≫ 

Blagodeti interneta: Zatvorenici u Sremskoj Mitrovici biće saslušavani preko Skajpa

Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici je već zakazao prva ročišta video-linkom

  • 1

Osuđenici iz KPZ Sremska Mitrovica koji traže uslovni otpust od sada mogu izjave sudiji da daju video-linkom, bez fizičkog odvođenja u sud. Kako je potvrđeno u Ministarstvu pravde, uspostavljen je sistem audio-video veze između Višeg i Osnovnog suda i KPZ u ovom gradu, pišu "Novosti".

Robijaši polažu ispite iza rešetaka: Ni u jednoj diplomi se ne navodi da je dobijena u nekom od zatvora

Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici je već zakazao prva ročišta video-linkom povodom molbe za puštanje ranije kući za drugu polovinu septembra.

- Sistem omogućava sudiji da pre puštanja osuđenog na uslovni otpust izvrši razgovor sa njim, bez dovođenja osuđenika u sud i angažovanja čuvara i vozila KPZ-a - kažu u Ministarstvu.

- Funkcioniše putem tehnologije Microsoft Skype for Business, dok je Ministarstvo pravde licencu za softver dobilo iz državnog ugovora potpisanog sa kompanijom "Majkrosoft".

KPZ Sremska Mitrovica nabavio je jedan računar za sebe i jedan za sud, da bi veza bila kvalitetna. Sistem je, inače, zamišljen kao pilot-projekat, koji bi, ukoliko se pokaže uspešnim, trebalo da se proširi i na ostale sudove.

Foto: Microsoft

- Inicijativa je potekla od upravnika zatvora i predsednika osnovnog suda - naglašavaju u Ministarstvu.

A da je obezbeđenje kombija i dva čuvara za sprovođenje osuđenika na saslušanje često problem, potvrdio nam je Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana za zaštitu prava lica lišenih slobode i rukovodilac Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture. Zato on smatra da će novi način davanja iskaza povećati broj odluka o uslovnom otpustu, olakšati proceduru i pozitivno uticati na zaštitu prava osuđenih.

- Mnogi osuđenici nisu iz najrazličitijih formalnih razloga u situaciji da budu ranije pušteni. Zato bi uvođenje saslušanja video-linkom moglo da pomogne, jer smanjuje angažman osoblja potrebnog za fizičku pratnju.

Kriminolog Zlatko Nikolić, koji je bio sekretar republičke Komisije za uslovni otpust, koja je nekada odlučivala o zahtevima kažnjenika, kaže da je problem što danas o uslovnom otpustu odlučuju sudovi koji su prethodno te iste ljude osudili. Da li će "robijaši" iskaz dati uživo ili video-linkom, po njemu je samo tehničko pitanje.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pc

    10. septembar 2018 | 07:41

    Bravo, drzavni cinovnici se dosetili kako se podgrejava topla voda. Bravo, do neba bravo. Kupili su i dva racunara da bi veza bila kvalitetna!!! Bavim se ovim poslom 25 godina ali nikad nisam vidio da od racunara zavisi kvalitet veze. A da li ste izmenili zakon i procedure da bi sve to bilo po zakonu ili se samo igrate pravne drzave i prava pa ce vas sutra advokati odrati pred tim istim sudom, a drzava tj. ovaj jadni narod ce to sve placati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA