≫ 

Mladi iz Srbije će učestvovati u vojno-patriotskom kampu u Rusiji: Po čemu se on razlikuje od paravojnog na Zlatiboru?

Cilj ovog kampa jeste da se produbljuje i jača prijateljska veza između ruskog i srpskog naroda

  • 5

Šesnaestoro dece i mladih, uzrasta od 14 do 24 godine, iz Srbije učestvovaće, od 19. do 26. septembra, na Četvrtom međunarodnom vojno-patriotskom kampu koji se održava u Rusiji.

"Ljubav prema otadžbini je dužnost svakog Srbina": Šta uče naoružani dečaci u prvom Omladinsko-patriotskom kampu Zlatibor 2018? (VIDEO)

- Kamp se u čast Svetog princa Dimitrija Donskog, organizuje u vojnom parku "Garnizon - A", u Pavlovsko-posadskom okrugu Moskovskog regiona, u Ruskoj Federaciji - saopštio je organizator ovog putovanja, Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koje se posebno zahvaljuje Milanu Stamatoviću koji je lično pomogao ovaj odlazak srpske dece u Rusiju.

Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Kamp se održava u sklopu državnog programa "Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije od 2016 - 2020" koji je Vlada RF odobrila 30. decembra 2015. godine. Organizatorovog kampa, u kome mladi iz Srbije učestvuju već četvrti put, jeste Regionalna javna organizacija za pomoć i zaštitu za vojno-patriotsko obrazovanje mladih NVO "E.N.O.T.".

Prošle godine je tridesetoro dece iz Novog Sada prešlo 2.104 kilometra do Garnizona A. Tamo su mališani učili prvu pomoć, orijentaciju, kako da rukuju noževima i automatskim oružjem i bombama.

- Ovaj kamp, za razliku od avgustovskog "Omladinsko-patriotskog kampa Zlatibor 2018" kome su neki zlonamerno prilepili atribut "(para)vojni", zaista i ima i specifičan vojni karakter. Cilj odlaska naše dece i omladine u ovaj kamp je, prvenstveno, da deca i mladi osete i nauče ono što trenutno nemaju priliku u Srbiji, da vide kako se to, pod okriljem države, u Ruskoj Federaciji mladi vaspitavaju za ljubav i odanost otadžbini - poručili su iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Oni dodaju da je cilj ovog kampa i da se produbljuje i jača prijateljska veza između ruskog i srpskog naroda i da se manifestuje neophodnost da se i mladi Srbije, od najranijeg doba, vaspitavaju i uče po nacionalnim programima koji poštuju i neguju tradiciju svoje državnosti kao tradiciju svoje vojske.

VIDEO: Vojska Srbije na vežbama u Rusiji

VIDEO: Srpski specijalci u Rusiji na vežbama "Slovensko bratstvo"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draza Srbenda

    14. septembar 2018 | 17:47

    Pomaze Bog junaci, neka ste ponos vasih dedova sto zivot dadose da mi danas slobodno zivimo. Zivi bili i veliki porasli.

  • Atina

    14. septembar 2018 | 19:11

    Kad ne mogu kod nas da spoznaju patriotizam i ljubav prema otadzbini jer se na Zlatiboru smatra to isto paravojnom formacijom e onda moze u Rusiji...ako kod nas moze da se prajduje u Rusiji ne moze.Eto,prosto poredjenje pre ulaska u EU 2725-e god.

  • Imenjak

    14. septembar 2018 | 17:02

    U kom vremenu zivite ko oce nek ide u vojsku trajno. Nemaju sta da jedu neko ko krizira poslati na strazu pa sve da pobije na spavanju jer nema droge a jesce od kuce sta ponese nemamo za decu za uzinu u skolama a kamoli za vojsku bruka gladna nam deca , jos pelcujemo decu od BCG tuberkuloze bolesti gladnih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA