Sve što morate da znate o policijskim alkometrima: Ovo je jedini ispravan način da se izmeri nivo alkohola u krvi

Etilometar najpre mora dobiti odobrenje Direkcije za mere i dragocene metale

  • 4

Uskoro počinje sezona slava, pa će i policija intenzivnije kontrolisati prisustvo alkohola u organizmu vozača, a propisi koji su na snazi, znatno su rigorozniji prema onima koji voze pijani nego ranije.

Pio cele noći, pa pred vožnju popio još dva pelinkovca: Vozač uhvaćen sa 4,59 promila alkohola u krvi

U skladu sa našim metrološkim propisima, svako merilo pre korišćenja, pa tako i etilometar, najpre mora dobiti odobrenje tipa koje izdaje nadležna državna institucija, a to je Direkcija za mere i dragocene metale. Odobrenjem tipa se potvrđuje da se neki merni uređaj može koristiti, ali tek pošto se u akreditovanoj laboratoriji obavi prvo overavanje kojim se potvrđuje da je merilo u skladu sa odabranim tipom, odnosno da je usklađeno sa propisanim metrološkim zahtevima, što znači da je ispravno za upotrebu u naznačenom periodu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Osim toga, prema važećem Pravilniku o vrstama merila koja podležu zakonskoj kontroli, obavezno se svakih šest meseci vrši i redovno overavanje koje obuhvata pregled i žigosanje merila, kao i izdavanje uverenja o overavanju. Donedavno, to se činilo samo jednom godišnje, ali je ovaj pravilnik sada usklađen sa evropskom praksom, kao i sa normativima savremenih etilometara, čiji proizvođači i sami navode da su kontrole neophodne na svakih šest meseci.

I prva i redovna overavanja obavljaju ovlašćene laboratorije, akreditovane od strane Direkcije za mere i dragocene metale, a jedna od njih je laboratorija Centra za motorna vozila.

- Pri redovnom overavanju, obavezno proveravamo da li merilo funkcioniše u granicama dozvoljene greške specijalnim uređajem koji simulira vlažni izdah ispitanika. Imamo posebne kalibratore, odnosno generatore vlažnog izdaha koji funkcionišu kao temperaturna kupatila u kojima se na temperaturi od 34 stepena kondicioniraju specijalni referentni rastvori sa unapred poznatom količinom alkohola i stvara se zasićena para etanola. Te rastvore nabavljamo od Direkcije za mere i dragocene metale koja ih proizvodi i sertifikuje - objašnjava Vladan Škerović, tehnički direktor u Centru za motorna vozila AMS Srbije.

(Telegraf.rs/SAT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    16. oktobar 2018 | 12:11

    Inace, vozaci treba da znaju da su obavezni da se na zahtev policije podvrgnu testiranju a ako su nezadovoljni rezultatom "alko testa "movuda traze da danu krv na analizu na alkohol,i to na istom zapisniku moraju da iunesu taj zajtev. Ukoliko iz bilo kog razloga odbijete da obavite testiranje kazne su rigorozne.

  • Mlj1228

    16. oktobar 2018 | 12:49

    Mogu odgovorno reci da etilometri nisu uvek pouzdani. Zašto?! Imao sam jednom jednu "carku", ne mojom krivicom, ali je oštećena, pošto poto htela pozvati policiju. Na njenu žalost, po nju se loše završilo, ne samo što je osuđena zbog ne poštovanja saobraćajnih pravila i propisa, već je osuđea i za konzumiranje alkohola. Duvall smo oboje ali se njoj pokazalo za nekoliko promila više od dozvoljenog, a ja koji sam popio tri dobra viskija, aparat je pokazao samo nule. Neka mi neko to malo bolje objasni o efikasnosti tih aparata.

  • Lugano

    16. oktobar 2018 | 13:26

    Kod mene uvek tačno meri ali nemora biti tačan,ne koristim alkohol tako da i ne obraćam pažnju na reziltat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA