Da li je preljuba najveći i najgori srpski greh, a ne ubistvo?

U Srbiji nam oduvek ispiraju mozak da je mnogo veća sramota kada žena prevari muža nego obratno, zato ovakvi slučajevi i postoje

  • 17

Bračne prevare odavno nisu tabu tema u Srbiji, a prema istraživanjima, čak 70 odsto muškaraca vara svoje supruge, dok svaka druga žena nije verna svom bračnom partneru. Ipak zbog prevara, žene češće budu izložene napadu u javnosti, pošto muževi pokušavaju na sve načine da ih ponize, pa im kače najgore epitete na društvenim mrežama, po gradu lepe plakate sa njihovim slikama i šire laži o njima.

Najodvratniji plakat osvanuo na banderama po celoj Jagodini: Grad bruji o ženi čiji je lik završio na "stubovima srama". Zorica drolja, lopov, lažov... (FOTO)

Pitanja koja se sama nameću u ovakvoj situaciji vezana su i za naš, balkanski mentalitet, jer da živimo u drugačijoj sredini, ovakve stvari nikom ne bi pale na pamet. Upravo zato što postoji razvod!

No ne možemo, a da se ne zapitamo, da li se na isti način kao i prevareni muškarci, ponašaju prevarene žene? Da li bi žene blatile svog muža na Fejsbuku ili Instagramu i svoje izlive besa kačile na oglasne table i bandere u gradu? Da li bi on u komšiluku i među ljudima bio proglašen za skota jer je imao "nešto sa strane" ili bi ipak bio proglašen za Don Žuana?

Ovo je Srbija, i ovde je sve moguće. Žene često za svaku sitnicu budu olajavane, vređane, prebijene, dok muškarcima greške veoma brzo bivaju oproštene, a nekada se zbog grešaka i veličaju. Prevara naravno nije opravdana, ali žena koja je prevarila ne zaslužuje da bude omalovažavana na bilo koji način.

Žene su na stubu srama posle prevare Foto: Profimedia

Na društvenim mrežama često se mogu videti različiti primeri, u kojima muškarci javno pišu o ženama koje su ih prevarile i govore da su sve učinili za tu vezu ali, one su krive. Prijavljuju se za emisije koje se prikazuju na televiziji sa nacionalnom frekfencijom, a koje se bave problemima prevara i njihovim otkrivanjem kako bi ih javno blatili, a onda se jave gledaoci ili komšije iz kraja koji daju svoje mišljenje o situaciji. I pogodite ko je kriv? Pa žena.

Jer je ona žensko, ona treba da trpi i ćuti i da nema potrebe, ne sme da kaže javno da je muž ne grli poslednjih 5 godina, da nisu imali odnos više od 10 i da o poklonima i pažnji može samo da sanja.

Često se takođe može čuti i konstatacija da ukoliko je prevara u pitanju, preljubnik mora da snosi posledice, jer kod nas prevara partnera u braku ne podleže krivičnom zakoniku.

Znači ukoliko nema "preljubničkog zakona", kojim bi žena koja je prevarila muža dobila kaznu, može i muž da je kazni i napriča i napiše sve najgore o njoj. Tada je ona kažnjena jer ne može da izađe na ulicu od sramote, a on je podigao svoj ego na viši nivo.

Preljuba svakako nije opravdana Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Pričali smo i sa psiholozima, i evo šta oni kažu.

- I muškarci i žene su podjednako skloni prevari, iako to rade iz potpuno drugačijih razloga. Kod žena vlada više emocija, a kod muškaraca nagon. Ipak prevara je prevara, kakva god bila, i bez obzira na pol, osećanja nakon što ste prevareni su ista. U Srbiji nas oduvek uče da je mnogo veća sramota kada žena prevari muža nego obratno, zato ovakvi slučajevi i postoje - započinje priču Jelena Pantić, psiholog.

Ona smatra da je postupak čoveka koji je ovo uradio, verovatno napravljen iz besa, ali da je on želeo da se i njegova supuga oseća identično kao on - povređeno.

- Prevarenoj osobi je teško, i to se ovde ne osporava. Ipak žene najčešće varaju kada su nezadovoljne svojom vezom ili brakom, kada pate za muškom pažnjom, kada se osećaju usamljeno i neprivlačno, kada žele da povrate samopouzdanjei da se osete seksi, ali i kada imaju potrebu da se osvete partneru. Moguće je da je upravo on kriv za krah veze, te je ona tražila utočište u tuđem naručju. Gore navedeni razlozi za prevaru naročito su vidljivi u manjim sredinama, žene se tamo ne usuđuju da to rade iz čiste zabave pošto se plaše reakcije sredine, već zato što imaju loš brak. Strah od toga šta će komšije reći, mnoge koči i da se razvedu, pa upravo tada dolazi do ovakvih situacija - dodaje Pantićeva.

Žene uglavnom varaju kada su nezadovoljne brakom i partnerom Foto-ilustracija: Profimedia

Jelena je u svom poslu nailazila na različite primere, ljudi su želeli na sve načine da se osvete supružniku koji ih je prevario, ali ih ona uvek savetuje da to nikako ne rade.

- Osveta ne pomaže, to je potpuna besmislica. To vas tera da i dalje razmišljate o partneru. Svi sveže prevareni moraju da prođu kroz fazu plakanja, nespavanja, bola, ali sve prođe. Što pre se treba okrenuti nekom poslu, zabavi, druženju. Stavljanje bivšeg partnera na stub srama je najgore što može da se uradi, jer je to neko sa kim ste proveli neko vreme, bilo vam je lepo, i na kraju sami ste ga izabrali - zaključuje Jelena.

(M. Antonijević/ m.antonijevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    19. septembar 2018 | 23:37

    Ja sam razveden. O pokojniku sve najbolje. Majka je mog deteta. Ja sam je prevario. Ja je nisam ruzio ali je ona mene za sve pare. Alimentacija 30% i ja sam trazio da bude tolika i da ide na administrativnu. Nije mi davala da vidjam dete. Razlog, da bi mi napakostila. Opet sve najbolje ako ima boga on ce suditi. Zbog sujete muskarci imaju problem oko starateljstva itd... budimo realni. Povredjena zena je djavo. Ni muskarci nisu cvecke. Cast izuzetcima. Objavite komentar

  • RSK

    19. septembar 2018 | 23:40

    Prevara je strasna ko god je napravi. Razlika je u tome što je strašnije kada to uradi žena zato što je ona majka što naravno ne opravdava očeve. Budi fer pa ako ti brak ne odgovara razvedes se i budi sa kim hoćeš.

  • Satanista 1.

    20. septembar 2018 | 08:01

    Ubistvo bi trebalo da bude jači greh od preljube po nekoj normalnoj etici ali kako za koga,čini preljubu iz strasti ali očuvaj brak tako da partner i deca ne osete posledice.Nije zakon tako rangirao težinu greha ubistva nad preljubom bez razloga,ipak je oduzimanje života nekome najteže moguće delo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA