≫ 

Milijardu evra u zdravstveni sistem! Vučić posle sastanka sa Brnabić najavio novi projekat i završetak stanova za bezbednjake do 2020. godine (FOTO) (VIDEO)

Sastanku je prisustvovalo više ministara, kao i šef BIA i gradonačelnici velikih gradova

  • 42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, povodom razvoja projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Sastanku, pored predsednika i premijerke, prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar finansija Siniša Mali, ministarka pravde Nela Kuburović, direktor BIA Bratislav Gašić, kao i gradonačelnici Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Makron, Putin i Van der Belen stižu u Beograd: Sa kojim zvaničnicima će se sve Vučić sastati do kraja godine? (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do 1. maja u sedam gradova Srbije krenuti izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Vučić je, u obraćanju medijima, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, rekao da se za subvencionisane stanove prijavilo upuno 23.423 pripadnika snaga bezbednosti, uključujući one koji nemaju adekvatan smeštaj.

Vučić u Predsedništvu - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prva faza predviđa 8.086 stambenih jedinica, čime se trećina prijavljenih lica zbrinjava, rekao je on.

- Već u narednih mesec dana krenućemo u izgradnju u Vranju i Nišu. Zatim slede Kraljevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica, pa Novi Sad i Beograd - objasnio je on.

Vučić je istakao da će do 1. maja u svih sedam gradova krenuti izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a sve bi trebalo da bude gotovo u 2020. godini.

Prema Vučićevim rečima, u Vranju će biti izgrađeno 486 stanova, u Nišu 2.400 stanova, Novom Sadu 2.051 stan, a u Beogradu u prvoj fazi 1.000 stanova.

Kako je rekao stanovi će se graditi i u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Kraljevu, a u svim gradovima stambene jedinice biće na ižuetnim lokacijama, a kao primer naveo Beograd gde će se stanovi graditi u Zemunu, kod lakat krivine gde je blizu most i autoput.

Vučić je rekao da na rešavanje stambenog pitanja čeka 14.169 policajaca, 7.575 pripadnika Vojske Srbije, 856 pripadnika BIA i 1.021 njih iz Ministarstva pravde.

Vučić i Brnabić u Predsedništvu - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U prvoj fazi, precizirao je, gradiće se 8.086 stanova što je jedna trećina od ukupnog broja onih kojima su stanovi potrebni, a sve će biti završeno u 2020. godini.

On je dodao da će država subvencionisati stanove i da će u pojedinim mestima, van Beograda, oni moći da se kupe za 300 do 350 evra po metro kvadratnom što je, kaže, izvanredna cena.

- Pozivam mlade ljude da se prijavljuju u vojsku i srpsku policiju. Imaće sve sigurniju i bolju budućnost. Svi oni koji vole svoju zemlju moći će pristojno da žive, a moraće da budu spremni da svojoj zemlji pomognu - rekao je Vučić.

Kako kaže, izgradnja stanova za pripadnike službe bezbednosti će značajno uticati i na rast BDP-a i dodao da se očekuje rast od preko četiri odsto, a to, s druge strane, omogućava državi da ulaže novac u infrastrukturne projekte.

Precizirao je da će se van Beograda graditi četvorospratnice, a u Beogradu zgrade od pet i šest spratova, jer, prema pojedinim istraživanjima, ako se porede iste socijalne kategorije, manje dece se rađa u višespratnicama.

- Želimo da imamo što više dece, ne interesuje me ko će šta da komentariše, a ovi što ''štite'' državu od mene, neka nastave to da rade - poručio je predsednik.

Vučić i Brnabić u Predsedništvu - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije je istakao da će Srbija morati da "raširi" svoju vojsku po celoj Srbiji, a ne samo da je ima u nekoliko gradova, te najavio da će se posebno zalagati i za poboljšanje situacije medicinskih sestara.

- Neki koji su nam želeli toliko dobro prodavali su priču o interoperabilnosti, koju ne razumem ni dan danas. Uveli su nam neku čudnu situaciju da nemamo vojnika u Užicu, Prijepolju, imamo na istoku nebranjene granice, na zapadu zemlje nemamo ni 110.000 vojnika u čitavom Podrinju - objasnio je on

Takođe je, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i nadležnim ministrima posvećenom projektu izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti, rekao da ćemo morati malo svoju zemlju da razvijamo i kroz te sisteme.

Ovi podaci, kako kaže, pokazuju u kako smo teškoj situaciji bili.

- Zahvaljujući reformama, došli su na red ljudi koji svakog dana rade za svoju zemlju, koji nemaju velika primanja, a koji će dobiti sada priliku za pristojan život - naglasio je on.

Rekao je da, kada se bude spremala druga faza, koja predviđa 10.000 stambenih jedinica, treba razmišljati i o drugim kategorijama.

Preneo je da je predložio danas da se razmišlja o tome šta uraditi dodatno za zdravstvo, posebno za medicinske sestre.

- Lično ću se zalagati da medicinske sestre dobiju najveće povećanje plata. One rade najteži posao, najviše se muče - ukazao je on dodajući da nam ti kadrovi nedostaju.

MILIJARDU EVRA U ZDRAVSTVENI SISTEM

Predsednik Srbije najavio je projekat "Milijardu evra u zdravstveni sistem Srbije", dogovoren na današnjem sastanku sa premijerkom, te precizirao da će ta suma biti uložena u srpsko zdravstvo u naredne tri godine.

Vučić je, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da će taj novac biti uložen u sve tipove zdravstvenih ustanova.

Oko 235 miliona evra ide u opšte bolnice, oko 430 miliona u kliničke centre, 54 dodatna miliona evra namenjena su Tiršovoj 2, još 100 miliona u 11 klinika i oko 200 miliona u domove zdravlja.

Vučić je rekao da će se to uložiti u 2019, 2020. i 2021. godini.

Najavio je i brojne reforme u zdravstvu, navodeći da se tu troši najviše novca.

- A je l'' se to vidi? Složićete se da se to ne vidi. Je l'' smo dali ogromne plate - nismo. Neverovatno koliku sumu novca trošimo...moraćemo da sprovedemo druge reforme. Jedna od ideja je da pacijenti koji su na listi čekanja mogu da dođu i noću. Nećemo da se hvalimo što imamo 75.000 pacijanata na listama čekanja, jer je u vreme ''žutih'' bilo 250.000. Mi moramo da rešimo liste čekanja - poručio je Vučić.

Vučić u Predsedništvu - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

To će nam se, kaže, onda vratiti, pre svega poštovanjem naših građana.

- Videće da je neko uložio u to i znaće da čuvaju - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je danas predložio premijerki Ani Brnabić i ministrima da razmisle šta da se uradi oko zdravstva, a da će se on lično zalagati za bolji standard medicinskih sestara.

- Hoću da vidim i kako da dodamo još kategorija u rešavanje stambenog problema u budućnosti. Ovo će izgledati odlično i nadam se da će se javiti više stranih kompanija, iako im margina zarade nije velika - rekao je predsednik novinarima posle sastanka sa premijerkom, na kojem je bilo reči o izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti.

U KAPITALNE INVESTICIJE VIŠE OD 200 MILIJARDI DINARA

Srbija će na kraju godine sigurno imati privredni rast veći od četiri odsto i sledeće godine će prvi put biti u situaciji da uloži više od 200 milijardi dinara u kapitalne investicije.

- Važno je da imamo održivi rast i zbog fiskalne discipline, koju smo zadržali od vlade Aleksandra Vučić, mi ćemo biti u situaciji da sledeće godine uložimo još više novca u kapitalne investicije - rekla je Brnabić nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Brnabić i Vučić - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Ona je kazala da će ogroman deo novca i dalje biti ulagan u putnu i železničku infrastrkturu, bezbednost, zdravstvo i za razvoj nauke i inovacija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BluMarine

    15. oktobar 2018 | 14:03

    Dve oblasti života kojima treba da se posveti velika pažnja.

  • Anja

    15. oktobar 2018 | 13:50

    Država je stabilnom ekonomijom u mogućnosti da ulaže.

  • BlackMeri

    15. oktobar 2018 | 14:02

    Odlične vesti za ljude iz bezbednosnih redova i zdravstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA