Od kad sam ja napustio školu, a to je mnogo davno bilo, ništa se nije promenilo: Vučić obišao Zemunsku gimnaziju i najavio rekonstrukciju zgrade (FOTO)

Predsednik Vučić prisetio se i mnogih uspešnih pravnika, koji su maturirali u Zemunskoj gimnaziji, koja obeležava 160 godina od osnivanja i 100. godišnjicu u srpskom obrazovnom sistemu, od 1918. godine

  • 3

Zemunsku gimnaziju, koja danas obeležava 160 godina postojanja, posetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će ta ugledna obrazovna institucija, koju je i sam pohađao, biti kompletno rekonstruisana.

Makron, Putin i Van der Belen stižu u Beograd: Sa kojim zvaničnicima će se sve Vučić sastati do kraja godine? (FOTO)

Jednu od najčuvenijih i najuglednijih gimnazija, u kojoj se danas školuje 1. 260 učenika, nekada su, kao i Vučić, svojevremeno pohađali pisac David Albahari, slikar Sava Šumanović, te brojne, sada javne, ličnosti, tužioci, sudije, stvaraoci u različitim oblastima...

Predsednik Vučić prisetio se i mnogih uspešnih pravnika, koji su maturirali u Zemunskoj gimnaziji, koja obeležava 160 godina od osnivanja i 100. godišnjicu u srpskom obrazovnom sistemu, od 1918. godine.

- Rezultat posete je da ćemo ići u kompletnu rekonstrukciju Zemunske gimnazije posle 60, 70 godina. Radiće se projekat i u roku od dva, tri meseca ćemo znati detalje. Sasvim sigurno je da ćemo uložiti oko tri, tri i po miliona evra - rekao je Vučić za Tanjug posle obilaska Gimnazije i razgovora sa direktorom škole Milošem Bjelanovićem, kojem su prisustvovali i ministar prosvete Mladen Šarčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, te direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Vučić u Zemunskoj gimnaziji - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je istakao da je ponosan što će buduće generacije imati bolje uslove i lepše i uređenije prostorije.

- Ovo je biser, dragulj, ne samo Zemuna, nego i Beograda i Srbije. Od kad sam ja napustio školu, a to je mnogo davno bilo, ništa se nije promenilo, jedino što su im promenili, 2008. godine, to je da su skinuli granitne stepenice i postavili keramičke. Valjda granit ukrali, stavili kod sebe u kuću, ali dobro - rekao je Vučić.

Sada, kako kaže, sve ide dobro.

Vučić u Zemunskoj gimnaziji - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Školi je poklonio povodom jubileja 250 naslova, a direktoru škole, ministru i svima koji će omogućiti da se škola rekonstruiše unapred je zahvalio.

- Mi ćemo novcem to moći da izguramo, još Marko (Blagojević) da to pažljivo i vredno obavi, i to je to - rekao je predsednik.

Istoričari su zabeležili da je na današnji dan 1858. godine počela nastava za 21 učenika u jednom odeljenju, prvog razreda niže realne škole, a 23. septembra iste godine je doneta odluka o formiranju niže realne škole.

Vučić u Zemunskoj gimnaziji - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prva generacija je upisala školu 15. oktobra, a sada, nakon 160 godina rada, Zemunska gimnazija je najveća gimnazija u Srbiji i ima 45 odeljenja, sa ukupno 1.260 učenika, koji pohađaju četiri smera - prirodno-matematički, društveno-jezički, smer za nadarene za fiziku i smer za nadarene za računarstvo i informatiku.

Zgrada je napravljena pre 140 godina i od tada je rađena samo jedna rekonstrukcija, na fasadi.

Sve ostalo je na nivou s početka 20. veka, dakako samo kad je reč o zgradi, a sve ostalo, kvalitet nastave i uspeh đaka, u vrhu je lestvice srpskog gimnazijskog obrazovanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    15. oktobar 2018 | 12:38

    I od kada si zauzeo busiju,nista se nije promenilo,mislim na bolje!

  • zemunski kej

    15. oktobar 2018 | 14:39

    I moja skola, jedna od najboljih u Srbiji, Kakvi su tu profesori radili Mileta Sajic, prof mISIC Latinski Rasa Likovno,Grkinic, Cezar, Vince neka mi oprosti drugi isto sjajni, Lepa skola ,visoki plafoni,veliki prozori puno svetla, Jedino nedostaje sala za fizicko ima jedna napravljena od 2 ucionice, Mozda u dvoristu ,moze neka sala,Svejedno predivna,

  • Nena

    15. oktobar 2018 | 20:10

    Sve velike škole i fakulteti u svetu su stare gradjevine da bi se pokazala duga istorija ustanove samo kod nas prepravljaju u bezličnu komercijalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA