≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Zapošljavali" trudnice kako bi im uzimali naknadu za porodiljsko odsustvo: Varali i državu i mlade mame

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trenutno je u Srbiji 45.000 majki na porodiljskom odsustvu

  • 15

U Srbiji posluje više od 100 agencija koje su čitav biznis zasnovale na lažnom zapošljavanju trudnica kojima samo "na papiru" daju velike plate da bi nakon porođaja uzimali veći deo njihove porodiljske naknade, varajući tako i mlade mame i državu.

Iako ih i sada ima stotinak, velike su šanse da će ih biti sve manje i manje, jer im nov način obračuna naknade za vreme porodiljskog odsustva, za koji se gleda poslednjih 18 meseci, ne ide na ruku.

Srpkinje se žale zbog porodiljskog bolovanja, a evo kolika je naknada u Americi, Nemačkoj i Holandiji

Dok je rok za obračun bio 12 meseci prevara je dugo funkcionisala bez greške, a ove agencije vrebale su trudnice i u porodilištima. 

- Agencija ponudi nezaposlenoj ženi koja je u trećem mesecu trudnoće da je prijavi kao zaposlenu, ali joj u isto vreme daje i da potpiše blanko otkaz. Šest meseci joj isplaćuju platu u visini od 500.000 dinara, da bi joj, kada ode na porodiljsko od države sledovalo 250.000 dinara - objašnjava izvor Telegrafa dobro upućen u ovu vrstu prevare.

Kada ženi legne novac na račun, ona ga podiže i 200.000 dinara vraća agenciji, a 50.000 ostavlja sebi. Posle porodiljskog se aktivira blanko ostavka, ali tu nije kraj prevarama, jer se trudnica prijavljuje i na Nacionalnu službu za zapošljavanje i još jedan period dobija naknau i od njih.

Pretpostavlja se da u Srbiji na ovaj način vara državu 100 agencija koje su registrovane kao DOO, kao agencije za knjigovodstvene usluge, agencije za pomoć u kući, agencije za zapošljavanje...

Agencije varaju i trudnice i državu, Foto: Profimedia

Kako saznajemo, uvidom u poslovanje nekih od njih može da se vidi da zapošljavaju isključivo trudnice, a neke od njih država je odvela i na sud, jer je samo u ovim ekstremnim slučajevima, gde se određuje plata od pola miliona evra, oštećena za oko 124 miliona dinara.

- Najviše ovakvih agencija registrovano je u Beogradu. Bio je slučaj da je osnivač firme u inostranstvu i sebi uplaćuje minimalne doprinose, zaposenih nema, a trudnu ženu postavio je za direktora i odredio joj platu od 500.000 dinara. Posle šest meseci ona odlazi na bolovanje i uzima novac iz državnog budžeta - kaže izvor Telegrafa.

Kao primer navode jedan još luđi slučaj. Muškarac ima firmu sa desetak zaposlenih, među kojima je i njegova žena. Svi imaju platu 25.000 dinara, a onda on zatrudni, on otpušta (bar na papiru) sve radnike i njoj isplaćuje milion dinara na ime zarade.

To traje sve do prestanka porodiljskog odsustva kada je vraća na posao i na staru platu, a zapošljava "ponovo" i ostatak radnika.

- Kada su ga na sudu pitali zašto je povećao ženi platu rekao je da je u to vreme doonela klijenata i poslova koliko i svi zajedno i hteo je da je nagradi. Sudija ga je pitao zbog čega joj je onda vratio platu na minimalac, a on je objasnio kako je ženu udario materinski instinkt i sad više ništa ne radi, samo misli na bebu - pričaju dobro upućeni za Telegraf.

Trenutno je u Srbiji 45.000 majki na porodiljskom odsustvu, a ovakvih prevara biće sve manje jer se računica prevarantima više ne isplati. Na žalost, sve su šanse da ni ovim agencijama država neće moći da doaka, jer su ovu prevaru izvele po zakonu, koliko god to zvučalo paradoksalno.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    18. septembar 2018 | 09:28

    Nikakav nemam problem sa trudnicama da uzimaju pare od države i treba da uzmu kada im država daje malo, možda neko misli da nije a ja vam tvrdim da jeste malo. To su naša deca naša budućnost. Problem su činovnici koji više vole % nego rođenu decu. Bolje da se takvi jure i hapse i biće para za sve.

  • Pink panter

    18. septembar 2018 | 09:46

    Nema vecih prevaranata od agencija

  • Miloš

    18. septembar 2018 | 09:24

    Kada država ne može da obezbedi trudnice, onda one moraju same. Nikakav problem nemam sa tim što država daje pare njima. Teže mi padaju one pljačke činovnika %.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA