≫ 

Suze srpskih starica bole kao oštrica noža: Ilinka (87) i Borka (82) su jedine povratnice u Grapcu i nemilosrdno ih maltretiraju (FOTO)

Ilinka Nešić je noćas umalo opljačkana. U kući je na delu zatekla lopove koji su se razbežali nakon njenog zapomaganja

  • 3

Jedina želja Ilinke Nešić (87) i Borke Konić (82) je da umru u Grapcu, gde su provele ceo život. Pod stare dane i u nemaštini, međutim, trpe mnogo. Ilinka se poslednji put noćas isprepadala kada je zatekla pljačkaše u svom domu.

Dosad su preživele više napada, ali oko ponoći, lopovi su razbili baka Ilinkina vrata, koja se našla sa njima oči u oči.

Teror nad Srbima na Kosovu se nastavlja: Obijene i opljačkane kuće povratnika u selu Grabac

- Počela je da zapomaže. Dozivala je komšnicu Borku i lopovi su pobegli. U međuvremenu, lopovi su opljačkali 15 kuća u selu, nosili šporete i šta su stigli. Te kuće već su pljačkane, demolirane i paljene - priča  predsednik Privremenog opštinskog organa Kline Božidar Šarković Šarković za "Telegraf".

U kuću baka Borke nisu provaljivali jer je bila osvetljena.

Odanost rodnom kraju spakovala je kofere dve starice i zaputila ih sa prvim Srbima povratnicima na Kosovo i Metohiju. U svom selu u opštini Klina, na kraju, ostale su same.

Razbojnici koriste priliku da opljačkaju Ilinku i Borku kad odu d lekara. Čak im i kafu odnesu Foto: Kancelarija za KiM

- Vratile su se među prvima, 2002. ili 2003. godine. Napravljeno je 28 kuća za povratnike, ali tu su samo te dve bake u najtežim uslovima. Često bez struje, vode, doktora i slično - nastavlja Šarčević.

I od sirotinje, koja preživljava sa sve ukupno 11.000 mesečno nemilosrdno se krade. Uzimaju im čak i najosnovnije, po ko zna koji put.

- Tokom njihove posete lekaru upadnu im u kuću i pokradu kafu i sitne stvari. One su vrlo inače veoma jake bake. Svakodnevno odlaze iz kuće, skupljaju sitno granje za potpalu i donose vodu sa bunara. Pokretne su, ali stare - opisuje ukratko Šarčević.

Žive teško i skromno. Daleko su od porodica, dece u Beogradu i Kragujevcu, prepuštene tuđoj milosti. Ali, nemoguće ih je oterati, zaključuje on.

KANCELARIJA ZA KIM OSUĐUJE NAPADE

"Ovaj bezočni napad na srpsku imovinu treba posmatrati u svetlu višenedeljne kampanje zastrašivanja Srba južno od Ibra, i neophodno je da se sa tom praksom smesta prestane kako osetljiva bezbednosna situacija u pokrajini ne bi bila narušena", navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosov i Metohiju.

Najoštrije je osuđujeno "neodgovorno ugrožavanje bezbednosti Srba u povratničkim sredinama, i zahtevano od međunarodne zajednice da ne žmuri pred činjenicom da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno na meti napada ekstremista koji prerušeni u provalnike seju strah u enklavama južno od Ibra kradući stoku i provaljujući u kuće."

VIDEO: Vučićevi domaćini: Važno nam je da ostanemo na Kosovu

(M. Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • duša

    2. oktobar 2018 | 18:37

    Šta više ćuti Srbija šiptarima .

  • Лицемер

    2. oktobar 2018 | 20:15

    Увек су нападали из мрака, нејач. Полицију и Војску су напали уз подршку НАТО-а

  • Лицемер

    2. oktobar 2018 | 20:14

    Јунаци, увек су нападали из мрака, нејач.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA