≫ 

Kada prelepa Minja siđe sa motora i skine kacigu, svi zaneme: Diplomirani turizmolog u slobodno vreme praši blatnjavim putevima (FOTO)

Tata je u potpunosti podržava, a mama se brine kad god ode na neku trku

  • 24

Minja Cvetanović (24), lepotica iz Smedereva razlikuje se u mnogome od današnjih devojaka. Dok se ostale šminkaju, izlaze, putuju na egzotične destinacije, ona pere svoj motor i opremu od blata, provodi veći deo dana u garaži, i bavi se sportom od kojeg prezaju i najsnažniji muškarci - trenira Hard enduro.

Xross Challenge na Tari: Divlja planinska lepotica ugostila Hard Enduro vozače iz 10 evropskih zemalja

Iako je diplomirani ekonomista u oblasti turizma i hotelijerstva, vožnja motora je njena najveća ljubav, a za "Telegraf.rs" Minja je ispričala šta podrazumeva sport kojim se bavi i kako se odlučila baš za njega.

Minja Cvetanović Foto: Ivan Gligorijevic

- Motor vozim od svoje sedamnaeste godine, međutim šta je "hard enduro" shvatila sam tek prošle godine kada sam otišla na trku. Do tada mogu slobodno reći, nisam imala jasnu percepciju koliko je to ustvari teško i koliko vežbe i truda zahteva. Od tada aktivnije vežbam i trudim se da unapredim svoju tehniku enduro vožnje - objasnila nam je Cvetanović.

Minja na motoru Foto: Jovan Velojic

Kako nam je Minja objasnila "hard enduro" je vrsta moto sporta koji podrazumeva vožnju motora po nepristupačnim terenima. Ovaj sport od vozača zahteva dobru fizičku spremnost, ali i jaku psihihičku pripremu kako bi izdržao do kraja i završio trku.

Ispod kombinezona i kacige krije se prava lepotica Foto: Jovan Velojic

- Čar "hard endura" je i u tome što vozači ne znaju unapred trasu kojom će voziti, pa u svakom trenutku moraju da se snađu i prilagode terenu. Tokom trke, vozači prelaze reke, voze po kamenju, voze preko palog drveća, penju visoke i strme uspone. Neke trke se voze i više dana, pa je to dodatna otežavajuća okolnost za vozača. Meni, zato što to veoma volim adrenalin to ne predstavlja problem uopšte, ali potrebne su velike pripreme kako bi mogla da izdržim i završim trku. Kao svoj najveći uspeh u ovom sportu smatram to što sam uspela da završim najtežu, trodnevnu trku u Srbiji – Xross Challenge na Tari - ističe Minja.

Minja se redovno takmiči Foto: Jovan Velojic

Ova, na prvi pogled nežna i krhka devojka, tokom trke mora popraviti motor ako do kvara dođe, mora u svakom momentu biti pribrana i spremna na najzahtevnije stvari, ali i da ukoliko padne kiša dodatno pazi na to da se ne povredi.

Minja Cvetanović Foto: Jovan Velojic

- Prvi dan trke se uglavnom vozi prolog. On se sastoji od raznih prepreka koje zahtevaju poznavanje tehnike, pa tako treba preskočiti balvane, kamenje, voziti po gumama. Nekada se nakon prologa odmah vozi i deo trke koji podrazumeva kilometre po šumi i planini. Nakon tog prvog dana,veoma je bitno da se motor pregleda, poprave neki kvarovi ako ih ima, i da se motor dobro pripremi za dane koji slede. Ostalih dana se ustaje rano jer se uglavnom stratuje oko 8-9 sati. Zbog težine i kilometara koje treba savladati trke često dugo traju. Neretko se dešava da se vozi po kiši koja neprestano pada, pa sve to dodatno otežava već težak teren - objašnjava ona.

Za ovako zahtevne trke Minja se mora pripremiti i fizički i psihički Foto: Zoran Jesic

Ipak kada stigne na cilj, mnogi ne mogu da veruju da se ispod kombinezona i glomazne kacige krije devojka.

- Što se tiče vozača koji su iz ove priče, većina me poznaje pa nisu iznenađeni nego mi uvek daju poneki savet i podršku. Kod ljudi koji me prvi put vide uglavnom izazivam pozitivne reakcije i često mi ne veruju da vozim motor i takmičim se. Mnogima je čudno što slobodno vreme provodim u pranju opremu od blata, popravljam motor i uglavnom sam u garaži. Jedini hobi pored ovog koji imam jeste da skupljam kamenčiće sa planinskih vrhova koje obiđem motorom - ističe ona.

Minja sa momkom Jovanom Foto: Zoran Jesic

Ono što će mnoge mladiće iz Srbije razočarati jeste to da ova lepotica ima dečka koji joj je velika podrška, kao i njen tata koji je prati na svim trkama.

Tata joj je velika podrška a mama je uglavnom zabrinuta Foto: Jovan Velojic

- Svima je drago što sam našla nešto što volim i što me ispunjava. Tata je u celoj toj priči sa mnom, zajedno idemo na trke, dok nas mama podržava jer zna koliko volimo ovaj sport , ali se brine kad god odemo na neku trku. Uglavnom vozim i treniram sa svojim momkom s kojim se super slažem i najveća smo podrška jedno drugom - zaključuje Minja.

VIDEO: Najbrutalnija moto trka u Srbiji: Vejd Jang pobednik Xross Challenge trke

(M.Antonijević/ m.antonijevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna Rovčević

    21. septembar 2018 | 21:28

    Vozači motora se dele samo na dve kategorije. Oni koji su već pali sa motora (udareni kolima) i oni koji će tek da padnu. Koliko je motociklista poginulo od početka godine a koliko teško pobređneo?

  • Mara

    21. septembar 2018 | 21:06

    Bravo ! svaka čast ovoj mladoj djevojci.

  • XyZ

    21. septembar 2018 | 21:02

    Bravo devojko,samo napred!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA