≫ 

Zabelela se Srbija drugog dana jeseni: Pao sneg na Kopaoniku i Zlataru, a noćas nam stiže mraz i hladnoća kakvu skoro nismo osetili (FOTO)

Golo brdo na Zlataru se zabelelo u noći između ponedeljka i utorka

  • 3

Vrh planine Zlatar, Golo brdo, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.627 metara potpuno se zabelelo jutros. Prve pahulje prekrile su četinare u noći između ponedeljka i utorka, temperatura na ovoj planini spustila se nekoliko stepeni ispod nule, navodi ppmedia.rs.

Prvi sneg zabeleo delove Bosne: Napadalo 5 centimetara, a temperatura sve niža (FOTO)

Pored Zlatara, sneg je zabeleo i obronke krova Srbije - naše najlepše planine, Kopaonika. Tako su se na kamerama Skijališta Srbije jutros mogli videti nestvarni, beli prizori na sve strane.

 
 
 
View this post on Instagram

Prvi sneg ove sezone❄️💙⛰ • • • #kopaonik #kop #septembar #live #kopaoniklive #2018A post shared by Ski centar Kopaonik☃️ (@kopaoniklive) on

 

Situaciju na Kopaoniku možete pratiti 24/7 na sajtu Skijališta Srbije ili klikom OVDE.

Kada je u pitanju Zlatar, kako kaže šumar Grozdimir Grbović, snega ima nekoliko santimetara, a temperatura je u utorak u 11 sati bila oko nule.

- Golo brdo potpuno je belo i sneg se spustio niz padine Zlatara nekih stotinak metara od najviše kote. Iznenađeni smo jutrošnjim snegom, još uvek je rano za njega - rekao je Grbović.

Inače, kako se navodi sneg na Zlataru nije padao jedino u julu mesecu. Pre sedamdeset godina, prvi sneg pao je 19. avgusta što je najranija pojava belog pokrivača u ovom kraju. Jutarnjeg mraza bilo je i u višim delovima Prijepolja, gde se temperatura spustila na svega 1 stepen.

 

Zbog niskih temperatura sutra i u četvrtak će na snazi u celoj Srbiji biti žuti meteo alarm, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Prema prognozi, jutarnje temperature će se u određenim mestima kretati od minus 4 do plus 6 stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne od 4 do 19 stepeni.

Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Printskrin: RHMZ

Najhladnije će sutra biti na Kopaoniku, ujutru će biti -4, a tokom dana četiri stepena iznad nule. Najtopliji će biti Negotin, gde će jutarnja temperatura iznositi 5 stepeni, a maksimalna dnevna 19.

Na Zlatiboru će se temperatura kretati od 1 stepena Celzijusa do maksimalnih 9.

Žuti meteoalarm, kako je objašnjeno na sajtu RHMZ, znači potencijalno opasno vreme, kao i da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Žuti meteoalarm u celoj zemlji, Printskrin: RHMZ

Do sutra traje i upozorenje na slabe prizemne mrazeve koji se očekuju na većem delu teritorije Srbije i koji mogu da nanesu štetu pristiglim poljoprivrednim kulturama. Poljoprivredni proizvođači bi trebalo da u što kraćem roku obave berbu, naročito pristiglih povrtarskih kultura, stoji na sajtu RHMZ.

U Beogradu će sutra jutro biti vedro i hladno, na sirem gradskom podrucju ponegde sa pojavom slabog prizemnog mraza.Tokom dana pretežno sunčano i sveže. Jutarnja temperatura oko 5, najviša dnevna oko 17 C.

Naredna dva dana u većini mesta moguć je prizemni mraz, Printskrin: RHMZ

Do petka se predviđa pretežno sunčano vreme sa hladnim jutrima i pojavom slabog mraza - u četvrtak u većini mesta a u petak uglavnom na jugu i jugoistoku, uz porast dnevne temperature.

U subotu prolazno naoblačenje uz manji pad temperature ponegde će, prvo u severnim i zapadnim, zatim i u ostalim krajevima, usloviti slabu kišu.

U ostalim danima do kraja perioda promenljivo oblačno, u nedelju mestimično sa kišom, zatim uglavnom suvo sa temperaturom u granicama proseka za ovo doba godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Molim?Kako?

    25. septembar 2018 | 15:17

    Jos malo pa da se sankamo 😂..

  • Александар

    25. septembar 2018 | 15:58

    Стиже ново ледено доба глобално загревање мало сутра глобално смрзавање земље

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA