≫ 

Pale njive, pa bukte požari po celoj Srbiji: Vatra se približava kućama oko Jagodine i Požarevca, stihija zahvatila i deo od Makiša do Ostružnice (FOTO) (VIDEO)

Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom na njivama, traje nekoliko dana, a ne pomažu ni apeli poljoprivrednih stručnjaka i vatrogasaca, da se ostaci žitarica ne pale

  • 14

Zbog paljenja ostataka obranog kukuruza, vatra rasplamsana vetrom, zahvatila je večeras velike površine njiva, između Kočinog Sela i Ribara, na levoj obali Velike Morave kod Jagodine.

Vatra je na oko 150 metara od autoputa Beograd - Niš i prvih kuća, a njive su u gustom dimu.

>>> Horor u Vojvodini: Osam pasa izgorelo u jezivom požaru u Ugrinovcima, jedan uginuo od opekotina u Rumi

Vatrogasne ekipe gase požar, ali zbog vetra i velikih površina zahvaćenih vatrom ne stižu da ga ugase, jer dok na jednom mestu ugase, na drugom ponovo izbije vatra.

Vatrogasne ekipe gase požar, ali zbog vetra i velikih površina zahvaćenih vatrom ne stižu da ga ugase - Foto-ilustracija: MUP Srbije

Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom na njivama, traje nekoliko dana, a ne pomažu ni apeli poljoprivrednih stručnjaka i vatrogasaca, da se ostaci žitarica ne pale.

- Ne pomažu ni kazne, koje nisu male -saopštila je Policijska uprava u Jagodini.

GORI OD MAKIŠA DO OSTRUŽNICE

Na velikom delu obradive površine koja se prostire od Obrenovačkog puta ka Savi, na Čukarici, izbio je veliki požar, potvrdila je vatrogasna služba.

- Za sada znamo da se radi o velikoj površini, ali nemamo detaljnijih informacija jer su naše ekipe i dalje na terenu - rekli su vatrogasci.

O ovom požaru stigla je i potvrda iz MUP-a, gde kažu da je za sada poznato da gori nisko rastinje i trava, te da vatrogasne ekipe intenzivno rade na sanaciji požara.

Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom na njivama, traje nekoliko dana - Foto-ilustracija: Marko Todorović

Na incident su skrenuli pažnju i korisnici društvenih mreža, upozoravajući da vetar koji tokom celog dana duva dodatno pogoršava situaciju.

- Gore njive od Obrenovačkog puta prema Savi. Od pre Makiša, sve do Ostružnice. Tri policijska vozila i dva vatrogasna. Vatra je sve do puta, blizu semafora. Vetar nosi dim ka reci - napisao je jedan korisnik na svom Tviter nalogu.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije požara koji je navodno buknuo u delu naselja prema Kumodražu, u naselju Vojvode Vlahović, ali iz vatrogasne službe kažu da nisu dobili poziv sa te lokacije.

MUP takođe navodi da nema potvrde o požaru u tom naselju, ali ističu da jeste gorelo nisko rastinje u Jajincima, gde je požar ugašen nešto posle 18 sati.

GORELO I KOD ELEMIRA

Na potezu Jegmeč, na Tisi kod Elemira, danas je izbio požar, a vatrogasne jedinice borile su se sa vatrenom stihijom koja je pretila da zahvati obližnje vikendice, prenosi portal Zrenjaninski.com.

Za sada je nepoznato šta je uzrok požara. Moguće je da se vatra otrgla kontroli prilikom paljenja strništa na njivama. Istraga je u toku.

Večeras je izbio požar i na petlji Požarevac-Veliko Gradište u blizini raskrsnice za Požarevac, prema novom groblju, a u neposrednoj blizini se nalazi i železnička pruga, prenosi portal Urbancityradio.org.

Požar je, kako se nezvanično saznaje, nastao paljenjem žetvenih ostataka na njivama, a jaka košava doprinosi brzom širenju požara.

POŽARI NISU ZAOBIŠLI NI REPUBLIKU SRPSKU

I na području Bijeljine večeras je buknuo požar, nakon što je nesavesni ratar zapalio strnjiku na njivi.

Usled vetra, vatra se proširila i preti da se domogne kuća.

- Evo ljudi moji. Zapalio njivu i ne pazi - rekao je momak dok je snimao vatru koja je izašla van okvira njive, dodajući da je pozvao vatrogasce da reaguju.

I tokom jučerašnjeg dana vatrogasne ekipe iz Beograda imale su posla na području Sremčice, gde je izgorela čitava njiva.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije užasa koji je ostao nakon vatre, a korisnici su naveli da je samo pukom srećom izbegnuta tragediija, jer se u neposrednoj blizini njive nalazi i benzinska pumpa.

(Telegraf.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tajci

    14. oktobar 2018 | 21:10

    Da sam VLAST a NISAM ja bi ih tako novcano kaznila da nece smeti vise upaljac ili sibicu da uzmu i ruke.

  • Gradjanin drugog reda

    14. oktobar 2018 | 20:54

    Dim od požara i magla su napravile onaj pokolj na autoputu, pre neki dan! Zašto nadležni ne pišu kazne seljacima koji pale njive?

  • Niki

    14. oktobar 2018 | 21:28

    Posto ne pomazu novcane kazne,kako kazete pa onda lepo u zatvor!!!Ugrozavaju toliko zivota i dovode dto do saobracajnih nesreca,sto da igore silne kuce i zgrade i poslece mogu biti fatalne!Gospodu u zatvor!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA