≫ 

Četvrtina Srba nikada nije koristila internet, ali to nije najgore: Poražavajući podaci o informatičkoj pismenosti

Uređaj koji se najčešće koristi za pristup internetu je mobilni telefon sa 83,7 posto

  • 4

U Srbiji 72,9 posto domaćinstava poseduje internet priključak, a to je u odnosu na prethodnu godinu za 4,9 posto više, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

Istraživanja su sprovedena po metodologiji Evrostata, a kada je reč o domaćinstvima i pojedincima, obuhvaćena su domaćinstva s najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine života, kao i pojedinci iste starosne dobi.

Zastupljenost računara u domaćinstvima je 72,1 posto, što predstavlja povećanje od 4 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče internet konekcije – 67,5 posto korisnika internetu pristupa putem mobilnih uređaja (telefon ili tablet) i to je najzastupljeniji tip konekcije koji, u odnosu na prethodnu godinu, beleži porast od 13,9 posto; druga po zastupljenosti je ADSL konekcija koju upotrebljava 51,2 posto korisnika. Širokopojasnu internet konekciju poseduje 72,5 posto domaćinstava u Srbiji, navode u RZS.

Foto: Pixabay.com

U poslednja 3 meseca računar je koristilo 70,7 posto lica, što čini povećanje od 3 odsto u odnosu na 2017. godinu. Istraživanje je pokazalo da je internet koristilo 73,4 posto lica, dok ga 24,2 posto lica nikada nije koristilo.  Uređaj koji se najčešće koristi za pristup internetu je mobilni telefon sa 83,7 posto, slede personalni računar sa 59,8 posto i laptop sa 45,3 posto. Kupovinu ili poručivanje robe putem interneta, u poslednja tri meseca, obavljalo je 30,9 posto korisnika interneta.

Za potrebe poslovanja, internet koristi 99,8 posto preduzeća, dok veb-sajt poseduje njih 82,6 posto. Tokom 2017. godine 41,9 posto preduzeća naručivalo je proizvode ili usluge putem interneta, dok je porudžbine putem interneta primalo 26,3 posto preduzeća. Društvene mreže su sve prisutnije u poslovanju, a u prilog tome govore rezultati istraživanja koji pokazuju da je neku od društvenih mreža za potrebe poslovanja koristilo 39,7 posto preduzeća.

Prema metodologiji Evrostata, obuhvaćena su preduzeća sa 10 i više zaposlenih iz sledećih delatnosti poslovanja: prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na veliko i malo, saobraćaj i skladištenje, poslovanje nekretninama, stručne, naučne i tehničke delatnosti, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i vodom, upravljanje otpadnim vodama, usluge smeštaja i ishrane, informisanje i komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, popravke kompjutera.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    29. septembar 2018 | 11:07

    eto srece da niko ne koristi

  • Se

    29. septembar 2018 | 10:53

    Nista cudno za zaostalu naciju kao nasu

  • Понтијак

    30. septembar 2018 | 01:04

    Није никакво изнађење ми смо земља старих, право је чудо што га и оволико користимо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA