Smrtna kazna u Srbiji je ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena 1992. godine: Šta danas mislimo o njenom vraćanju, a šta svet?

Smrtna kazna uživa najveću podršku u Vojvodini (78 %) i centralnoj Srbiji (70 %), a najmanju u Beogradu (61 %)

  • 13

Većina država u svetu, na Dan borbe protiv smrtne kazne, zajedno sa organizacijama i pojedincima širom sveta, potvrđuje svoju opredeljenost za ukidanje smrtne kazne u zemljama u kojima ona još postoji i svoju odlučnost da ne dopusti njeno ponovno uvođenje tamo gde je ukinuta. Svetski dan borbe protiv smrtne kazne obeležava se 10. oktobra, a u zemljama Evropske unije i kao Evropski dan borbe protiv smrtne kazne.

"Jednom rukom davio sam jednu, a drugom drugu devojčicu": Ovako je izgledalo suđenje monstrumu iz Pančeva 1926. godine

Smrtna kazna u Srbiji je ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena 1992. godine. Ujedinjene nacije su još 1966. godine preporučile ukidanje smrtne kazne, a godine koje su usledile, obeležene su jačanjem međunarodnog pokreta koji se bori protiv takvog kažnjavanja ljudi, pa se sve više zemalja odlučuje za njeno ukidanje.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja, Printskrin:smrtnakazna.rs

Istraživanje javnog mnenja naručeno povodom Svetskog i Evropskog dana protiv smrtne kazne pokazalo je blag porast podrške smrtnoj kazni u odnosu na prošlu godinu: od 54% na 56%, podacu su sa portala smrtnakazna.rs. S druge strane, procenat ispitanika koji su protiv smrtne kazne nije se povećao i iznosi 24, kao i prošle godine. Broj neodlučnih je smanjen sa 22 na 20%. Ako se izuzmu neodlučni, 70% ispitanika je za smrtnu kaznu, a 30% protiv nje.

Nastavlja se tendencija rasta podrške smrtnoj kazni, započeta 2013. godine. Kao i obično, žene su češće protiv smrtne kazne nego muškarci. I ove godine su mladi mnogo češće protiv smrtne kazne nego stariji. Protiv smrtne kazne je 45 % mlađih od 30 godina, a samo 26 % starijih.

70 odsto ispitanika je za smrtnu kaznu, Printskrin:smrtnakazna.rs

Gradsko stanovništvo je nešto češće protiv smrtne kazne nego seosko. Smrtna kazna uživa najveću podršku u Vojvodini (78 %) i centralnoj Srbiji (70 %), a najmanju u Beogradu (61 %). Otpor prema smrtnoj kazni raste naporedo s nivoom obrazovanja.

Ispitanici s nižim stepenom obrazovanja češće podržavaju smrtnu kaznu, a oni sa višim joj se češće protive.

Odrubljivanje glave, Printskrin: LiveLeak/Theodore Shoebat

U svetu se koristi nekoliko načina za izvršenje smrtne kazne: odrubljivanje glave (u Saudijskoj Arabiji), vešanje (Avganistan, Bangladeš, Egipat, Iran, Irak, Japan, Jordan, Kuvajt, Malezija, Palestina, Pakistan, Singapor, Južni Sudan), smrtonosna injekcija (Kina, SAD, Vijetnam), streljanjem (Bahrein, Belorusija, Kina, Severna Koreja, Palestina, Saudijska Arabija, Somalija, UAE, Jemen).

Za prošlu godinu ne postoje izveštaji da je nad nekim izvršena smrtna kazna kamenovanjem.

Anketu („face-to-face“ istraživanje javnog mnjenja – omnibus) je sproveo Ipsos Strategic Marketing po istoj metodologiji kao i u prethodnih osam godina, na nacionalnom reprezentativnom uzorku, troetapni slučajan reprezentativni stratifikovani uzorak) od 19. do 28. septembra 2018. Broj ispitanika u realizovanom uzorku bio je 1035.

VIDEO: Nad Ivaninim ubicom izvršena je POSLEDNJA SMRTNA KAZNA

(Telegraf.rs/ J.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Za

    11. oktobar 2018 | 19:12

    Smrtna kazna,nego sta !!! Pogotovo za pedofile i ubica dece ! El stolica za takve .

  • Лицемер

    11. oktobar 2018 | 18:32

    Смртна казна је Богом дана!

  • Lili

    11. oktobar 2018 | 20:22

    Ja sam za smrtnu kaznu za pedofile i seksualne manijake!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA