≫ 

Brižni roditelji svakog dana prave saobraćajni čep na Čukarici: Ovaj deo grada je blokiran, do 8 ujutru vlada potpuna anarhija (VIDEO)

Čitalac Telegrafa poslao je snimak nervoznih roditelja koji svojim kolima svakoga dana prave zastoj u delu grada gde inače nema mnogo saobraćaja

  • 12

Čitalac Telegrafa Miloš N. iz Beograda poslao je video koji je zabeležio ispred Osnovne škole i gimnazije "Miloš Crnjanski" i obližnjeg vrtića "Bajka" na Čukarici. Kako kaže i kako se vidi na videu, svakog jutra ulice Žarkovačka, Ratka Mitrovića, Trebevićka, Olimpijskih igara i Đorđa Ognjanovića bivaju blokirane zbog velikog broja vozila kojima deca dolaze u škole.

Situacija se dodatno pogoršava u ovim danima, kada je nekoliko linija gradskog prevoza preusmereno u ove inače mirne i slabo prometne ulice, jer su u toku radovi na glavnim saobraćajnicama u ovom delu Čukarice.

Pešaci smeju da prelaze magistralu, ulicu i prometne saobraćajnice van pešačkog prelaza pod jednim uslovom

- Ne želim da me pogrešno shvatite. I sam sam roditelj dvoje dece vrtićkog uzrasta. U dogovoru sa njima i sa vaspitačicom, svakog jutra ih puštam da tih dvadesetak metara do kapije vrtića prođu sami, i da tako "sami" odu u vrtić, dok ih ja gledam kako se drže za ručice dok ponosno idu trotoarom. Isto tako ne želim da se ovaj video protumači kao moj poziv na hajku protiv roditelja čija deca idu u privatne obrazovne institucije. Prvo, jer i moja deca idu u privatni vrtić. Drugo, jer u našem kraju ima mnogo više takvih (pa čak i "elitnijih") škola i vrtića, nego što ima državnih, pa opet nigde nije takav haos, jagma, trubljenje, bahatost, nervoza i svađa kao ispred ovih - piše u Miloševom mejlu.

Naš čitalac napominje da se u blizini nalazi još jedna velika Osnovna škola "Ljuba Nenadović", u koju je i sam išao, ali ispred koje je gužva mnogo manja, iako tu školu pohađa takođe veliki broj dece. Takođe, ta škola izlazi na ulice Ace Joksimovića i Ratka Mitrovića, koje su veoma prometne i u blizini škole postoje autobuske stanice za linije gradskog saobraćaja kojima školarci dolaze na nastavu. Kako kaže, ispred privatne obrazovne ustanove "Ruđer Bošković" u Košutnjaku gužve nema, jer postoji veliki parking i organizovan prevoz za decu.

- Roditelji se ispred "Crnjanskog" i "Bajke" parkiraju na velikom parkingu auto-škole koji je u sklopu Sportskog kompleksa "Bazeni Košutnjak", zatim na trotoarima svih okolnih ulica, a onda, jer je gužva pa uglavnom nema ni mesta za toliki broj vozila, ostavljaju automobile na kolovozu. Prava je jagma za što bližim mestom kapiji, nervoza je velika, trubi se, a nekoliko puta sam prisustvovao i žustrim svađama. Kada izađu iz kola, prelaze ulicu gde stignu. Mene brinu dve stvari. Prvo, kakav primer roditelji daju deci takvim bahatim ponašanjem? I drugo, kakvi će to pešaci i vozači biti ta deca kada i ako jednog dana postanu samostalna?

Miloš podseća da nije uvek bilo tako.

- Kad sam ja bio prvak, u školu su me vodili samo prvih nekoliko nedelja, posle toga smo svi iz ulice išli zajedno. Bilo je drugara koji su živeli dalje, pa su dolazili autobusima. Saobraćaja je tada bilo manje, ali nije bilo ni semafora, ležećih policajaca, zaštitne ograde, niti kampanji za bezbednost dece u saobraćaju.

RODITELJI TVRDOGLAVI

Kako je iz škole nezvanično rečeno za "Telegraf", na roditelje je u više navrata apelovano da ne prave gužvu, međutim bez uspeha.

Iz Gradske opštine Čukarica , međutim, napomenuli su nam da dosad nisu imali pritužbi  na ovaj problem.

- Ukoliko zaista postoje, molimo građane da podnesu zahtev sa svojim obrazloženjima navedenog problema, kako bismo zahtev stavili u redovnu proceduru. Predočićemo navedenu situaciju Sekretarijatu za saobraćaj da izvrši kompletnu analizu saobraćajno-tehničkih uslova i ostalih elemenata vezanih za protok saobraćaja. Zahtev se može podneti u pisarnici u zgradi Opštine - rečeno nam je iz GO Čukarica.

Policijski službenici Uprave saobraćajne policije PU za grad Beograd preduzimaju mere pojačane kontrole u cilju stvaranja uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja u ulicama Žarkovačka, Ratka Mitrovića, Trebevićka, Olimpijskih igara i Đorđa Ognjanovića, kako su istakli za Telegraf iz MUP-a.

Prema podacima Agencije za bezbednost, deca u Srbiji češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci. U periodu od 2012. do 2015. godine u saobraćajnim nesrećama smrtno je stradalo 51 dete, od čega čak 57 odsto kao putnici, najčešće u vozilima svojih roditelja.

- Ako je škola toliko bogata i velika, mogla bi da napravi neki prihvatni parking u okvoiru velikog dvorišta, ili bi mogla da organizuje prevoz dece - predlaže rešenje Miloš N.

(Đ. Radivojević, M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    14. septembar 2018 | 09:09

    Bahato i samo bahato, pa deca idu u elitne škole i vrtiće to moraju svi da vide i da znaju a deca da nauče od roditelja kako da se ponašaju dok odrastaju.

  • 21

    14. septembar 2018 | 09:10

    ista situacija na Bazanijskoj Kosi ispred os Borisav Pekic. Brizni roditelji zatvore ulicu kako bi svoje mezimce doveli do same skolske klupe.

  • Sonja

    14. septembar 2018 | 09:56

    Bahati roditelji,zauzimaju i pesacke prelaze.Ista situacija ispred osnovne skole Djordje Krstic cak i gora.Dodjite to tek da snimite!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA