≫ 

Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće: U svom dvorištu uzgaja banane koje su preživele sve, a uskoro otkriva još jedno čudo (FOTO)

Njegove banane su donete iz Italije, gde je Zoran živeo i radio

  • 7

Da kada hoćemo, sve možemo, pa čak i da proizvedemo banane, dokazao je Zoran Stojanović (61) iz prokupačkog sela Berilje koji može da se pohvali da jedini ima banane koje rađaju u Srbiji. Reč je o specijalnoj vrsti koju je on nazvao "dobrička banana" jer se ovaj kraj zove Dobrički kraj.

U njegovom dvorištu su i kineske urme, sibirski limun, karambola, odnosno čista egzotika! Kaže da je u fazi proizvodnje još jedne vrlo specifične i zanimljive voćke, ali otkriće je tek naredne godine.

Njegove banane su donete iz Italije, gde je Zoran živeo i radio, sve do 2010. godine kada je odlučio da se vrati u rodni kraj.

Nismo ni svesni kakvu smo borbu pokrenuli: Upravo nam je od Đokovića stigao gigant od 65 cm, a pojavio se na najneverovatnijem mestu (FOTO

- Godinu pre konačnog dolaska doneo sam sadnicu i posadio bananu u dvorištu. Oduvek me je zanimalo neobično voće. U isto vreme počeo sam da uzgajam i posebnu vrstu kivija koja se jede sa korom i japanske jabuke. Onda je 2012. godine došla strašna zima i sve voće je smrzlo, sem banana. One su preživele sve i kao što vidite sada imam pet stabala - ponosan je Zoran.

Zoran Stojanović (61) sa "dobričkim" bananama Foto: Telegraf

A tropski miris se nadaleko širi i taman kada pomislite da je nemoguće, ugledate "dobriču bananu". Ona je malo drugačijeg oblika, ali je posebno deca mnogo vole.

- Dobro rađa i jede se sa korom. Ukus je mešavina banane, ananasa i avokada, što znači u jednoj voćki dobijate svu egzotiku - objašnjava naš sagovornik.

Iz Zoranovog dvorišta širi se tropski miris Foto: Telegraf

Semenke koje su u plodu koristi da proizvede nove sadnice. Tako radi i sa ostalim voćem koje ima. A plod deli po komšiluku i već su se meštani Berilja navikli na neobično voće. Tako su njegovi stalni gosti deca, posebno prve komšinice, među kojima prednjači petogodišnja Nađa. Ona kaže da su komšijine banane lepše od "kupovnih".

- Najbolje od svega je što se ovo voće ničim ne prska, a sve se upotrebljava. Tako je list banane jak insekticid, čak ima tri puta jače dejstvo od koprive. Njime prskam sve i ono što je najbitnije odmah nakon prskanja svako povrće i voće može da se jede, jer je prirodno - dodaje naš sagovornik.

Zoran ima pet stabala banana Foto: Telegraf

Tako je Zoran dokazao da se u Srbiji sve može! Samouk u voćarstvu, on je uporan da ceo svet dovede u Berilje, ako ne drugačije, onda voćem koje će ujediniti ceo svet na nekoliko ari koliko se prostire njegovo dvorište.

Zoran uzgaja i posebnu vrstu kivija kao i japansku jabuku Foto: Telegraf

A "dobrička banana" otporna na sve, možda stvarno postane organski proizvod po kojem ćemo biti prepoznatljivi...

VIDEO: Ona je bomba! Lepotica butinama razbila lubenice i zagolicala mušku maštu

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saska

    23. septembar 2018 | 13:37

    Upravo ovo pokazuje koliko smo cudan narod i koliko smo daleko od ozbiljnih uspeha.Nas narod umesto da unapredjuje poljoprivredu u granama koje odgovaraju nasem podneblju, mi izmisljamo toplu vodu...Sto se drzave tice, tu je jos gore, ona uvozi sve vrste zaledjenog voca i povrca, plus sve vrste sokova, dzemova itd, umesto da ih sama proizvodi.Sve naopako...

  • Valjevac

    23. septembar 2018 | 12:12

    Meni je ova lubenica vrh

  • maki

    24. septembar 2018 | 23:15

    Nije vrsta banane već Asimina triloba poznata i kao Paw Paw. Ima je kod nas već duže vreme a mogu se kupiti i kalemljene sadnice. Sve preporuke sa divnu voćkicu od čijih plodova može da se napravi fenomenalan dzem i rakija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA