≫ 

Srpski i rumunski "migovi" krilo uz krilo: Lovci i bombarderi rame uz rame u zajedničkoj vežbi (FOTO) (VIDEO)

Planirano je da pripadnici dva vazduhoplovstva zajedno uvežbavaju izvršavanje zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora

  • 0

Međunarodna vazduhoplovna taktička vežba „Air Solution 2018“ u kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Rumunskog ratnog vazduhoplovstva počela je juče u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije. U svojstvu posmatrača u vežbi učestvuju pripadnici Nacionalne garde Ohaja.

Ruski vojni avion nestao sa radara iznad Mediterana u isto vreme kada su lansirane rakete sa francuskog broda: U letelici je bilo 14 osoba

Trodnevna vežba se realizuje uz učešće lovačke, lovačko-bombarderske i transportne avijacije i helikopterskih jedinica angažovanih na zadacima traganja i spasavanja.

Prvog dana vežbe aktivni su bili transportni avioni AN-26 i Spartan C-27 Printskrin: Youtube/Air Force

Planirano je da pripadnici dva vazduhoplovstva zajedno uvežbavaju izvršavanje zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora, rešavanje kriznih situacija u vazdušnom prostoru u graničnom pojasu između dve zemlje kao i zadatke vazduhoplovne podrške i traganja i spasavanja.

Zadatke opsluživanja vazduhoplova na zemlji obavljaju pripadnici matičkih jedinica koji su za ovu priliku raspoređeni na aerodromima susedne zemlje.

Prvog dana vežbe aktivni su bili transportni avioni AN-26 i Spartan C-27 koji su prevezli ljudstvo i tehniku neophodne za ovaj zadatak.

Zadatke opsluživanja vazduhoplova na zemlji obavljaju pripadnici matičkih jedinica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon preleta aviona Orao u Rumuniju, na aerodrom „Batajnica“ su, u pratnji srpskih aviona MiG-29, sletela dva aviona MiG-21 rumunskog Ratnog vazduhoplovstva čime je završen prvi dan vežbe.

Vazduhoplovna taktička vežba srpskog i rumunskog ratnog vazduhoplovstva „Air Solution 2018“ realizuje se po peti put, a prva vežba je održana 2009. godine.

VIDEO: Ovo prvi je let remontovanih MIG-ova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA