≫ 

Otvoren "srpski Alkatraz" u Pančevu: U novom zatvoru će biti smešteno 500 robijaša, a prvi će u ćelije ući već ovog meseca

U toku je prijem zaposlenih kojih će biti ukupno 270, od toga 170 novozaposlenih

  • 7

Novi Kazneno-popravni zavod, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji otvoren je danas u Pančevu. U njemu će biti smešteno 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Novi pančevački zatvor otvorila je ministarka pravde Nela Kuburović, a otvaranju su prisustvovali v.d. direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel, kao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio.

Ušli smo prvi u najnoviji srpski Alkatraz: Liči na Pentagon, tamo će robijati okoreli kriminalci, a pobeći je nemoguće (FOTO) (VIDEO)

Zatvor je građen dve godine, u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila i može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije, a smeštaj zatvorenika će početi u toku ovog meseca.

Zatvor je građen dve godine, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je tom prilikom da Ministarstvo poslednjih nekoliko godina radi na smanjenju opterećenja u kazneno popravnim zavodima, pre svega ispunjavajući međunarodne i evropske standarde za smeštaj osumnjičenih lica i lica koja se nalaze u pritvoru.

Zatvor spolja, Foto: Marko Jovanović

- Poslednjih pet godina smo popravili svoj položaj. U Izveštaju Saveta Evrope iz 2012. godine smo bili na poslednjem mestu, sa 156 osuđenih na 100 slobodnih mesta, a danas je ta situacija znatno bolja sa 106 osuđenih na 100 slobodnih mesta - precizirala je Kuburović i dodala da se Srbija sada nalazi u boljoj situaciji po tom pitanju od nekih država Evropske unije, kao što su Mađarska, Belgija ili Francuska.

Zatvor u Pančevu, Foto: Marko Jovanović

Ona je najavila da će i u narednom periodu Ministarstvo pravde nastaviti da radi na unapređenju smeštajnih kapaciteta.

Ovaj zatvor je, kako je napomenula, sagrađen uz pomoć kredita Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 18 miliona evra, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.

Soba za zatvorenike, Foto: Marko Jovanović

Istakla je da je zatvor opremljen nameštajem koji prave "stanari" zatvora u Požarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice...) a koji su prethodno prošli stručnu obuku za rad u metalskim i drvnim pogonima u pomenutim zatvorima.

U toku je prijem zaposlenih kojih će biti ukupno 270, od toga 170 novozaposlenih, napomenula je Kuburović i dodala da će do kraja godine zatvor biti biti u potpunosti funkcionalan.

Kupatilo, Foto: Marko Jovanović

- U toku ovog meseca izvršiće se premeštaj osuđenih lica i zaposlenih iz Okružnog zatvora u Pančevu. Danas smo imali (Okružni zatvor u Pančevu) zatvor koji je bio u pešačkoj zoni u samom centru grada, a sada se on izmešta. Ta zgrada će biti dodeljenja gradu Pančevu na korišćenje - naglasila je ministarka.

Bračni krevet, Foto: Marko Jovanović

Ovaj Kazneno-popravni zavod sastoji se od 10 zgrada - dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija, a prostire se na površini od 24.000 kvadrata. Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za nadzor.

U zatvoru će biti 500 zatvorenika, Foto: Marko Jovanović

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mak

    1. oktobar 2018 | 15:06

    Sramota imaju teretanu,pekaru...a bolnice nam se raspadaju...

  • Dusanka

    1. oktobar 2018 | 15:01

    Da li ste obisli i videli kako izgledaju bolnice u Srbiji?! Mozda u normalnim drzavama prvo se obnavljaju i grade savremene bolnice, gde lezi bolestan narod. Kod nas se prave savremeni zatvori za ubice i kriminalce, sportski tereni a bolesnici nemaju krevete, carsave, cebad, bez grejanja. Pa ko je ovde zatvorenik?! Izgleda vise se postuje kriminalac od postenog bolesnog coveka. Sram ih bilo

  • miki

    1. oktobar 2018 | 16:41

    Treba im narediti tamo da rade,odvesti ih u polja pa motiku u ruke,mozda bi i bilo nesto od njih,a ovako posle teretana,klope,lezanja,izadju veci monstrumi nego kad su uhapseni,drzavo opametite se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA