Od početka godine ubijeno 26 žena, a zemlja još nema nacionalni SOS telefon: Linija je trebalo da bude otvorena pre devet meseci

Smisao nacionalnog SOS telefona je da u svako doba dana i noći žena žrtva može da dobije pomoć ili informaciju ko u gradu u kojem živi može da joj pomogne

  • 13
Žena, žene, nasilje, ubistvo, zlostavljanje, pištolj, pesnica Foto - Ilustracija: Telegraf/Pixabay

Nacionalna SOS linija za žene žrtve porodičnog nasilja, trebalo je da bude otvorena za pozive još pre devet meseci. Osim dva neuspela konkursa, do danas ništa nije urađeno. Resorno ministarstvo je formiralo komisiju, koja bi, kažu, do kraja meseca trebalo da odabere najbolji projekat i organizaciju, sa iskustvom i kapacitetima, i sedištem u bilo kom gradu. Za nacionalni SOS telefon iz budžeta je obezbeđeno 30 miliona dinara.

Zašto SOS telefon još ne radi interesuje i žene žrtve i one koji im pomažu kada mnogi zataje.

Smisao nacionalnog SOS telefona je da u svako doba dana i noći žena žrtva može da dobije pomoć ili informaciju ko u gradu u kojem živi može da joj pomogne. Od potpisivanja memoranduma u novembru, raspisana su dva konkursa i tridesetak žena je obučeno za rad.

Telegraf u poseti Ajnštajnovom i Milevinom stanu u Bernu: Ovde je rođena čuvena Ajnštajnova teorija relativnosti, a šta se još krije u porodičnom kutku Ajnštajnovih? (FOTO)

Vesna Stanojević iz Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici podseća da je konkurs raspisan, pa poništen.

- Onda je rapisan drugi konkurs, pa je i taj drugi poništen i od tada se ništa nije dešavalo. Te žene koje su prošle edukaciju često dolaze da pitaju šta je s tim, vrlo su zainteresovane za posao, njima je neko obećao da će da počnu da rade, čak su im rekli da prikupe potrebnu dokumentaciju za rad - rekla je Stanojevićeva.

Na tom broju žena žrtva treba da dobije sve potrebne informacije o tome ko može da joj pomogne Foto: Profimedia/imageBROKER

Od raspisivanja tendera, kako predviđa Zakon o socijalnoj zaštiti, u ministarstvu su odustali. To bi, kažu, iz konkurencije izbacilo mnoge nevladine organizacije zbog bankarskih garancija, koje se u slučaju javne nabavke traže.

U Autonomnom ženskom centru predlažu udruživanje više nevladinih organizacija koje bi radile na toj liniji.

Vanja Macanović iz tog centra ističe da je lakše kada je više organizacija koje dele trošak, kao i da će usluga biti bolja.

- Mi smatramo da bi bilo bolje kada bi to bile regionalno raspoređene organizacije gde će se onda pozivi preusmeravati na najbližu organizaciju. Tako npr. funkcioniše SOS telefon u Vojvodini koji je upravo to, preusmeravaju se pozivi na najbližu organizaciju - navela je Macanovićeva.

Po ugledu na zapadnoevropske zemlje, odlučeno je, nacionalni SOS telefon biće realizovan kao projekat.

- Pokrenuli smo zaključak vlade, da vlada da saglasnost da ovo bude pilot projekat, da vidimo kako to funkcioniše putem projekta. Ukoliko je to dobro, da to bude jedan od predloga za izmenu i dopunu zakona o socijalnoj zaštiti, a da, dok je pilot projekat u ovoj godini bude finansiran na taj način - rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Od 26 ubijenih žena od početka godine, samo njih tri su prijavile nasilje. Neke iz straha, a neke zato što nisu znale kome da se obrate za pomoć, o nasilju su ćutale.

U Srbiji 26 SOS telefona koji već postoje godišnje pozove više od 12 hiljada žena. Nedostaje nacionalni broj koji bi bio besplatan, dostupan 24 časa, gde žene ne moraju da kažu ništa što ne žele, a da dobiju i pravnu i svaku drugu pomoć. Na to nas obavezuje i Konvencija Saveta Evrope.

(Telegraf.rs/Rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    9. septembar 2018 | 13:55

    Dali mozemo prijaviti i psihicko nasilje,kome prijaviti i dali se i psihicko nasilje kaznjava. Nije samo tesko fizicko nasilje, tesko je i psihicko.

  • mrki

    9. septembar 2018 | 14:27

    dajte jos zakona da se brze pubijamo jedini su opespravljeni normalni muskarci sve ostalo od buba preko gejeva do djece i zena imaju svoje zakone zastitare nece to ici

  • Opalic

    9. septembar 2018 | 21:53

    Ubistvo je zlocin kakve sad veze ima sto je ubijeno 26 zena? Polovi su ravnopravni. Koliko je muslaraca ubijeno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA