Preokret u slučaju misteriozne životinje koja je prošetala Debeljačom: Konačno znamo šta je u pitanju, a nije čupakabra (FOTO)

Ima duge i snažne noge, velike udaljenosti prelazi brzo kao vetar

  • 10

Skoro nešto nije izazvalo toliku zbunjenost kao fotografija misteriozne životinje iz Debeljače. Pokušali smo zajedno sa čitaocima i veterinarima da damo odgovor na pitanje koje se to biće prošetalo atarom, ali bezuspešno. Veterinari su nam, uglavnom, odgovarali da pretpostavaljaju da je u pitanju pas, ali nisu bili sigurni. Čitaoci su se kladili na čupakabru, kentaura, drekavca, a danas nam je stigao odgovor sa Veterinarskog fakulteta.

- Po obliku tela podseća na zlatnog šakala ili caglja. Boja je previše svetla, mada ima uvek regionalnih specificnosti. Na zadnjim nogama srednji jastučići su spojeni u kaudalnom delu i to bi mogla da bude potvrda identiteta - rekli su nam sa Katedre za bolesti kopitara, mesojeda, živine i divljači.

Ni veterinari nisu sigurni kakvo se tačno stvorenje pojavilo u Debeljači: Stručnjaci zbunjeni pred slikom misterioznog bića (FOTO)

Kako piše u stručnoj literaturi, zlatni šakal (Canis aures) je vrsta najpoznatijih šakala, u uskom je srodstvu s vukom, tj. psom. Dug je između 80 i 95 cm. Dužina repa iznosi 20-30 cm. Visine je 35-50 cm, težak je 8-10 kg. Boja krzna je žuto zlatna, po njoj mu je nadenuto i ime. No, ima i regionalnih razlika, u brdima su čagljevi sivi.

Foto: Facebook/Lajos Tatar Tatar

Čagalj se prema našim prostorima proširio iz Bugarske i Rumunije, gde je u regijama Strandža i Stara planina već 1980. godine bio forsiran masovan odstrel i lov zamkama. U Mađarskoj se već potpuno udomaćio i zovu ga "csikaz".

Tipičan je trkač i odličan sprinter, nije težak, ima duge i snažne noge, velike udaljenosti prelazi, kažu, kao vetar. Žive u društvu ili u parovima, nedaleko od naseljenih mesta. Izbegavaju svaki sukob s drugim životinjama.

VIDEO: Kobra žestoko napala štence: Keruša rizikovala život da bi spasila mladunce

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA