≫ 

Konkurs za SOS telefon za žene žrtve nasilja u porodici unapred namešten?

Đorđević je odbacio brojne optužbe na račun uvođenja SOS telefona

  • 2

Ministar za rad Zoran Ðorđević odbacio je optužbe da je konkurs za nacionalni SOS telefon za žene žrtve nasilja u porodici unapred namešten, a na pitanje zašto već devet meseci nije u funkciji, najavio da će proraditi do kraja godine.

Žensko bi trebalo da sedi kod kuće, kuva, pere i čeka muža: U Srbiji se nasilje uvek pravdalo, zato je za pet meseci ubijeno više od 20 žena (VIDEO)

- Očekujemo da do kraja godine SOS telefon sigurno profunkcioniše - rekao je Ðorđević novinarima u Beogradu.

Ministar kaže da je u toku javni poziv, da se očekuje dostavljanje predloga za projekat, te da će komisija, koju čine državni sekretar u ministarstvu Bojana Stanić, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i Ranka Vujović iz Generalnog sekretarijata Vlade, izabrati najbolji i dodeliti nacionalni SOS telefon.

Foto: A. Nalbantjan

Ministar odbacuje kritike nevladinih organizacija, kao i međunarodne organizacije "Žene protiv nasilja Evrope", koji navode da su konkursi propisani tako da krše osnovne evropske konvencije, ističući da Srbija poštuje sve regulative Evropske unije, sopstvene zakone i Istanbulsku konvenciju.

Na kritiku da nije raspisana javna nabavka, što propisi nalažu, već konkurs, Ðorđević ističe da je ministarstvo predložilo vladi da da saglanost na zaključak po kojem će se projekat sprovoditi po zakonu o udruženjima, na šta, kaže, imaju pravo.

Upitan da prokomentariše navode da je konkurs za SOS telefon unapred namešten, Ðorđević ponavlja da je naložio da se ceo proces ispita i da se zalaže za potpunu transparentnost i poštovanje zakona.

Foto: Shutterstock

- Čuo sam da postoji Aleksandar Ðorđević, koji je navodno nameštao, dao sam ljudima koji rade u bezbednosti i unutrašnjoj kontroli da vide da li postoji ta osoba. Dobio sam informaciju da je ta osoba radila do marta meseca i mislim da će biti obavljen razgovor sa njim - rekao je Ðorđević.

Ðorđević kaže da u Srbiji funkcioniše pet SOS telefonskih linija koje vode organizacije civilnog društva te ističe da će i nacionalna linija pomoći ženama koje se suočavaju sa nasiljem u porodici

Ministar je rekao i da će se razgovori snimati, ali da će snimci moći da budu korišćeni samo po nalogu suda u slučaju da postoji krivično delo ili prekršajni postupak.

Takođe, osoba koja pozove SOS nacionalni telefon neće morati da se predstavi već zadržava pravo da ostane anonimna.

SOS telefon, koji bi trebalo da radi 24 časa dnevno cele godine, trebalo je da počne sa radom u januaru, ali su u proteklih devet meseci konkursi već dva puta obarani.

(Telegraf.rs/Tanujug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA