≫ 

U Srbiji pronađena najstarija hrišćanska crkva na svetu: Neobično brdo otkrilo pravi biser istorije, a potvrda za to postoji i u Bibliji (FOTO)

Da li je Židovar jedno od najvažnijih mesta u Srbiji?

  • 14

Najstarija hrišćanska na svetu, građevina neverovatne vrednosti, nalazi se u Srbiji, na oko pola puta između Vršca i Bele Crkve u Banatu, veruju mnogi.

Drevni hram pronađen je ispod oko 40 metara visokog zaravnjenog brda, za koje se oduvek smatralo da je arheološko nalazište izuzetnog značaja, a koje nosi neobično ime - Židovar. Ime Židovar sugeriše da bi to moglo da bude mesto Židova ili Jevreja ili neke skupine koja je stare Balkance podsećala na njih.

Pacoli otkrio da potiče iz pravoslavne porodice i šokirao izjavom o srpskim crkvama na Kosovu: Njih su gradili i Albanci

Arheolozi su dugo mislili da je Židovar bio keltsko utvrđeno naselje, sve dok polovinom 1990-ih godina njihovu pažnju nisu privukli dotad neispitani slojevi. Od tada se na ovim iskopinama radi.

Brdo koje intrigira Foto: Wikipedia/Jozefsu

U najmlađem sloju, koji potiče iz prvog veka naše ere, pronađene su poveće građevine, prekrivene belim krečom, što je značilo da su bile važne i da se u njima nije stanovalo.

Nađena je i velika količina srebrnog nakita, posebno delova raskošne nošnje. Najimpresivnije su bile bogato ukrašene srebrne kopče, kakve su slične u susednoj Rumuniji naučnici ubeležili kao "delove svešteničke nošnje". Ubrzo se rodila pretpostavka da su takve kopče opisane u Bibliji. Bile su deo svešteničke odore koje je nosio Aron, Mojsijev brat.

Slične kopče opisane su u Bibliji Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Među nalazima je bio i određen broj srebrnih kutija. Većina je bila razbijena, ali jedna cela i bogato ukrašena imala je amblem krsta na poklopcu. Postalo je jasno da se krst na ovom prostoru nalazio još u prvom veku naše ere.

U kutiji su bila dva prstena od bronze, veći i manji. Jedini razlog zašto bi se jeftino prstenje stavilo u srebrnu kutiju jeste ta da vrednost nakita nadilazi materijalnu. Gravire na njima otrkile su o kakvoj je vrednosti reč - prepoznati su riba, pastir i palmina grana. Drevni hrišćanski simboli. Moguće je, stoga, da se ovo prstenje koristilo tokom obreda venčanja.

Hrišćabsto na Balkanu Foto: Pixabay/Geralt

Nađeni su i brojni brijači za kosu, kojim se možda sekla kosa tokom krtšenja. Sve je to navelo mnoge da pomisle da se u južnom Banatu nalazi najstarija hrišćanska crkva, čiju vrednost ne možemo ni da pojmimo.

Zastupnici ove ideje navode da se lokacija crkve poklapa sa "Poslanicama apostola Pavla", koji je "propovedao u Iliriku", kao i sa pričama o tome da je on prošao kroz naše krajeve i ovde postavio prve episkope tadašnjim stanovnicima.

Foto: spc.rs

ISTRAŽIVANJA SE VRŠE VEĆ 70 GODINA

Arheološka istraživanja na području Židovara vršena su još od 1948 godine. Smatra se da je u pitanju lokalitet koji je imao oblik antičke metropole. Počeo je od trećeg milenijuma pre nove ere i imao dug kontinuitet u naseljavanju. Utvrđeno je da je tu između drugog i prvog milenijuma pre nove ere postojalo naslelje u kome su se smenjivale različite kulture bronzanog i gvozdenog doba. 

Nova istraživanja započeta 1996. godine predstavljaju zajednički projekat Gradskog muzeja u Vršcu i Filozofskog fakulteta u Beogradu, čiji stručnjaci zajendo rade na istraživanju, ali i očuvanju Židovara. O postojanju prve hrišćanske crkve na ovom mestu, arheolozi se nisu izjašnjavali.

Lokalitet je izuzetno očuvan i čak se i posle 70 godina istraživanja otkrilo svega pet do 10 odsto. Židovar je pod zaštitom države kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja, ali istoričari smatraju da on nema adekvatnu pažnju s obzirom na svoju važnost i vrednost.

VIDEO Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije:

(Telegraf.rs/Srbija danas.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajvar

    26. septembar 2018 | 11:43

    Još jedan dokaz da smo najstariji narod živela Srbija!

  • Немања

    26. septembar 2018 | 12:20

    Срби најстарији народ на свету.

  • Arheološki turizam

    26. septembar 2018 | 14:03

    Hitno formirati novi sektor u Ministarstvu turizma za razvoj i posećivanje arheoloških nalazišta u Srbiji !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA