Grad Novi Sad vodi odgovornu populacionu politiku (FOTO)

Tokom sastanka, gradonačelnik Vučević istakao je mere i aktivnosti populacione politike koju sprovodi Grad Novi Sad, a ministarka je rekla da je Novi Sad lokalna samouprava koja treba da služi kao primer ostalim opštinama u Republici Srbiji

  • 2

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović. Ona je posetila Novi Sad kako bi učestvovala na stručnom skupu "Populacioni problemi stanovništva u XXI veku" zajedno sa Pokrajinskim zaštitnikom građana Zoranom Pavlovićem.

Treće pojeftinjenje grejanja u Novom Sadu u poslednjih godinu i po dana

Tokom sastanka, gradonačelnik Vučević istakao je mere i aktivnosti populacione politike koju sprovodi Grad Novi Sad, a ministarka je rekla da je Novi Sad lokalna samouprava koja treba da služi kao primer ostalim opštinama u Republici Srbiji.

- Grad Novi Sad uveliko doprinosi setu mera podrške populacione politike Vlade Srbije, i jedan je od retkih u Srbiji koji beleži konstantan pozitivan prirodni priraštaj godinama unazad. Kao takav, Novi Sad je spreman da bude primer drugima kroz promociju socijalne odgovornosti. Kada više dajete, očekivanja rastu što je potpuno opravdano, i nama je cilj da proširimo lepezu mera i aktivnosti koje sprovodimo i da povećamo paket pomoći.

Foto: Jaroslav Pap

Ove godine smo izdvojili 484 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada za podršku porodicama s decom, što je za nekih 49 miliona dinara više nego prošle godine. U ta izdvajanja uključena je finansijska pomoć za prvorođenu decu, koja ove godine iznosi 30.000 dinara što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. Za trojke Grad Novi Sad izdvaja pomoć u vidu 150.000 dinara, što je za trećinu više nego 2017. godine, dok je za prvoređenu bebu u Novoj godini izdvojeno 200.000 dinara, ili duplo više novca nego lane – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da je Grad za svu decu rođenu prvog januara u Novom Sadu izdvojio po 50.000 dinara, a za sve bebe rođene 1. februara, na rođendan Grada Novog Sada, po 200.000 dinara. On je podsetio na to da Grad finansira i program veštačke oplodnje sa do 220.000 dinara po porodici.

Foto: Jaroslav Pap

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da je iznos koji Grad Novi Sad izdvaja za podršku porodicama sa decom jednak budžetu Kabineta za demografiju i populacionu politiku.

- Bez obzira na to što se na nivou države izdvajaju sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete, rukovodstvo Grada Novog Sada nije ukinulo davanja za ove namene već ih je povećalo u odnosu na prethodnu godinu. Tako se na nivou grada finansiraju vantelesna oplodnja, daroviti đaci, boravak mališana u privatnim vrtićima, besplatni boravak trećeg deteta u državnim vrtićima što je za svaku pohvalu – naglasila je ministarka Đukić Dejanović.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bolens

    24. septembar 2018 | 16:49

    Sve je to super, grad se širi, sve više ljudi dolazi sa strane iz manjih sredina koje umiru! Novom Sadu je potrebno više obdaništa, škola... Kapaciteti su iz devedesetih a u gradu skoro pola miliona stanovnika sa studentima i radnicima koju nisu prijavljeni! Uložite u Novi Sad, periferija grada je u lošem infrastrukturnom stanju, a svuda se gradi, kvadrati skupi, velika potražnja za stanovima. Podrška gradskoj vlasti da istraju i ostave iza sebe što više lepog i korisnog za grad i njegove novosađane.

  • Tara

    24. septembar 2018 | 14:50

    Da li g-đa zna koliko kasne plate ženama koje održavaju trudnoću i na bolovanju su, ili su se porodile? Lako je pričati i slikati se, pametovati i ostalo, sa solidnom penzijom i ministarskom platom u kompletu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA