Supermen, šargarepa ili nešto bezobraznije: Jelena pravi za poklone nakurnjake u različitim bojama i oblicima... čak i u veličinama (FOTO)

Porudžina ima samo u zimskom periodu i to najviše oko Nove godine

  • 2

Vili vormer, Piter hiter, Kok sok, Vudi hudi samo su neki od naziva za jednu te istu stvar. Ili po srpskom - nakurnjak! Ovaj intimni odevni predmet za gospodu ima samo jednu funkciju, da muškost zaštiti od zime. Stoga, nije ni čudo da se nakurnjaka svi sete kad počne hladnije vreme. A Jelena Antonijević rešila je da na njima i zaradi, jer svima zaigra brk kad vide šta se prodaje, a i luckast naziv proizvoda.

Nakurnjaci ponovo u modi: Srbi najviše kupuju univerzalnu veličinu (FOTO)

- Na ideju sam došla pre nekoliko godina kada sam gledala emisiju "Sasvim prirodno" Jovana Memedovića, gde je on u emisiji probao nakurnjak, pričao čemu su služili i ko ih je nosio. Odmah mi je palo na pamet kako bi baš bila fora da ih heklam. Kada sam počela da ih heklam nije mi padalo na pamet da bi to neko nosio već da bi to baš bila dobra fora pokloniti nekom - priča Jelena Antonijević iz Stare Pazove.

Nakurnjak za Supermene, Foto: privatna arhiva

U početku je, kaže, heklala nakurnjake samo kao poklon nekom za rođendan.

- Videla sam da su ljudi baš pozitivno reagovali i svima je to bila super fora. Prošle godine sam odlučila da napravim stranicu na Fejsbuku i da pokušam da ih prodajem. I tako je sve krenulo - priča Jelena.

Ima ih u raznim oblicima i bojama, a veličine su - univerzalne. A ako vas interesuje ima li specijalnih zahteva, pa, nije da nema.

Nakurnjak za vrednice, Foto: privatna arhiva

- Uglavnom radim po porudžbini, pa kupac nekad sam zahteva da bude veći ili manji - navodi ona.

Jelena kaže da se, za sada, nakurnjacima bavi iz hobija. Kaže ne živi od heklanja, ali joj je to cilj, da hobi pretvori u posao. Porudžina ima samo u zimskom periodu i to najviše oko Nove godine. Komentari su razni, uglavnom je sve pozitivno, a ima i onih koji se pitaju ko će to da nosi.

Jelena Antonijević, Foto: privatna arhiva

Njene mušterije su uglavnom devojke i žene koje hoće da nasmeju svoje muškarce originalnim poklonom. Ali, Jelena ne hekla samo nakurnjake, svašta je do sada probala, kapice za bebe, patofnice, čak i kupaće kostime i topove, ali to se, objašnjava, slabo prodavalo.

Kada je u pitanju istorijat nakurnjaka nailazimo na podatak da su nakurnjaci deo odeće muškaraca i to prvenstveno onih iz bosanskih planina, a više ili manje su poznati na celom dinaridskom prostoru.

DIRLIKANJE?

Ne zna se tačno kad su "ušli u modu", ali u Bosni kažu da su stariji nego stećci. Ovaj komad odeće se nosio kao sasvim običan i normalan odevni predmet, a imao je samo jedan zadatak, zaštitu "muškosti" od zime. Nekad su se prodavali uz slogan "čizma glavu čuva, al' nakurnjak celu familiju". Postupak uzimanja mere za nakurnjak se zvao dirlikanje.

Vedži nakurnjak, Foto: privatna arhiva

Nekada su ga devojke vredno plele, po jedan, obavezno od čiste runske vune i nosile u miraz sa ostalom opremom, toga će se sigurno sećati nečije bake ili prabake, navodi se na portalu infocentrala.rs.

Neke su plele uzduž, neke popreko, plele, a nisu znale koliki treba, šare su izvodile kao ćilim vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala, što nije nimalo jednostavan posao.

Za ljubitelje crtaća, minions nakurnjak, Foto: privatna arhiva

PLETU NAKURNJAKE KAD BI DA SE UDAJU

U knjizi Dajane Kostić piše da su devojke pred udaju plele nakurnjake i tako nagoveštavale majci da žele da se udaju. Majka bi odmah razgovarala sa ocem da se pronađe mladoženja. Ovu priču potvrđuju i potomci starih čobana iz resavskog kraja, tvrdeći da je priča istinita.

Iako je to danas za mlade tabu tema, za stare čobane bio je spas od hladnog vetra koji je šibao planinom.

VIDEO: Devojka u ogromnom penisu, nemoguće?

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA