≫ 

Za ovo drvo je retko ko čuo, a od njega za 3 godine može da se zaradi stan: Ljubiša ga je posadio i planira svojih prvih 50.000 evra (FOTO)

Neobičan, ali unosan biznis, pokrenuo je meštanin sela Trnavska reka

  • 29

Ljubiša Tošić, iz sela Trnavska reka, u okolini Preševa gaji brzorastuće drvo paulovniju, od čije prodaje, kako kaže, za tri godine može da se zaradi i do 50.000 evra.

Tošić pojašnjava da je to veoma interesantan posao, pogotovu za ljude iz manje razvijenih mesta, jer može da bude glavni izvor prihoda, čak, kako kaže, u rangu toga da su otkrili gasno nalazište na svom imanju.

Urnebesna ispovest Ruskinje iz srpskog sela: Otkako sam se udala za Srbina ugojila sam se 30 kilograma

- Toliko brzo raste da za tri godine uzgajanja na jednom hektaru može da se zaradi i 50.000 evra. Sadnice se uzgajaju pod specijalnim led svetlima. Paulovnija može da se sadi na njivama najviše do 1.200 metara nadmorske visine i za godinu dana poraste četiri metra - pojašnjava Tošić.

Foto: S. Tasić

On dodaje da je u staklenik i sadnice uložio 25.000 evra i da očekuje da će mu se ta investicija višestruko isplatiti i vratiti mnogo više.

Ljubiša se nikada nije bavio klasičnom poljoprivredom, već je ranijih godina otkupljivao šumske plodove za slovenačku firmu.

Ideju o gajenju hibrida paulovnije u Evropi su promovisali Nemci, jer je ova biljka njima potrebna kao energent. Metar kubni paulovnije, zamenjuje metar mrkog uglja.

Foto: S. Tasić

Tako su nemački biznismeni počeli da zakupljuju parcele po Ukrajini, Rumuniji i Moldaviji, kako bi sadili paulovniju. Onda su i Bugari počeli to isto da rade, pa se interesovanje prenelo u Vojvodinu i Makedoniju, i na kraju na jug Srbije, kod Ljubiše Tošića.

- Na plantažama svojih prijatelja sam to posmatrao i stvarno se uverio da za jednu godinu biljka poraste četiri metra. Kao i svaka biljka traži negu i navodnjavanje. Nešto je između bukve i topole. Ako se čeka osam godina da drvo izraste, onda je najbolji je za izradu nameštaja i muzičkih instrumenata. U Kini postoji običaj da kad se rodi žensko dete otac posadi drvo, i kad dođe vreme za udaju od njega pravi nameštaj. Inače, paulovnije se seku posle jedne godine do zemlje. To je tzv. čepovanje. Onda opet rastu sve više i više. Izuzetno su kalorično drvo. Gore kao plin. Lišće se koristi kao stočna ishrana. Od sve te biljne mase se prave briketi, tj. pelet. Mogu da se sade tokom cele godine. Postoji mogućnost da se seku najmanje deset puta i da opet rastu - navodi Tošić.

Foto: S. Tasić

Tošić smatra da bi izgradnje fabrike za preradu paulovnije bila energetska i razvojna šansa za Preševo.

VIDEO: Da li se sećate mladića koji su sekli drveće pod zaštitom da bi potpalili roštilj? 

(S. Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dexter

    10. septembar 2018 | 20:14

    Neces se ovajditi......svake zime vrhovi izmrznu....pa jovo nanovo......ovde zaradi samo onaj ko prodaje biljke....baš da vidim tu šumu paulovnije u srbiji....

  • Laki

    10. septembar 2018 | 21:50

    Svaki vitamin iz zemlje do poslednjeg usisa i zemlja više nije za ništa. To je još jedan vid uništavanja plodne Srpske zemlje.

  • mirjana

    10. septembar 2018 | 20:33

    ja posadila kad ono suplje kao svirala p[ola i smrzlo kao i smokve ljubiso neces se ovajditi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA