 12:05

    Živim u Nemačkoj. Imam dva djaka i ovde su udžbenici džabe. Dobija ih svako dete od škole. Na kraju školske godine moraju da se vrate i samo ako se ustanovi da je nešto oštećeno doplati se par evra. Obaveza je da se isti uviju uvijacima. Ostali školski pribor se kupuje ali nisu zahtevni. Recimo, ne znam kako je u Srbiji sada, ali ovde za tehničko obrazovanje ne kupujemo testerice i materijal na primer. Što se tiče ostalih izdataka, ekskurzija i izleta, tu su jako pažljivi da to ne bude mnogo skupo. Po nekad deca ne odu na neku bolju eksploziju jer je nekima puno novca. Sramota je što se ovo radi u Srbiji, što neki ljudi zarađuju na deci.

  • Deda Vasa

    2. septembar 2018 | 13:09

    Prosto je neverovatno da se kod nas svake godine menjaju udžbenici. Počinjem da sumnjam da se to radi zbog izdavača. Možda je čak i neki dil u pitanju jer realna potreba za tim ne postoji. Kako objasniti potrebu da za jedan udžbenik postoje deset izdavača i da u jednom gradu svaka škola ima različite udžbenike?! Nadao sam se da će ovaj Šarčević uvesti neki red u školstvu ali on ispade najgori.

  • Mala

    2. septembar 2018 | 12:45

    Posto nas Vucic hoce da se uvede Svajcarski nacin skolovanja MOZE!!!! Skola daje djaku sve gratis, skolski pribor, knjige, sveske...Samo na kraju ako je neka knjiga pocepana mora da se plati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA