≫ 

Pre 13 godina prvi je upozorio šta se radi u Hitnoj pomoći. Danas je dočekao svoj trenutak

Dr Josifovski je tvrdio da lekari Hitne pomoći namerno puštaju da pacijenti umru kako bi uzeli proviziju od 300 evra

  • 22

Doktor Borko Josifovski pre 13 godina je ukazao javnosti na kriminalne grupe u okviru Hitne pomoći koje su, čekajući smrt pacijenata, profitirale od morbidne saradnje sa pogrebnim preduzećima. Danas je dobio je presudu suda kojom se utvrđuje da mu je nečinjenje i odugovlačenje brojnih državnih organa nanelo ozbiljnu štetu.

Njegovo istupanje u javnost protumačeno je kao laž i kleveta, dobio je otkaz i poslednjih deset godina pokušava da ostvari pravdu na sudu. Kako se ni slučaj njegovog otkaza, ni optužba na račun lekara nisu pomakli čitavu deceniju, a njemu je za to vreme pričinjena ozbiljna šteta, Viši sud u Beogradu presudio je u njegovu korist i osudio za nečinjenje i odugovlačenje Ministarstvo zdravlja, Agenciju za borbu protiv korupcije, MUP, Prvo osnovno javno tužilaštvo i Više javno tužilaštvo.

MONSTRUOZNO: Lekari Hitne pomoći puštaju bolesnike da umru da bi dobili proviziju od pogrebnika?!

Dr Josifovski je sa mesta direktora Hitne pomoći tvrdio da lekari ove ustanove namerno puštaju da pacijenti umru kako bi uzeli proviziju od 300 evra od pogrebnog preduzeća kome dojave smrt i koje prvo stigne do porodice preminulog.

On je tvrdio da lekari Hitne uzimaju pare od pogrebnika i puštaju pacijente da umru, Foto-ilustracija: Telegraf

Po prijavama koje je dobio od pacijenata uočio je da pojedini dispečeri pozive prvog stepena hitnosti, a to su umirući pacijenti, usmeravaju na određene lekare, bez obzira koliko su udaljeni od mesta gde treba intervenisati.

Dr Borko Josifovski, Printskrin: rtv.rs

U tim situacijama lekarima je trebalo više vremena da stignu na intervenciju, nisu vršili reanimaciju i konstatovali su smrtni slučaj mnogo češće nego druge lekarske ekipe, tvrdio je on.

On je rekao da ima informacije da su do porodica koje su zvale Hitnu dolazili predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge. Adrese porodica pokojnika su saznavali od lekara Hitne pomoći koji su od pogrebnika zauzvrat primali novčanu naknadu.

Optužio je lekare da imaju dogovor sa pogrebnim preduzećima, Foto: Marko Todorović

Već sledeće godine Josifovski je razrešen dužnosti direktora uz obrazloženje da je narušio ugled navedene ustanove iznošenjem neproverenih informacija o nesavesnom radu svojih kolega i izazvao uznemirenje javnog mnjenja.

Bio je na neplaćenom odsustvu godinu dana i za to vreme se priključio Humanitarnoj organizaciji koja je radila na ratnom području u Sudanu, a po povratku u zemlju, u Hitnoj pomoći je raspoređen da daje medicinske savete putem telefona pacijentima koji se javljaju za savete. Nakon mesec dana, u oktobru 2008. godine saopšteno mu je da su se stekli uslovi za prestanak radnog odnosa.

- Sud je utvrdio je da je ovakvim nečinjenjem državnih organa tužiocu, naneta šteta, dovodeći ga u neprekidno stanje neizvesnosti i neodgovaranja u kojoj postoji nedostatak informacija ili čak namerno skrivanje. Ovakvim stavom navedenih državnih organa, tuženi su povredili pravo tužioca na slobodu misli i izražavanja koje je zagarantovano Ustavom RS kao jedno od ljudskih prava i čl. 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - stoji u obrazloženju Višeg suda u Beogradu.

VIDEO: Kakav bezobrazluk i bahatost! Mladić razbijao kola Hitne pomoći

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    3. oktobar 2018 | 18:54

    Da čovek ne poveruje kakvi se monstrumi kriju iza pojedinih u belim mantilima.

  • Tt

    3. oktobar 2018 | 21:06

    I hoce li neko odgovarati iz tadasnjeg Ministarstva zdravlja, Tuzilastva, MUPs, Abemcije za borbu protiv korupcije?

  • Oki

    3. oktobar 2018 | 20:56

    Sve što je čovek rekao nije pogrešio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA