≫ 

Aleksandra je imala tumor od 25 kilograma koji niko nije smeo da izvadi: Lekari sa VMA su je operisali 6 sati i spasili joj život

Tim od pet vrhunskih stručnjaka napravio je čudo

  • 11

Nakon višesatne, iscrpljujuće i visokorizične operacije, hirurzi Vojnomedicinske akademije uspešno su uklonili tumor težak 25 kilograma pacijentkinji Aleksandri Jevtić (47) iz Trstenika.

Tim od pet vrhunskih stručnjaka: abdomenalni, grudni, vaskularni i plastični hirurga, kao i anesteziolog ove ustanove juče su od ranih jutarnjih sati davali sve od sebe da u hirurškoj sali VMA učine nešto što niko do sada nije smeo, saznaje "Blic".

Proveli smo dan sa tihim herojem Srbije, doktorom koji je bebi staroj 10 dana presadio rožnjače: Svakodnevno prosečno uradi 12 operacija (FOTO) (VIDEO)

Oni su i pored sveg rizika odlučno ušli u borbu sa malignim tumorom teškim čak 25 kilograma, koji je Aleksandri zahvatio čitav abdomen i u nešto manjoj meri grudni koš, neizdrživo pritiskao sve organe u telu, da bi je na kraju prikovao za invalidska kolica.

Operacija je trajala 8 sati Foto: Promo

Nakon jučerašnje operacije koja je trajala nešto više od šest sati, Aleksandra je smeštena u hirurškoj intenzivnoj nezi i nalazi se pod stalnim nadzorom.

Aleksandrina sestra Katarina i dalje oprezno priča o čudu koje je zadesilo njihovu porodicu.

- Hodam, ali ne dodirujem zemlju, kao da lebdim. Uplašena sam i dalje, ali doktori su nam rekli da je operacija prošla kako treba, da je tumor izvađen. Morali su i još neke organe da joj izvade, ali to je sve po protokolu, kako je i trebalo da bude - jedva je rekla od šoka Katarina.

A Aleksandri su, osim tumora, izvađeni i desni bubreg, deo creva, i nekoliko rebara, a sve u cilju da bi se njen organizam što bolje očistio od potencijalnih klica ovog malignog tumora.

Niko se osim hirurga sa VMA nije se usudio na ovaj poduhvat Foto: Promo

- Rečeno mi je da mora da određeno vreme bude u šok-sobi, kako bi joj se organizam dovoljno oporavio. Ma, neka je i pet dana tamo ako treba, samo neka se lepo rehabilituje. Ipak je u pitanju užasno komplikovan zahvat, njeno telo je izmučeno. Ekipa oko nje je izuzetna, rade joj analize na 15 minuta, sve je kako treba - kaže Katarina za "Blic".

Aleksandru su, nastavlja ona, doktori u hiruršku salu uveli oko osam sati ujutru, da bi joj se, sa ohrabrujućim vestima, javili nešto posle 14 časova.

Podsetimo, pred slučajem Aleksandre Jevtić, koja se sedam godina leči od jednog tipa sarkoma, malignog tumora, koji joj je zahvatio čitav abdomen i u nešto manjoj meri grudni koš, uzmakli su mnogi. Kucala je na vrata klinika u Srbiji, Nemačkoj, Americi, Austriji, Italiji... No, niko nije uspeo da joj pomogne.

Aleksandra se oporavlja Foto: Pixabay.com

Kada su im tokom poslednjeg pokušaja da nađu odgovarajuću kliniku u Beču rekli da ne mogu da operišu Aleksandru, pomislili su da je to to i da za nju nema rešenja.

Porodica Jevtić je stupila u kontakt sa prof.  dr Bratislavom Trifunovićem, abdomenalnim hirurgom sa VMA, koji je u tom trenutku izvadio ogroman tumor iz stomaka. On je bio spreman da ode u Beč i tamo uradi operaciju. Međutim, s obzirom na to da plastični hirurzi te klinike nisu želeli da je operišu, donesena je odluka da Aleksandra dođe na VMA.

Kako kaže Katarina, Aleksandrina sestra, cela porodica je uz nju i veruju u dobre rezultate operacije.

- Šta je sve prošla, jaka je ona... U svakom slučaju, niko osim doktora sa VMA nije se ohrabrio da uradi ovako nešto. Šta god da se desi, njima ide neizmerna zahvalnost. Ova operacija je bila Aleksandrina poslednja šansa, ona je dotakla maksimum svoje energije koju je mogla da iskoristi. Veče pred operaciju smo sišli na kafu, sedela je u kolicima 20 minuta i nakon toga nas zamolila da je vratimo u bolnički krevet jer nije mogla više da izdrži bolove - priseća se Katarina.

VIDEO: Ovoj 12-godišnjakinji odstranjeno je 3.5kg kose iz stomaka

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    10. oktobar 2018 | 20:39

    LJUDI pa vi ste iznad, iznad svega, vi ste carobnjaci. Neka vas sreca prati.

  • PETAR 1

    10. oktobar 2018 | 17:39

    Postovani, svaka Vama cast, narod Srbije ume da ceni i postuje Vas rad.

  • Ana

    10. oktobar 2018 | 18:20

    Svaka cast , njih treba ceniti stvarno. Aleksandri brz oporavak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA