Mađari su otkinuli glavu na spomeniku kralju Petru u Bečeju, a autor se ubio nabivši sebi četku za WC u usta

Sutra se Bečejci odužuju i otkrivaju obnovljen spomenik kralju Petru I Karađorđeviću u centru grada

  • 0

Bečejci će sutra, negujući srpsku tradiciju, otkriti obnovljeni spomenik kralju Petru I Karađorđeviću koji je decenijama bio skrivan od komunista i mađarskih nacista.

Otkrivanju spomenika prisustvovaće i akademik Matija Bećković.

Na spomenik je vraćena glava kralja Petra koju su Mađari uništili Foto: Nemanja Karapandžić za Telegraf.rs

Na ovaj način Bečejci se odužuju kralju Petru I Karađorđeviću, vraćajući njegov spomenik na centralnom trgu u ovom gradu gde je postavljen između dva svetska rata. Sudbina ovog spomenika, neverovatno se prepliće sa sudbinom i srpskog naroda. Godinama je bio simbol grada, da bi ga Mađarski nacisti oskrnavili, otkinuvši mu glavu.

Nekolicina starih Bečejaca, sklonila je spomenik na sigurno mesto, kako bi ga sačuvali od uništenja. Mađari su na mestu tadašnjeg spomenika podigli obelisk sa imenima poginulih u Prvom svetskom ratu koji su se borili protiv Srbije. Dolaskom komunista tokom četrdesetih godina prošlog veka u Bečej, obelisk je srušen, ali spomenik kralju Petru, poznatom čika Peri, nikada nije više vraćen na svoje mesto.

Kralj Petar I na terasi. Foto: Kuća kralja Petra I

Autor spomenika Milan Nedeljković, kao Nedićevac, i rojalista, biva kažnjen od strane komunista i bačen u zatvor. Ne mogavši da izdrži torturu i da je izdajnik ubija se u zatvoru - nabio se je sebi četku za WC u usta dok se nije ugušio.

(I. Č./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA