≫ 

10.000 vrana došlo je u Pomoravlje da prezimi, a najviše ih ima u jednom gradu: Ovaj čin sa sobom nosi važnu simboliku (FOTO)

U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta

  • 4

U Jagodinu na zimovanje stiglo 10.000 vrana, šest puta više nego što ih ima u ostalim godišnjim dobima, a u pojedinim delovima grada, u predvečerje i ujutro, gotovo da su prekrile nebo, opsedaju drveća i krovove kuća, bandere uličnih svetiljki, poljane...

Zdravo, ja sam Marko i potrebna mi je vaša pomoć: Vlasnici su od mene hteli da naprave kobasice, ali su me dobri ljudi spasili (FOTO)

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu živitne sredine Jagodine Boban Stanković tvrdi da u Jagodinu "na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana, oko šest puta više nago što ih ima u ostalim godišnjim dobima".

Jagodinu "opsedaju" čavke, sive vrane, gačci, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je za lokalni list Novi put.

- U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februaru kada u Jagodini zimuje i spava više od 10.000 čavki, gačaca, sivih vrana - ističe Stanković, koji uz ptice proučava i gmizavce i leptire u ovom delu Srbije.

Zimi ih je 6 puta više; Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Do prošle godine noćivale su u Industrijskoj zoni, uglavnom na dalekovodima u Kablovskoj ulici i duž železničke pruge Beograd - Niš, prošle zime preselile su se na Ðuđevo brdo, Izletište "Potok", na krovove stambenih zgrada u Čočetovoj ulici, oko Stadiona FK "Jagodina - Tabane" i u drugim delovima grada, ističe Stanković.

Dolaze da prezime u dolini Velike Morave, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Hrane se, dodaje Stanković, po poljima i smetlištima oko naselja i "pravi su čistači prirode".

Vrane čiste prirodu, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

VRANA KAO SIMBOL

One su zaradile svoje mesto i u fikciji kao uglavnom negativni elemenati. Često ostavljaju loš utisak pre svega zato što su ptice lešinari koje mnogi povezuju sa smrću, ali tradicionalno imaju nešto dinamičnije i raznolikije postojanje.

Vrane po raznim predanjima i legendama mogu s lakoćom putovati različitim dimenzijama kao što su carstvo snova, zemlja mrtvih, dom bogova, pakao i nebesa. One često nose poruke s ovoga i onoga sveta.

Stari Sloveni su poštovali boginju smrti, Moranu koja je takođe dovođena u vezu sa porodicom vrana, tačnije gavranom, kao simbolom smrti.

1. U svim kulturama, vrane su vesnici promene. One predstavljaju duboke i snažne elemente prirode. Prisutne su gde god postoji život i smrt. One ne podležu istim hirevima kao ostale ptice.

Ako se odluče otići negde, to je zato što one to žele, ne zato što njihov opstanak zavisi od toga. Time njihovi izbori destinacija izgledaju još čudnije.

2. Vrane su često povezane s magijom i nevidljivim silama. Poznato je da su čarobni pratioci veštica i one će često biti u obliku vrane. Kada se vrane pojavljuju u snovima, znači da postoje elementi istine u snu.

To takođe može značiti da viša sila ili duh pokušava razgovarati s vama. Obratite pažnju na poruku jer se vrane pojavljuju samo u vreme preke potrebe.

Opširnije o simbolici koja se vezuje za vrane čitajte OVDE.

VIDEO: Iz Bebanovog benda su ga izbacili jer je skuvao golubija jaja, sada se nalazi na putu iskupljenja

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    15. oktobar 2018 | 17:52

    Imao sam malog gavrana kojeg su moja deca spasila posto je ispao iz gnezda a posle toga i malu vranu i mogu vam reci da su prepametne i veoma druzeljubive ptice.

  • ДРАГАН

    15. oktobar 2018 | 17:27

    Свака част Јагодинци на бројању.

  • Pera

    15. oktobar 2018 | 18:25

    Odakle Jegodini Velika Morava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA