Vučić obišao rekonstruisane prostorije KBC Zemun: Bolnica prvi put u istoriji dobila magnetnu rezonancu, najavljene nove investicije (FOTO) (VIDEO)

U KBC "Zemun" se na godišnjem nivou pregleda više od 300.000 pacijenata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas rekonstruisane i novoopremljene prostorije Kliničko bolničkog centra Zemun.

Mislili su da je dečak dobio groznicu Zapadnog Nila, ali se brzo oporavio: Analize će pokazati od čega je zaista bolovao

- Ovo je prvi put u istoriji bolnice da nas poseti predsednik države i ja Vam zahvaljujem na tome - poručio je prof. dr Dragoš Stojanović, direktor KBC Zemun, i naglasio da je ova bolnica danas, isto prvi put u istoriji, dobila magnetnu rezonancu.

Predsednik Srbije zahvalio je na toplom dočeku i rekao da je posebno poseban što se obnavljaju bolnice širom Srbije. Istakao je da se posle mnogo godina obnavljaju zdravstveni objekti u Srbiji, počev od KC Niš, Urgentnog centra KSC, ali i Kliničko bolnički centar Zemun i poručio da rekonstrukciju plaćaju građani Srbije, a formalno Banka Saveta Evrope.

- Zdravstvo je srce našeg društva. Mi smo od 2014. godine krenuli sa reformom, a sada smo došli do toga da je Srbija zemlja sa najnižom stopom nezaposlenosti i kada je takva situacija, onda može da se ulaže - izjavio je on i rekao da se nada da će kompletna rekonstrukcija biti završena do Vidovdana naredne godine.

Mi smo od 2014. godine krenuli sa reformom, a sada smo došli do toga da je Srbija zemlja sa najnižom stopom nezaposlenosti-FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC

- Srećan sam zbog magnetne rezonance koja po prvi put postoji u zemunskoj bolnici, zbog angio sale... Ovde je i zgrada, koja je prelepa, i pod zaštitom držzave, ali je ruinirana, u kojoj se deca leče i sada krećemo u obnovu, jer hoćemo bolje uslove za i zdraviju decu - rekao je Vučić novinarima u Zemunu i ukazao je da se u KBC Zemun godišnje leči 300.000 pacijenata.

Podsetio je da je Srbija druga najbže rastuća ekonomija u Evropu i zemlja koja najbrže snižava javni dug, kao i zemlja van EU sa najnižom stopom nezaposlenosti u ovom delu Evrope, sa najviše direktnih stranih investicija.

- Na dobrom smo putu, zato je važno i na tome insitram - na očuvanju mira i stabilnosti. Da nastavimo reforme, pre svega poreske amdinistracije, da poboljšavamo poslovni ambijent, da snižavamo doprinose i poreze na zarade i tražimo od inevstitora da ulažu sve više, jer ćemo tako imati i bolje domove zdravlja i kliničke centre - rekao je i podsetio da je mnogo urađeno u srpskom zdravstvu, ali mnogo više mora da bude urađeno i to ilustrovao time što je Srbija pre nekoliko godina bila poslednja na listi evropskih zdravstvenih sistemna, dok je danas šest zemalja iza nas.

Podsetio je da je Srbija druga najbže rastuća ekonomija u Evropu i zemlja koja najbrže snižava javni dug-FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC

U KBC Zemun se na godišnjem nivou pregleda više od 300.000 pacijenata, a pored standardnih dijagnostičkih i terapijskih procedura Centar primenjuje i najsavremenije oblike minimalno invazivnih i endoskopskih intervencija iz oblasti opšte hirurgije, neurohirurgije, urologije, ginekologije, ortopedije kao i radiologije, kardiologije, gastroenterologije i neurologije.

Zahvaljujući podršci države, koja je izdvojila više od dva miliona evra - za novi aparat za magnetnu rezonancu čija vrednost iznosi više od 685. 000 evra, opremu za angio salu više od 300.000 evra, ultrazvučni aparat blizu 130.000 evra, uz novi digitalni rentgen aparat i komplet građevinske radove - KBC Zemun sada prvi put u svojoj istoriji dobija magnetnu rezonancu, proširuje kapacitete svog rada još jednom angio salom, Ro i Eho aparatima, kao i plazma sterilizatorima.

OČEKUJE ME VEOMA VAŽNA POSETA KINI

Predsednik Srbije je podsetio da ga očekuje sastanak sa predsednikom Kine, što ga posebno raduje, jer je to ogromna čast za našu malu zemlju.

- Ponosan sam što ću se po peti put sastati sa predsednikom Kine Si Ðipingom. To je velika čast za našu zemlju. Sastaću se po četvrti put sa premijerom Kine, a tokom posete će biti potpisano deset veoam važnih aranžmana - izjavio je on.

S tim u vezi je podsetio da treba da bude potpisan preliminarni ugovor sa Šandong kompanijom oko investicije od miliajrdu doalra u Zrenjanin, kao i sa Ziđinom za RTB Bor.

Ponosan sam što ću se po peti put sastati sa predsednikom Kine Si Ðipingom-Foto-ilustracija: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

Ukazao je da je Srbija zbog ranijeg delovanja došla do 1,1 milijardu minusa u Boru, a da je sada pronađen strateški partner koji je najmoćnija fabrika.

- Verujem da ćemo time rešiti problem u Boru, kao što smo oko Železare u Smederevu - naglasio je on.

Vučić je istakao da očekuje da će rešiti, tokom posete, i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

- To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, jedna od najznacajnih poseta, koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bih znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta - naglasio je on.

VEĆ DANAS MOGUĆA TENDERSKA PONUDA ZA PKP

Vučić je izjavio da bi možda već danas mogla da bude objavljena informacija da li je tenderska ponuda za Poljoprivrednu korporaciju Beograd ispravna, kao i da bi u slučaju privatizacije to preduzeće radilo 10 puta bolje.

Kazao je da je PKB dobar primer razlike između sadašnje i prethodne vlasti.

- Ako uđu u PKB, ne znam da li je ispravna ponuda, to će se znati danas ili za sedam dana, ne znam ni sam - rekao je Vučić dodajući da će investitor raditi u skladu sa ugovorom, ali nije precizirao o kojoj kompaniji je reč.

Istakao je da će investitor svakako raditi 10 puta bolje i omogućiti veće plate radnicima, imati bolju proizvodnju i veći doprinos BDP-u.

Vučić je kazao da je PKB dobar primer razlike između sadašnje i prethodne vlasti-FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC

- Slušam prazne priče od 2008. Imali smo samo tri godine kada je to preduzeće radilo u plusu,ali nijedna u vremenu vladavine demokrata i ljitićevih fašista, mislim da su to bile 2012. 2014. i 2016. Bio je minus u vreme lidera te čudno sklepane koalicije satavljene od ostataka DS sa "ljotićevcima" - poručio je on i rekao da je za vreme Ðilasa minus iznosio 87 miliona evra, dok je PKB 2017. završio godinu sa minusom od 80 miliona evra.

Istakao je da je prethodna vlast pričala bajke, a da su te silne investicije u stvari bile - samo jedna izgrađena farma.

Vučić navodi da opozicija ljude obmanjuje pričama da o sudbinama kompanija i poslovanju odlučuju i vode zaposleni, kao da je i dalje lažni komunizam i radničko samoupravljanje, ali da svako ko razume ekonomiju može da napravi razliku, pošto su se oni hvalili minusom od 3,1 odsto rasta, a sadašnja vlast rastom od četiri odsto ili 4,9 odsto.

Vučić je rekao da je za vreme Ðilasa minus iznosio 87 miliona evra, dok je PKB 2017. završio godinu sa minusom od 80 miliona evra-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mediji su objavili da je ponudu za PKB dala kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Srbiji ima registrovanu firmu, kao i da je prilikom otvaraja ponude utvrđeno da je sva dostavljena dokumnetacija bila ispravna.

Ministarstvo privrede ranije je potvrdilo da su dve kompanije otkupile dokumentaciju, a da je stigla samo jedna ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine PKB po početnoj ceni od 104,5 miliona evra istakao je u ponedeljak, a na prodaju je 16. 785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi. 

Isto tako ponuđena je i imovina zavisnih društava kao što su Ekolab, Institut PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB, te dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra. Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

NE ZNAM MNOGO OKO PROMENE VREMENA, ALI ĆEMO MORATI KAO I SVI EVROPLJANI

Predsednik je za kraj prokomentarisao odluku EU da ukidane promenu vremena na letnje i zimsko.

- Nemam pojma oko tog vremena. Ja ustajem svakako rano. Ne mogu da ostajem do kasno. Kada imam večeru koja traje do pola jedanaest, jedanaest, ja već od pola deset čekam kad će kraj - ukazao je on.

Što se tiče promene letnjeg i zimskog vremena, mi ćemo morati da uradimo isto kao i svi Evropljani-Foto: Tanjug/Printscreen

Vučić je rekao da njegov dan može da počne u 5 ili 6 ujutro, ali da su drugi ljudi ti koji mogu do kasno u večernje sate da budu aktivni.

Kazao je da ne zna ni ko je nadležan za menjanje vremena kod nas, a na konstataciju da je to Minsitarstvo privrede, rekao je da ne zna kako, ali da ćemo svakako morati da uradimo isto kao i svi Evropljani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    13. septembar 2018 | 14:37

    Ako želimo zdravu naciju moramo ulagati u zdravstvo

  • Milos

    13. septembar 2018 | 14:09

    KBC Zemun jako bitan za nase zdravstvo i zato je jako bitno da se ova ustanova uz ogromna ulaganja obnovi i opremi,nas predsednik i ministarstvo zdravlja ulazu ogromna sredstva da se ponovo vrati stari sjaj ovoj ustanovi i da mi zdravstveni radnici imamo mnogo bolje uslove za rad...

  • Vanja

    13. septembar 2018 | 14:38

    Građani će najviše prpeoznati rekonstruakcije ovakvih segmenata, zdravlje je najpreče! Ulaganje u zdravstvo je ulaganje u budućnost svakog od nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA