≫ 

Tovar maminog ručka u šerpama i mapa grada u džepu: Bez ovih stvari student iz provincije ne može da živi u Beogradu

Nekada ih zaboli glava od briga, ali zauzvrat dobijaju neprocenljivo iskustvo

  • 8
Student, autobus, kofer

Foto: Shutterstock

Bliži se 1. oktobar, a brucoši iz cele Srbije uveliko se spremaju da otpočnu svoj novi život u velegradu.

Za razliku od Beograđana, mladi studenti iz Niša, Vranja, Užica, Kraljeva... na neki način se opraštaju od svoje kuće u kojoj su odrasli: studiranje za njih znači i preseljenje. Nažalost, za mnoge od njih i zauvek.

Studentski život doneće im nova poznanstva i nova iskustva, ali sve dok ne završe fakultet i ne zaposle se, prosečni srpski studenti teško će bez ovih stvari moći da se snađu u Beogradu.

Beograđani, ušuškani u domovima roditelja, moraće malo da sačekaju pre nego što odrastu, a možda nikada neće iskusiti neke od ovih studentskih muka.

1. Mamin ručak, ali iz prtljažnika

Foto-ilustracija: Foter/lizardphoto

Mama je mama, ne može da dopusti da je njeno dete gladno, pa makar bilo i dvesta kilometara udaljeno od kuće. Zato ona pripremi velike šerpe, sveže domaće meso, povrće iz bašte i da se na posao kuvanja hrane, kao da radi za čitavu četu vojnika. A tu su i ajvar, slatko, kompot, domaće jabuke, kolači, pravi domaći sok bez emulgatora i veštačkih boja. Pa onda i malo svežeg paradajza, sira, punjenih paprika, pasulja, kobasica, pršute, ljutenice...

Naravno, ništa bez sarme.

Sve to završi u prtljažniku autobusa, a mlađani student čeka tovar na peronu u nadi da se hrana nije prosula, pa upregne torbu na tramvaj i narednih nedelju dana ne mora da se brine o hrani.

2. Mapa grada

Foto-ilustracija: Dan u Beogradu.rs

Tek pridošli studenti odmah nauče kako da dođu do fakulteta, autobuske stanice i centra grada, ali, svaki novi trg, pojam ili ulica za njih je prava enigma. Zato, jedino preostaje da se drže poznatih ruta, pa makar i kružili, ili da se oslone na mape.

Kost u grlu za provincijalce su autobuske linije - toliko dvocifrenih i trocifrenih brojeva koje najednom moraju da nauče, zakukumuljene i izmenjene trase, gužve i kontrolori busplusa prava su zavrzlama za njih.

3. Cimeri

Foto: Milena Đorđević

Hteli to ili ne, studenti da bi preživeli moraju da dele sobu ili stan sa drugima. Tako da, osim potrage za stanom, oni imaju još jedan problem - traženje cimera. Brucoši, koji još nisu stekli nova poznanstva imaće veliki problem ako u Beogradu ne poznaju nikoga. Pa onda, kad nađu cimera, moraju i da se naviknu na njega.

Da li je uredan, ili pravi nered u toaletu. Da li ostavlja svoje stvari pobacane po sobi, kako spava, s kim se druži i da li voli da pravi buku usred noći.

Neki, pak, sa svojim cimerima iz stana ili doma nastavljaju zajednički život i postaju istinski prijatelji.

Možda nije uvek zabavno, ali traženje cimera i suživot sa njim dragoceno je iskustvo koje rođeni Beograđani često propuštaju.

4. Studentska menza

Foto: Facebook/Studenti Beogradskog univerziteta

Hrana u studentskoj menzi, masna i jaka, svakodnevica je mnogih studenata iz provincije i možda jedina prava zamena za maminu kuvanu hranu.

Često se studenti i žale na hranu u menzi, dok im Beograđani zavide kada čuju za koliko novca sebi mogu da priušte kompletan između napornih predavanja. A sa menzom idu i kartice, koje mnogi budžetski studenti rado i preprodaju. Nije legalno, ali gladan stomak je gladan stomak...

5. Poslić

Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak

Dok se Beograđani baškare u svojim stanovima, provincijski studenti moraju da razmisle i o dodatnoj zaradi.

Džeparac nije uvek dovoljan za sve potrebe u skupoj prestonici, pa studenti moraju da ga dopune. Tako, neretko konobarišu, rade promocije ili zabavljaju mališane u igraonicama.

Premda im je to poprilično opterećenje, jer posao moraju a "uglave" između predavanja, učenja i izlazaka ovo prvo radno iskustvo svakako će im dobro doći u karijeri, ma čime da se bave. Neki, uprkos studijama, i ostaju kod svojih prvih poslodavaca, čekajući neko bolje mesto...

VIDEO: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сале

    10. septembar 2018 | 21:46

    Живеле наше маме. Док их имамо много смо срећни

  • Da

    10. septembar 2018 | 21:33

    Neprocenjivo iskustvo! A najvise, zivot u st.domu..najpre Patris za brucose, pa 4.april do kraja studija. Ko je prosao kroz to, razumece😊

  • Bg

    11. septembar 2018 | 06:37

    Sve bi bilo ok kad bi se po zavrsetku studija vratili odakle su dosli..ovako su pretvorili grad u tesku provinciju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA