Na Banatskom fruštuku uživa se u hlebu, masti i paprikama: Tradicionalna hrana, koje ima u izobilju, privlači turiste iz Evrope (FOTO)

Iz gostinjske sobe, gladan niko nije otišao, jela i predjela bilo je za više hiljada ljudi

  • 3

Nema Kikinda samo velike i dugačke ludaje kao što je ovogodišnja Banatska kraljica (341,5 kilograma), ona ima i veliku trpezu, najveću gostinjsku sobu u ovom delu Evrope. Banatski fruštuk, reći će vam Banaćani, obavezan je za dobar početak dana, a on podrazumeva - slaninu, jaja, šunku, čvarke, a uvek se valja i malo zasladiti uz štrudle, oblatne, slatke kiflice...

Bez pite bundevare ni ovogodišnji "Banatski fruštuk" na "Danima ludaje" nije prošao. Bilo je svega u izobilju, slatkih i slanih jela, a posebnu pažnju su nam privukla stara tradicionalna jela:

- Pripremili smo vrlo bogatu trpezu, sa našim nacionalnim banatskim jelima. Gurabije su stari narodni kolač, suvkast je, sa orasima i šećerom u prahu, idealan uz čaj i kafu. Goste smo posluživali starim banatskim doručkom "leba, masti i parike", oduševljeno su ga uzimali jer smo mnoge podsetili na to šta se nekada jelo - kažu nam ženice iz Etno građanskog društva "Suvača".

Tikva šampionka ima 340 kilograma, a pobednica je duga tri metra: Banatske kraljice proizveli verenici Dijana i Stevan (FOTO)

Banatski fruštuk Foto: Telegraf

Mirela Blagojević iz Udruženja žena Novi Kozarci, gostima je ponudila, a šta drugo nego pite:

- Pite sa krompirom, sirom, lenja pita od ludaje, od višanja, jabuka, domaći hleb sve su naše vredne ženice mesile i donele na trpezu. Mi čuvamo našu staru kuhinju, bez domaćih pita nema fruštuka - kažu nam domaćice poznate po čuvenoj piti za Ginisa koju svake godine mese na "Pitijadi" u ovom selu.

Gužva je bila i oko štanda Udruženja žena iz Ruskog Sela.

Foto: Telegraf

- Proje, pite, kuglof, sve smo ručno spremale. Pasulj u bundevi je vrlo tražen, recept koji je poznat u našem kraju, bundeva se peče u rerni, puni sa pasuljem, vrlo ukusno i neobično jelo - rekla nam je Nada Turudija iz seoskog udruženja.

Ovogodišnji "banatski fruštuk" nije bio samo banatski, gosti iz inostranstva su u "Evropskom kutku" spremali njihova autentična jela. Zapaženi su bili gosti iz Istočnog Sarajeva i Rumunije. Žene iz Udruženja "Dinašanjke" iz Rumunije ugostile su posetioce štrudlama, domaćim hlebom, slatkim kiflicama.

Bilo je svega u izobilju, slatkih i slanih jela, a posebnu pažnju su nam privukla stara tradicionalna jela Foto: Telegraf

Na štandu su se pekli i domaći uštipci, mogao se degustirati i koziji sir, a iznad svega specijaliteti sa ludajom u čiju čast je i organizovana ova velika gastro manifestacija.

Iz gostinjske sobe, gladan niko nije otišao, jela i predjela bilo je za više hiljada ljudi. Mnogi kažu, da slađi i ukusniji doručak nisu probali. Tako je to u Banatu, gosti se dočekuju uz pun astal, a na astalu đakonija - slanih i slatkih, pravih banatskih kakvih nigde nema, sem u Kikindi na velikoj trpezi, pored velikih ludaja.

VIDEO: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i "dobrička banana"

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    24. septembar 2018 | 08:39

    Bio sam i bilo je jako lepo. Bravo Kikindjani...vidimo se opet.

  • Jovan

    24. septembar 2018 | 08:47

    Da li se ta degustacija jela placala neka mi neko odgovori ako zna hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA