≫ 

Koliko su se nekada venčavali Srbi i Hrvatice/ Hrvati i Srpkinje, a koliko danas ulaze u mešovite brakove i koga pre biraju za partnera (TABELE)

U poslednjih deset godina povećan je broj brakova koji je sklopljen između državljana Srbije i stranaca, ali to ne važi i za brakove sa državljanima Hrvatske

  • 67

Izreka da "ljubav ne zna za granice" ne odnosi se previše na državljane Srbije, koji samo u 8,2 posto slučajeva za supružnike biraju strance. Prošle godine u Srbiji je sklopljeno 36.047 brakova, od kojih je 2.944 bilo sa jednim stranim državljaninom. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj sklopljenih brakova je manji nego na period od pre 10 godina, pa je tako, na primer, 2008. godine sklopljeno 38.825 brakova.

Sa druge strane, u poslednjih deset godina povećan je broj brakova koji je sklopljen između državljana Srbije i stranaca, ali to ne važi i za brakove sa državljanima Hrvatske. Taj broj je za poslednjih deset godina sa 287 spao na 232 braka.

Sudeći prema podacima zavoda, naši državljani najviše vole i venčavaju se sa državljanima Bosne i Hercegovine.

Broj sklopljenih brakova između Srba i Hrvata u opadanju Foto-ilustracija: Imgur

- Broj sklopljenih brakova između građana ove dve zemlje najveći je i to u čitavom periodu u kom statistika prati obeležje državljanstva (od 2005. do 2007. godine) - kažu iz Republičkog zavoda za statistiku.

Brakovi između državljana Srbije i Hrvatske uvek su privlačili pažnju javnosti, pogotovo nakon raspada SFRJ. U poslednjih 10 godina, taj broj je smanjen sa 287 na 232 braka, koliko je sklopljeno prošle godine.

Tako je na primer 2008. godine sklopljeno 107 brakova između mladoženja, državljana Srbije i nevesta, državljanki Hrvatske. Sa druge strane, Srpkinje su se više udavale za mladoženje iz Hrvatske, jer je iste godine sklopljeno 180 brakova.

Foto: Republički zavod za statistiku Srbije

Narednih godina taj broj je bio u opadanju, pa je tako 2011. godine sklopljen 181 brak između državljana Srbije i Hrvatske. 74 braka su sklopljena između mladoženje Srbina i neveste Hrvatice, a obrnuto, kada je mlada Srpkinja a mladoženja Hrvat bilo je 107 brakova.

U narednih nekoliko godina zabeležen je blag porast zaključenih brakova, da bi taj broj 2015. iznosio 252 braka. Prošle godine stigli smo do brojke od 232 braka između državljana Srbije i Hrvatske, u slučaju kada je muž Srbin a mlada Hrvatica bilo je 102 braka, a u suprotnom slučaju 129 brakova.

Izgleda da su državljanke Srbije svih ovih godina više stupale u bračnu zajednicu sa mladoženjama iz Hrvatske, nego obrnuto.

Foto: Republički zavod za statistiku Srbije

Broj sklopljenih brakova drastično je opao u odnosu na period pre 1990-ih i nakon raspada SFRJ.

- U 1980-oj godini sklopljeno je 57.500 brakova, od kojih je 1.146 bilo između lica srpske i hrvatske nacionalnosti. Taj broj je 10 godina kasnije, 1990. pao na 48.261, s tim što je broj zaključenih brakova između lica srpske i hrvatske nacionalnosti smanjen za duplo, pa su te godine bila samo 672 braka - kažu iz Republičkog zavoda za statistiku.

Da je situacija u tadašnjoj Jugoslaviji i raspad države uticao i na bračne statuse, govori podatak da je narednih godina broj brakova bio takođe u opadanju. Tako je 2000. godine sklopljeno 327 brakova između lica srpske i hrvatske nacionalnosti.

Od drugih stranaca, državljani Srbije najviše se venčavaju sa državljanima Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

Foto: Republički zavod za statistiku Srbije

Kao razlog za ovo stručnjaci navode da smo i dalje "zatvoreno društvo, pa Srbi i Srpkinje češće za životne partnere biraju ljude sa ovog podneblja".

VIDEO: Pas je mladencima "isprljao" venčanje

(A. Marković - a.markovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Np

    22. septembar 2018 | 16:55

    Pre bi ostala neudata nego se udala za Hrvata..I radjala im decu ..

  • Erni

    22. septembar 2018 | 19:49

    Pozdrav. Poreklom sam sa Kosova ( nisam Albanac al sam Musliman) al dugo vreme zivim u Inostranstvo, supruga mi iz mesanog braka otac Alabanac majka joj iz mesanog braka (otac Srbin kojeg nazalost nisam upoznao jer nije medju zivima, majka joj Hrvatica za mene jedan od najboljih coveka kojeg sam upoznao)zajedno smo punih 15 godina i zivimo presretan zivot, imamo malog sina, postujemo svi kad njena mama ima Bozic i uvek sm osvi na okupu, tako i kad su nasi Bajrami, to je za mene nebitno. Ne delim ljude na veru,naciju,boju koze itd itd... Postujem i volim dobbre ljude, nebitno odakle su. Sta mi vredi, ako je neko iste vere ili nacije ko ja, a nije covek. Pozdrav za sve.

  • Vuki

    22. septembar 2018 | 20:15

    Rođen sam u hrvatskoj otac je hrvat a majka srpkinja i živim u hrvatskoj ponosan sam na moju hrvatsku stranu ali i srpsku.. Bio sam u srbiji nekoliko puta i nikada doživio ništa ružno. Srbija je prekrasna zemlja sa prekrasnim ljudima. Iako sam katolik kad god dođem u Beogradu odem do hrama svetog Save pomolim se i divim se toj ljepoti. Slavim katolički božić ali i pravoslavni isto tako i uskrs.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA