Baka Grozda ima 100 godina i 37 unučadi i praunučadi: Rano je ostala bez oca i muža, ali je s potomcima našla spokoj (FOTO)

Baka čita, plete i veze bez naočara

  • 3

Grozda Stančić je krepka stogodišnjakinja. Iako iza sebe ima više od veka teškog životnog bremena, ne koristi naočare i još uvek sama priprema ogrev za zimu. Pohvalila se da je dočekala 37 unučadi i praunučadi.

Baka Stana ima 100 punih godina: Ona čita, hekla i plete. Ima devetoro dece, 19 unuka i 20 praunuka (FOTO) (VIDEO)

Datum rođenja baka Grozde poklapa se sa krajem Prvog svetskog rata. Sa sedam godina ostala je bez oca. Dobro se udala, kako kaže, ali je u tom periodu zemlju zadesio i Drugi svetski rat.

Baka Grozda ima sto godina Foto: Printscreen/RTS

- Na nesreću moju, četiri meseca bila sam s čovekom pa pet godina otišao u rat i nije se vratio. To je sve bilo teško preživeti. Ali, preživelo se. Bivalo je svečega. U sto godina ne može čovek da ti kaže šta sam sve preživela. Tu je bilo i zla i dobra i lepote i ružnoće. Ko je živeo sto godina dobro ili sto godina teško? Ne može - kaže Grozda Stančić.

Ćerke i unučad je često obilaze, međutim, sve kućne poslove obavlja sama. Čita, plete i veze bez naočara. Kuća, ukrašena vezenim i pletenim stvarima pa se njene rukotvorine nalaze u gotovo svakom ćošku.

Baka Grozda obavlja sama kućne poslove Foto: Printscreen/RTS

- Nisi video šta ja imam. I nećete videti. Koliko ja imam ovde, toliko sam dala mojoj deci. Sve sam svojom rukom radila. Sama. Niko mi to nije pomogao - navodi baka Grozda.

Iako gotovo svi potomci imaju automobile, Baka Grozda više voli da prošeta do prodavnice. Iskoristi tada priliku da se, kaže, popriča sa komšilukom i poznanicima.

Kao mlađa, znala je pešice i do 30 kilometara udaljenog Kopaonika i nazad za manje od dana. Izuzetno je vedrog duha pa ćemo prećutati njen odgovor na želje da doživi i 110 godinu.

(Telegraf.rs /RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    2. oktobar 2018 | 09:43

    Živa bila bako

  • Darinka Petrušić

    2. oktobar 2018 | 09:53

    I ostale želje nek'dragi Bog da pa da ti se ispune..... Živjela ti nama i više od 110 godina......

  • ana

    2. oktobar 2018 | 10:19

    Budi nam zdrava jos puno godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA