Da se ne bi ponovila epidemija malih boginja: U Srbiju stiglo 40.000 MMR vakcina, broj zaštićene dece za trećinu veći nego prošle godine

Roditelji se podsećaju da sva deca koja polaze u školu da, ukoliko nisu do sada vakcinisana, posete svog izabranog pedijatra

  • 7

U Srbiju je stiglo 40.000 MMR vakcina i da će do kraja nedelje biti podeljene domovima zdravlja, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović. 

Vakcinacija je jedina zaštita kako se ne bi ponovila epidemija malih boginja, napominju u Institu "Batut" i najavljuju da će za mesec dana ponovo biti distribuirana nova količina vakcina.

Epidemija malih boginja je mogla da se spreči: Epidemiolozi otkrili krivce za smrt 15 osoba i najavili kada preti nova najezda

- Podaci pokazuju da je, u odnosu na prošlu godinu, u svakoj tački preseka, po 30 odsto više dece vakcinisano. To znači da je i u drugoj i u sedmoj godini života obuhvat imunizacijom porastao, kada je u pitanju vakcina protiv malih boginja, što nam mnogo znači, jer se time podiže tačka kolektivnog imuniteta - kaže Verica Jovanovic za RTS.

Vakcine će biti distribuirane domovima zdravlja, Foto-ilustracija: Profimedia

Ona navodi da je pred Institutom veliki zadatak, jer se teži da obuhvat ciljne populacije bude više od 95 odsto kako bi situacija, što se tiče malih boginja, bila mirna u narednom periodu.

Roditelji se podsećaju da sva deca koja polaze u školu da, ukoliko nisu do sada vakcinisana, posete svog izabranog pedijatra i obave ovu značajnu imunizaciju.

- Takođe, podsećam roditelje da kada se radi o deci koja iz bilo kojih zdravstvenih razloga do sada nisu vakcinisana, da to učine - kaže direktorka Instituta.

Jovanovićeva napominje da je Institut zajedno sa roditeljima i celokupnim društvom uradio dosta što se tiče povećanja broja vakcinisane dece.

- Očekujemo da će se u narednom periodu periodu taj kolektivni imunitet, koji smo zajedno izgradili, pre svega manifestovati jednom boljom zaštitom. Podsećam još jednom da je imunizacija jedina mera prevenicije i da svako dete koje u drugoj i sedmoj godini nije primilo MMR vkcinu iz bilo kojih razloga, da to sada ucini - navodi Jovanovićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I opet...

    24. septembar 2018 | 12:47

    Jadna ta deca... Roditelji ! Ako ikako možete podmitite sestru koja bude izabrana za davanje vakcine, da tu istu išprica u lavabo, i da vaše dete ostane zdravo ! Čuvajmo decu !

  • Nikolas

    24. septembar 2018 | 11:59

    RANIJE SVE GENERACIJE SU BILE VAKCINISANE I NIJE BOLO STRAHA KOD RODITELJA!!! ALI NERAZUMEM IZJAVE BIL GEITSA KOJI OTVORENO GOVORI O PRONALASKU VAKCINE KOJA CE DA SMANJI POPULACIJU U SVETU!!! SOKANTNE IZJAVE KOJE ULIVAJU NEPOVERENJE I STRAH A OSTAJU NESANKCIONISANA!! COVEK KOJI DA MILIJARDU DOLARA ZA DECU A U DRUGOM MOMENTU DAJE TAKVE IZJAVE !!! NIJE GOSPODIN JEDINI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA