Srbi opet izdominirali: Opleli kolce oko crkve u Nemačkoj na ustoličenju vladike Grigorija, pucalo na sve strane (VIDEO)

U prepunoj crkvi Svetog Save u Dizeldorfu tiskali su se jedni uz druge Srbi, Nemci, Rusi, Rumuni, Grci, Bošnjaci, katolici i muslimani

  • 8

Ako je neko pomislio da će ustoličenje u Nemačkoj vladike Grigorija biti kao i svako drugo, pogrešio je. Već prvi lični pečat stolovanja, vladika je utisnuo na prvoj Liturgiji kao episkop frankfurtski i sve Nemačke. Služba je bila na srpskom i nemačkom, a nakon toga oko dizeldorfske crkve okupljeni ljudi su zaigrali kolo.

U prepunoj crkvi Svetog Save u Dizeldorfu tiskali su se jedni uz druge Srbi, Nemci, Rusi, Rumuni, Grci, Bošnjaci, katolici i muslimani. Sve je njih na jednom mestu okupio novi vladika Eparhije frankfurtske i sve nemačke Grigorije, koga je kao četvrtog po redu episkopa u tron uveo vladika šabački Lavrentije, prvi episkop na ovim prostorima.

Ispovest vladike Grigorija: Znam ženu koja je sahranila 4 sina i nikad nije plakala, to je bila moja baka (FOTO)

Špalir sveštenika po sredini crkve, njih pedesetak. U porti crkve narod koji nije mogao da uđe u crkvu. Čujemo ovdašnje Srbe. Procenjuju koliko je naroda sa svih strana došlo. Ispod tri hiljade, kažu ni duša manje, možda više.

Ovde u Nemačkoj većina njih je rođena. Kažu da su čuli da vladiku zovu "episkop ljubavi i praštanja", piše Blic.

Grupa mladih, svi rođeni u Nemačkoj, poreklom iz Crne Gore, Vojvodine, Republike Srpske, kažu da očekuju da vladika sa ponosom uradi u Nemačkoj isto što i u Hercegovini.

- Ovde su se vladike često smenjivale. Očekujemo da će vladika Grigorije biti onaj koji će ostati. Dodatno zbližiti nas njemu, narod Crkvi, ali i našu zajednicu nemačkim političarima – pričaju u glas Stevan, dve Dragane, Slavica i Melanija, koji su doputovali iz Esena kako bi prisustvovali ustoličenju svog novog episkopa.

Dok traje Liturgija u porti aplauz. Stigao je i predsednik Republike Srpske. Okupljeni narod hoće da se slika. U uglu pored bine, deca se spremaju, oblače nošnje. Najmlađa članica folklora čini se nema ni četiri godine.

VLADIKA GRIGORIJE

Vladika Grigorije besedio je i na srpskom i na nemačkom koji je počeo da uči još u Hercegovini, kada je na ovogodišnjem Saboru izabran za episkopa u Nemačkoj.

Vladika Grigorije/ Printksin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Kao i uvek do sada i u ovoj besedi je izneo deo svog života. Ispričao priču o svom dedi koji je bio ratni zarobljenik u Nemačkoj.

- Na kraju da vam kažem nešto ljudski. Moj đed Petar bio je u logoru kao podoficir zarobljen u Sarajevu. Njega sam najviše na svetu voleo i on je mene odhranio. Moj đed je znao da ga je iz logora Bog vratio svojoj deci. On me je naučio jednu stvar da ja volim otadžbinu čak i ako otadžbina ona ne voli... Učio me je da nikada nije upoznao tako ozbiljan narod kao Nemački koji ima svoju kulturu, radan je i zna šta hoće – besedio je vladika i dodao:

-Taj moj đed je ostavio nama – taj respekt sam nosio u svom srcu i duši ali naučio me i još jednu stvar... Kada mi dođe dobar čovek dao bi mu sve da ostane tu, a kada mu dođe loš čovek da bi mu sve samo ode. Ja danas imam samo jedan osećaj – da bi vam dao sve da ostanete tu – poručio je vladika Grigorije u svojoj novoj Eparhiji i njenom narodu.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    16. septembar 2018 | 22:31

    Više srpstva u dijaspori, nego u samoj Srbiji..

  • Ja...RS

    16. septembar 2018 | 23:00

    Ako bude sa ponosom radio u Njemackoj kao u Hercegovini brzo ce da zavrsi u zatvoru 😂😂😂

  • Pop

    16. septembar 2018 | 23:04

    Vjencao se u toj crkvi i cerku krstio u njoj.Ima ovdje mnogo naseg sveta!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA