≫ 

Zakazuju svadbe radnim danima, a kupuju burme od srebra: Kako danas mladenci u Srbiji štede na sopstvenim venčanjima

Mladenci sa kojima smo pričali kažu da ipak cena nije presudna, već je problem naći praznu salu, muziku....

  • 12

Svadbe koje su ranije bile isključivo subotom, pa zatim i nedeljom, sada su se raširile i na radne dane u nedelji. Tako je petak u poslednje vreme u prokupačkoj opštini postao dan rezervisan za svadbe i venčanja.

Iako to ima svojih mana, posebno na muku stavlja goste koji moraju da uzimaju slobodne dane, ima i svojih prednosti. Prva je što je građansko venčanje tri puta jeftinije. Tako radnim danima za sudbonosno:“Da!“ koje se izgovori u Matičnoj službi potrebno izdvojiti 600 dinara. Vikendom to košta 1.800 dinara. U crkvi je cena ista, s tim što je sredom i petkom zabranjeno venčanje. 

Udala sam se trudna, u subotu, na Adi Ciganliji: Kad sam videla s kim moj muž broji pare, znala sam da će me uskoro IZBACITI IZ KUĆE!

- Venčanja su sve češća tokom radne nedelje, posebno petkom. Mislim da je tome razlog što tokom postova je nemoguće praviti takva veselja, pa onda svi grabe vreme između. Tada dođe do gužvi i svi imaju pune ruke posla. Kako svi ne mogu da obave taj čin subotom ili nedeljom, zakazuju i preko nedelje - potvrđeno nam je u Matičnoj službi u Prokuplju.

Mladenci sve češće biraju srebrne burme, Foto: Pixabay

Mladenci sa kojima smo pričali kažu da ipak cena nije presudna, već je problem naći praznu salu, muziku....

- I tih razloga odlučili smo da svadba bude u petak. Vikendom je gotovo nemoguće zakazati termin za salu u kojoj smo planirali svadbeni ručak. Vodili smo računa i o gostima, pa je ručak zakazan u 16 sati, posle radnog vremena - prokomentarisali su mladenci koji su odlučili da izađu iz stereotipa zvanog „vikend svadba“ .

U Prokuplju postoje tri ugostiteljska objekta koji su specijalizovani za ovu namenu. Pored njihovih sala i manji restorani organizuju svadbene svečanosti, ali sa manjim brojem gostiju. Cena je svakako niža radnim danima, pa hteli da priznamo, ili ne, ipak se prođe dosta jeftinije nego ranije.

U ZLATARAMA SVE ČEŠĆE SREBRO UMESTO ZLATA

Da se vremena menjaju i da ni zlato nema sjaj koji je imalo potvrdili su nam i u prokupačkim zlatarama. Kažu da sada verenici i mladenci češće kupuju srebrno prstenje.

- Posebno je tako sa vereničkim prstenom. On obično ima poludragi kamen, ali je od srebra. Zlato retko ko kupuje - kazao nam je zlatar u Prokuplju.

VIDEO: Pas je mladencima "isprljao" venčanje

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N N

    22. septembar 2018 | 13:19

    Kolko nam dobro ide neverovatno da ni svadbe ne mozemo praviti od svog rada.

  • Kum

    22. septembar 2018 | 13:15

    Zašto je to tako? Zato što nas je krenulo, što nam dobro ide, što smo u izobilju i situirani ili smo preskromni ne želimo da se rasipamo.

  • BASA

    22. septembar 2018 | 13:51

    Bravo Mladi , radite i planirajte kako vama odgovara ! A ne , kako drugi hoce ! Srecni i veseli sa puno poroda , bili !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA