≫ 

Ugroženo jedno od najlepših mesta u Srbiji: Vodostaj jezera Uvac opao za 20 metara, potpuno presušio na nekim mestima

Povukao se i do dva kilometra, situacija je alarmantna

  • 4

Vodostaj jezera Uvac opao za skoro dvadesetak metara, a jezero se na pojedinim mestima povuklo i dva kilometra zbog čega je ugrožena flora i fauna jednog od najlepših predela Srbije.

Ovo tvrdi grupa ljubitelja prirode i ribolovaca iz Sjenice koja je skrenula pažnju na katastrofalno stanje čuvene turističke tačke naše zemlje.

Kakav su to pakt Srbi sklopili sa prirodom? Svet razaraju zemljotresi, oluje i beštije, a nas kataklizma zaobilazi

Dugogodišnji ribolovac za  objašnjava da vodostaj Uvca konstantno opada skoro dva meseca, ali da je sada situacija postala alarmantna i da, kako ističe, količina vode u jezeru nije bila manja od njegovog formiranja.

- Nikada nije bilo ovako, uništiše nam jezero, ovo je ekološka katastrofa. Ugrožen je veliki broj autohtonih vrsta mladica glavatica, klena, skobalja i drugih riba, a da ne govorimo o pticama, gušterima, leptirima, koji obitavaju na ovom prostoru i zavise od jezera. Ako se nastavi ovako, u razgledanje čuvenih meandara i beloglavog supa će se ići biciklima, a ne brodićima - ne skriva ljutnju stariji ribolovac.

Još veće nezadovoljstvo kod njega i ostalih sagovornika, kako kažu, izazivaju i priče da se jezero, koje godišnje posete hiljade turista, prazni zbog "raznih sumnjivih transakcija tokom kupoprodaje struje između Srbije i Bosne i Hercegovine".

- Ovo nije bila sušna godina, bilo je dosta padavina i vode je imalo u izobilju za proizvodnju struje bez ovolikog ispuštanja, ali su u hidroelektranama, kako čujem, povećali proizvodnju i tom strujom se trguje između Srbije i Bosne. Državni organi bi to trebalo da ispitaju, da se proveri je li to tačno i da li neko trpa novac u svoj džep uništavajući životnu sredinu - ogorčen je jedan od žitelja sela Čedovo.

U Specijalnom rezervatu prirode Uvac kažu da se voda na tom delu jezera povlačila i ranijih godina, kao i da se to uglavnom dešavalo zbog suše ili povećanja proizvodnje struje u Drinsko-limskim elektranama.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    15. oktobar 2018 | 10:34

    Ako je drzava u pitanju to je veća mafija od mafije!!!

  • RICINUS

    15. oktobar 2018 | 08:38

    Prokletstvo

  • Crni

    15. oktobar 2018 | 07:19

    Ma neverujem da je tu neko nesto radio ili je zemlja suplja ili ima vise flore i faune pa popili vise vode....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA