≫ 

Veliki požar u Carskoj bari: Vatrena stihija guta prirodni rezervat (FOTO) (VIDEO)

Ugroženo 800 hektara šuma, njive i rezervat

  • 1

Zbog paljenja strnjišta, u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata gori više od 800 hektara šuma, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode "Carska bara".

To je saopštio je kabinet gradonačelnka Zrenjanina.

Požar u zrenjaninskim selima, zahvaćena i Carska bara (FOTO)

Pale njive, pa bukte požari po celoj Srbiji: Vatra se približava kućama oko Jagodine i Požarevca, stihija zahvatila i deo od Makiša do Ostružnice (FOTO) (VIDEO)

Jak vetar ometa gašenje požara u kojem učestvuje deset vatrogasnih vozila dobrovoljnih društava, pet vozila profesionalne vatrogasne službe, poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama krče pojas da bi sprečili dalje širenje vatre.

Gradonačelnik Čedomir Janjić je na terenu, a hitno je zasedao zajednički štab sa predstavnicima Mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom.

Gašenje koordinira vatrogasno-spasilačka brigada, a deset vatrogasnih vozila je u pripravnosti.

Selo Belo Blato za sada nije ugroženo.

Sektor za vanredne situacije MUP-a apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.

Od početka oktobra na teritoriji Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216. Samo tokom vikenda za nama na teritoriji Beograda, vatrogasci su imali ukupno 130 intervencija, od čega je bilo 120 požara na otvorenom prostoru.

- Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara - podsetio je Miloš Majstorović iz Sektora za vanredne situacije.

On je apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje i travu na otvorenom prostoru, jer time pre svega ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može doći i do velikih materijalnih šteta na okolnim objektima.

Video: Požar u Carskoj bari kod Zrenjanina

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA